CulturaNotíciesRecordant Lloret

RECORDANT LLORET: Un grup de genovesos cremen l’ermita de Sant Quirze de Lloret

(Ermita de Sant Quirze 1919)

Amb la finalitat de potenciar el Patrimoni Cultural de Lloret i el seu MOLL (Museu Obert de Lloret de Mar), recordar la gent que va fer gran la població, successos que van commoure els seus veïns i peculiaritats diverses, comencem a Lloret Gaceta l’apartat RECORDANT LLORET. On es tractaran en aquesta secció, notícies o fets reals del passat que van succeir a Lloret des que algú va posar el seu primer peu allà pels segles III-IV aC als seus poblats ibers en endavant.

Amb la notícia d´avui volem potenciar l’Ermita de Sant Quirze, i les històries desconegudes per a molts que darrere dels seus murs s’amaguen.  Compartim la informació del Patrimoni Cultural de Lloret, on veurem part de la seva història i com ha aguantat dempeus en gairebé els seus 1000 anys de vida.

(Montatge de l’Ermita, meitat esquerre 1919, meitat dreta 2021)

L’ermita de Sant Quirze és un edifici anterior al segle XI de gran senzillesa que segueix les lleis compositives de l’arquitectura rural catalana. No es coneix amb certesa l’origen de l’ermita, però està documentada en una acta de consagració de l’antiga Parròquia de Sant Romà, que ja existia l’any 1079. 

L’ermita actual té dues parts diferenciades almenys en planta: la que correspondria a l’antiga ermita medieval i que ara ocupen les dues sagristies i l’espai de l’altar major, i la que avui serveix de nau per als fidels i que alhora està situada en un nivell més baix. 

Aquesta darrera correspondria a una ampliació del segle XVIII, en la primera part, que descobria l’entrada primitiva –ara tapiada– per la façana que dóna a migdia (exactament al SO) amb una porta adovellada, amb una finestra a cada costat, una en el seu lloc original –també tapiada– i una altra, potser afegida després, a nivell més elevat. A la part inferior d’aquesta façana, i també en les altres d’aquesta part antiga, les parets de les quals estan formades sovint amb materials de procedència romana, s’utilitzà encara l’argila com a material d’unió de les pedres. La primitiva ermita medieval tindria uns 4,5 metres d’amplada per 10 de llargada. L’ampliació del segle XVIII va convertir la planta del santuari en una mena de quadrat de 10,5 metres de costat, aproximadament. La façana principal va ser esgrafiada l’any 1935 per Adrià Gual. En una zona molt propera a l’ermita, es van trobar fragments de ceràmica romana, una moneda de Constantí i diverses sepultures. 

Les troballes realitzades al voltant d’aquesta ermita podrien justificar l’existència d’una primitiva església paleocristiana i d’una necròpolis adjunta. Consta que els genovesos la incendiaren en el segle XIV. L’ermita de Sant Quirze és, doncs, la més antiga de Lloret. En efecte, ja s’esmenta el 8 de gener de 1079 quan fou consagrada la de Sant Romà (avui ermita de les Alegries) amb aquestes paraules: A meridiei parte similiter terminatur in parrochiae Sti. Ioannis in valle marina et sic vadit per ecclessiam Sti. Chirici.

Sabies què?

Abans l’ermita de Sant Quirze estava consagrada als Reis Mags?

S’explica que, antigament, a l’ermita no es veneraven Sant Quirze i Santa Julita com avui dia. L’ermita va ser posada sota l’advocació dels  “Sants Reis Magus”. Al segle IX va ser destruïda pels àrabs i tornada a bastir a la centúria següent. El principal impulsor d’aquesta reconstrucció fou un bon patrici lloretenc, molt acabalat i profundament religiós, anomenat Quirze i, en atenció a ell, en beneir-la novament, fou posada sota l’advocació de Sant Quirze.

(Ermita de Sant Quirze a l’actualitat)

•Per contactar amb el Patrimoni Cultural de Lloret:

Email : patrimonicultural@lloret.cat

Telèfon : 972 365 788

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button