EducacióNotícies

Una experiència inoblidable entorn a l’Holocaust Nazi per a 14 alumnes de l’IE Lloret

Alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’IE participen en el mural de les víctimes de l’Holocaust nazi

Prop de 200 estudiants es van aplegar recenment a Flix per honorar la memòria de les víctimes de l’Holocaust on l’alumnat de 23 centres educatius de toda Catalunya ha participat a la inauguració del mural “La fragilitat de la llibertat” creat per l’artista Roc Blackblock. Des de Lloret de Mar, dintre d’aquest projecte està l’Institut Escola Lloret (Fenals) que tot i que no van estar presencialment a Flix, han estat molt actius en tot el procés durant aquest any.

A l’equip de l’Institut Escola Lloret va participar l’alumnat de “Projecte Empresa”, alumnes de 3r i 4t d’ESO  (joves de 14, 15 i 16 anys), que dos dies a la setmana realitzen pràctiques laborals a empreses de Lloret i els tres dies que assisteixen a l’institut treballen per projectes.

L’equip està format per tres alumnes de 3r d’ESO: l’Aithamy Mendoza, en David Dehaut i la Sandra Sviridova i onze alumnes de 4t d’ESO: l’Irene Caballero, la Florencia Del Po, en Tino Albarenque, la Cindy Stephany, en Lautaro Dario Fernández, en Julen Torres, l’Oriol González, l’Uri Pawel, la Fabiana Pelaez, la Nerea Gómez i la Victoria Hampartzoumian. Amb ells i elles, avui parlem des de Lloret Gaceta:

Com valoreu el procés del projecte?

El primer que vam fer va ser treballar l’època dels nazis a la matèria de Memòria històrica (Història). Després, vam veure durant tres sessions la pel·lícula ‘Rebels del swing’ i a la quarta sessió la professora d’Història ens va informar sobre les activitats que hauríem de treballar durant el projecte amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust que es va celebrar el passat 27 de gener. Ens va explicar que cada institut que participés hauria d’investigar la biografia de persones o grups que havien patit la persecució dels nazis.

Nosaltres havíem d’investigar i redactar la història dels ‘Nois Swing’. Durant tres sessions més de classe d’Història i Llengua catalana ens vam dedicar a cercar informació i redactar-la en un document conjunt on cada parella havia de redactar la part que havia assignat la professora. A l’última classe del projecte vam fer una sessió de fotos on nosaltres havíem de representar els Nois Swing. Amb aquestes imatges una companya de la classe va crear un collage representatiu del tema. També vam buscar imatges dels nois swing d’aquella època que van servir perquè en Roc Blackblock els pogués representar en el mural.

Collage

Respecte a l’artista Roc Blackblock, quina opinió us mereix el seu estil i l’obra presentada?

Ens agrada l’estil de Roc Blackblock perquè és art urbà molt visual i als  joves  ens agrada molt aquest tipus d’obres artístiques. També ens agrada que estigui exposat al carrer, ja que tothom ho pot veure. Aquesta manera d’explicar la història mitjançant les imatges és més fàcil d’entendre i impacta més a tothom.

L’Holocaust Nazi: que opineu del genocidi sofert a Alemanya?

Ens sembla que l’Holocaust va ser un episodi terrible de la història d’Europa. A classe hem pogut veure com la gent va patir fam, tortures, els van rapar el cabell, els van portar a les cambres de gas, al crematori, experimentaven amb ells, la gent va tenir molta por i molt pocs els van ajudar. Hem après que l’Holocaust va ser el final de molts anys de discriminació i de persecució. També hem après que els nois del Swing van ser molt valents per intentar lluitar contra la ideologia nazi.

Alguna anècdota de la jornada?

L’últim dia de la redacció de la biografia dels Nois Swing, estàvem treballant en un document conjunt i un dels companys de la classe va escriure “Hola, caracola” al document i un altre company va posar una foto d’un Youtuber, això va provocar que perdéssim una mica el temps, riguéssim bastant i les professores ens fessin reflexionar sobre la serietat del projecte en què estaven participant.

Resum del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust a Flix

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, s’ha adreçat als estudiants presents: “Heu de fer vostra la lluita per la defensa dels valors democràtics, i no permetre que es banalitzi el feixisme, se’l blanquegi o es tergiversi la nostra història”. Així mateix, ha defensat la idea que “els instituts i les escoles de Catalunya són i han de ser centres de democràcia”, atès que “educació i democràcia són un binomi inseparable”, ha afegit.

En el marc del projecte, els alumnes han fet una doble tasca d’aprenentatge: d’una banda, han treballat diferents biografies de persones o grups que es van rebel·lar contra la ideologia nazi i els totalitarismes del moment; de l’altra, han elaborat una peça artística vinculada a les respectives biografies, com ara collages, dibuixos o muntatges audiovisuals.

A partir d’aquestes aportacions teòriques i creatives, l’artista Roc Blackblock ha creat un mural que, sota el mateix títol de La fragilitat de la llibertat, s’ha inaugurat en acabar l’acte d’homenatge amb els estudiants i professors presents. Amb el resultat final del mural es realitzarà un pòster disponible per a tots els centres educatius, amb la voluntat d’esdevenir un recurs pedagògic que permeti als centres reflexionar i aprofundir sobre la temàtica de l’Holocaust els propers cursos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button