ColumnesNotíciesÒscar Portela

Mancança de treballadors a l’Hosteleria 

L’activitat del sector turístic comença a activar-se, no sense la intervenció de les de les diferents variants del Covid-19. Que ens han marcat tots els escenaris possibles, que oscil·len des de el turisme cero a la incipient recuperació, l’enèsim dels entrebanc al qual fa front la industria més important de l’Estat és la manca de ma d’obra qualificada, que podria fins i tot endarrerir la recuperació.

Partint d’una situació generalment estable, al 2019, a tots els segments, si bé amb certa falta de treballadors principalment a la restauració (cuina i sala), la situació immediatament posterior a la irrupció del coronavirus, deixa força neguit al teixit empresarial hoteler.

La falta de treballadors al sector turístic és una realitat que complica la tant esperada tornada a la normalitat. Estem parlant de l’ordre de gairebé 100.000 treballadors, segons el darrer informe del Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC), que afirma que la manca de 93.000 treballadors pel tancament de 2021 ha esdevingut un important dèficit al sector.

A España ha quedat sense cobrir un de cada onze llocs de treball al sector. Al ésser  un dels sectors més afectats per la crisis sanitària derivada de la pandèmia, gran part del personal de l’àmbit turístic, també vinculat a la hostaleria, es va haver de buscar feina a altres sectors. La reobertura del sector està suposant grans dificultats per poder cobrir els llocs de treball. El problema està en el risc de la recuperació del turisme sense prous treballadors que la puguin fer realitat.

Aquesta és una situació que mica en mica anirà tornant a la normalitat, però cal reforçar la qualificació dels treballadors i fer sentir a la gent que treballem en turisme ens podem sentir orgullosos de treballar al sector més competitiu a nivell mundial de la economia espanyola.

Motius de la falta de mà d’obra

La pandèmia i la declaració de l’estat d’alarma van provocar la paralització absoluta del sector turístic i la sortida de pràcticament dos milions de persones que, en alguns casos van acabar a un ERTO i, en molts altres van veure finalitzada la seva relació laboral amb les seves empreses.

D’aquests milions de persones, centenars de milers estaven desplaçats dels seus llocs de residencia, en el cas de los nacionals, o de origen en el cas dels immigrants»

La tornada a la activitat s’ha fet de forma gradual e irregular per regions  diferents subsectors, cosa que fa que encara estiguin en ERTO centenars de milers de treballadors. Això ha provocat que durant aquests dos anys moltes persones hagin buscat sortides laborals en altres sectors que no han vist interrompuda la seva activitat, motiu pel qual en molts casos, toca reconstruir equips completament.

FORMACIÓ QUALIFICADA PER HOTELS I D’ALTRES SEGMENTS

Pel que fa al grau de qualificació i la especificitat dels perfils demandats, el tema de la formació, no hauria de ser un problema, ja que centres de formació qualificats existeixen a pràcticament totes las regions.

Malgrat tot, el que sí convindria reorientar són plans de formació específics i accelerats per determinades activitats que volen  mà d’obra intensiva a les puntes d’ activitat de cada temporada i per altre tipus de departaments, com ara: manteniment, informàtica i noves tecnologies, on malgrat essent una activitat continua tot l’any, no surten prou persones suficient formades per atendre les ofertes del mercat laboral.

Ara mateix el sector turístic està centrat en intentar recuperar per treballar als centenars de milers de persones que el van deixar en plena pandèmia.

EN PERILL LA RECUPERACIÓ

Segons les previsions de la WTCC, durant el2022 el mercat laboral es reajustarà, de forma que quedaran per cobrir uns 16.000 llocs de treball. Lo delicat esdevé del perill que implica el moviment professional vers altres sectors després de la profunda crisi del turisme.

La recuperació econòmica estatal podria estar en risc sinó disposem de prou persones para cobrir aquests llocs de treball a mesura que los els viatgers tornin. Això donaria pas a un creixement massa lent de la reactivació del negoci hoteler, dels viatges i el turisme en general a tot el país.

Les principals mides para abordar el problema, podrien resumir-se en: 

  1. Facilitar la mobilitat laboral i el treball a distancia
  2. Permetre el treball decent i proporcionar xarxes de Seguretat Social
  3. Millorar i tornar a capacitar al personal laboral 
  4. Retenir el talent
  5. Crear i promoure la educació i l’aprenentatge

Òscar Portela Justel

One Comment

  1. El meu nom és Mariona.Soc de Lloret de Mar i estic buscan feina. Tinc experiència com a cambrera de barra i sala.
    Idiomas: Català,Castellà i Francés.Angles lo just de converses de hostelería.
    El meu telèfon ès: 626563827.
    Gràcies.
    Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button