NotíciesSalut

La psiquiatra lloretenca Aida Palacín i el seu equip, premiats per la seva recerca innovadora en l’ús de Realitat Virtual per a persones amb TEA i discapacitat intel·lectual

Un innovador projecte liderat pel grup de recerca en Trastorns del Neurodesenvolupament de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), amb el suport de Granés Fundació, ha estat distingit per la Fundació AMPANS.

Aquesta iniciativa pionera, actualment en marxa, se centra en l’estudi de la combinació de la Realitat Virtual Immersiva i la teràpia cognitivo-conductual per mitigar l’ansietat social en persones que pateixen l’Espectre Autista i altres trastorns del desenvolupament intel·lectual. El reconeixement amb el segon Premi d’Investigació i Innovació sobre discapacitat intel·lectual i trastorns del neurodesenvolupament de la Fundació AMPANS va tenir lloc a Manresa, en una cerimònia celebrada el passat 16 d’abril.

Aquest projecte, que va iniciar fa un any amb una fase pilot inicial, ha establert les bases fonamentals per a futures investigacions, les quals inclouran l’estudi dels canvis en la connectivitat cerebral.

La Dra. Susanna Esteba-Castillo, cap del grup de recerca de Trastorns del Neurodesenvolupament de l’IDIBGI i neuropsicòloga de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, destaca: “La tecnologia de la Realitat Virtual Immersiva és especialment útil en contextos que requereixen un enfocament personalitzat.”

La psiquiatra lloretenca: Aida Palacín

A més de la Dra. Esteba-Castillo, l’estudi compta amb la participació de la investigadora pre-doctoral Melissa Samaniego, Laura Vergés (psiquiatra) així com la nostra protagonista d’avui, la també psiquiatra: Aida Palacín Maresma, única integrant de Lloret de Mar al grup i cap del servei de discapacitat intel·lectual i salut mental de l’IAS. Lloret Gaceta ha tingut l’oportunitat de poder parlar amb ella, després de rebre aquest guardó.

L’equip


-A què us dediqueu? Quina és la vostra professió
?

El SESMDI és un servei especialitzat en salut mental i discapacitat intel·lectual que dona cobertura a tota la província de Girona, Osona i Alt Maresme. És un equip multidisciplinari format per psiquiatria, psicologia, neuropsicologia, infermeria i treball social.

Ens dediquem principalment a l’assistència clínica de les persones amb discapacitat intel·lectual o del neurodesenvolupament que a més a més presenten un trastorn mental sobreafegit o un trastorn de conducta, però també ens dediquem a la investigació i a la recerca a través de l’IDIBGI (Institut d’investigació biomèdica de Girona al Dr. Josep Trueta).

-On treballeu?

Treballem dins la Xarxa de Salut mental i addiccions de l’institut d’assistència sanitària. Concretament, ens trobem al parc hospitalari Martí i Julià, de Salt. Allà comptem amb una sala que es diu “ERVI Granés Fundació” (ervi: espai de realitat virtual immersiva).

-De quina manera esteu vinculades a Lloret, tracteu pacients del nostre poble?

En ser la xarxa pública, podem oferir seguiment a aquelles persones adultes amb discapacitat intel·lectual i del neeurodesenvolupament de la província de Girona que presentin un trastorn mental sobreafegit i/o un trastorn de conducta, per tant, també atenem les persones de Lloret; de fet, veig moltes cares conegudes a la consulta.

-Qui ha donat suport al projecte que ha rebut el reconeixement?

Per a l’execució d’aquest projecte, comptem amb el suport financer de la Fundació Granés, una entitat sense ànim de lucre profundament compromesa amb el benestar de la població amb discapacitat intel·lectual.

-Com ajudarà als pacients la Realitat Virtual i el que heu dut a terme amb la vostra investigació?

Els resultats obtinguts en aquesta fase inicial del projecte revelen millores significatives en els nivells d’ansietat social, així com millores en la simptomatologia depressiva i la qualitat de vida en general de totes les persones que hi han participat.

“Aquest reconeixement no només representa un pas endavant en la recerca científica, sinó també una esperança renovada per a milers de persones que lluiten contra els obstacles de l’ansietat social associada als trastorns del neurodesenvolupament”.

Lloret Gaceta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button