NotíciesSalut

Èxit el primer any des de la inauguració de la sala de parts dins l’aigua de la Corporació de Salut

El 18,6% de les dones que han parit sense anestèsia a l’Hospital de Calella han donat a llum dins l’aigua en el primer any d’obertura de la sala de parts naturals

  • Tenir sales de parts naturals permet augmentar la probabilitat de parts vaginals i reduir la incidència de cesàries
  • En un any, del març del 23 al març del 24, s’han atès 482 parts eutòcics, és a dir, sense complicacions i que no han requerit cap intervenció instrumental, i d’aquests 150 han estat sense anestèsia

Fa un any, el març del 2023, s’inaugurava la sala de parts naturals de l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella, un nou equipament dirigit a dones que tenen embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc. L’espai ha permès donar resposta a la demanda de gestants del territori de poder comptar amb un entorn no medicalitzat i ben equipat per atendre el part normal.

Durant aquests 12 mesos de posada en funcionament, s’han atès 482 parts eutòcics, és a dir, parts normals sense complicacions i sense intervenció instrumental. De tots aquests parts, 150 (31,1%) han estat sense administració d’anestèsia. Del conjunt de dones que ha decidit parir de forma natural, el 18,6% ha donat a llum dins de l’aigua i la criatura ha nascut dins del medi aquàtic. Moltes d’altres han fet ús de la banyera com a mètode analgèsic durant el procés de dilatació, però han parit fora de l’aigua. L’aigua proporciona un efecte relaxant i permet una major mobilitat a la gestant, fent que la seva experiència sigui més satisfactòria.

A més de la banyera, la sala està equipada amb un bany amb dutxa, un llit per descansar o utilitzar durant el part, una liana, una cadira de parts i una pilota, diferents elements que les dones també n’han fet ús. En aquest cas, de les 150 dones que han parit sense anestèsia, el 12,6% ha tingut la criatura a la cadira de parts i el 26% ha partit fent ús de la liana, un instrument que permet mantenir una postura verticalitzada i que afavoreix el descens del nadó. A més la sala compta amb altres prestacions, com llums regulables, fil musical o parets pintades de color terra per tal d’oferir un entorn càlid, de calma, tranquil·litat i confortabilitat.

“La posada en funcionament d’aquest nou equipament ha estat una aposta ferma per potenciar la desmedicalització d’aquest procés i està demostrat que tenir espais com aquest permet que augmentin la probabilitat de parts vaginals i es redueixi la incidència en cesàries”, sosté la cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Dra. Marta González.

En aquest sentit, el nombre de cesàries a l’Hospital de Calella continua descendint i la xifra de parts eutòcics va en augment. Del total de parts fets el 2022 (722), el 71,9% van ser eutòcics i no van requerir cap intervenció i el 18,8% van ser cesàries. Mentre que el 2023, tenint en compte la baixada de la natalitat i conseqüentment el descens de naixements, del total de parts atesos (636 parts), el 76% (482) han estat eutòcics i el percentatge de cesàries s’ha reduït fins al 14,9%.

Recordem que l’Hospital de Calella és el centre de referència per a totes les gestants de les poblacions compreses entre Canet de Mar i Tossa de Mar que han de donar a llum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button