Albert VinyalsColumnesNotícies

Propera parada: CaixaForum Girona, on ens endinsarem en la psicologia del consum, el neuromàrqueting i el pensament creatiu

El lloretenc Albert Vinyals, doctor en psicologia i expert en publicitat, emergeix com una figura destacada en el panorama del màrqueting i del consum. Mitjançant una combinació d’aproximació teòrica i exemples pràctics, Vinyals ofereix una visió profunda dels mecanismes psicològics que influeixen en els nostres hàbits de compra.

Distingit per la seva dedicació a la divulgació científica, Vinyals posseeix una habilitat única per desmuntar el rerefons psicològic del consum, amb un enfocament especial en el consum conscient. Malgrat no considerar-se un influencer convencional, la seva autoritat en el tema és incontestable, exercint una influència significativa en la promoció d’un consum més conscient i responsable.

Amb una reputació consolidada com a expert en psicologia del consum, Vinyals posseeix la capacitat d’educar i inspirar audiències, fent servir el seu bagatge acadèmic i la seva experiència en el camp de la publicitat per posar de manifest els principals factors que influeixen en les decisions de compra. En un món on el consum responsable és cada vegada més prioritzat, la seva missió de promoure la consciència en el consum és més rellevant que mai.

Actualment, ofereix tot un cicle de conferències als CaixaForum de diverses capitals d’Espanya. La darrera del cicle se celebrarà a Girona, i una de les convidades serà la lloretenca Elisabeth Keegan (Gerent de Lloret Turisme). Avui entrevistem l’Albert Vinyals per que ens expliqui una miqueta més d’aquest món:

-Albert: Per què et vas decantar per tractar aquest tema aprofitant els teus coneixements de psicologia i publicitat?

Per influència familiar i de l’entorn, a casa han sigut molt de mirar que consumim. També em preocupa molt cuidar l’entorn (He format part de la plataforma SOS Lloret). D’altra banda, la feina no m’omplia, i aprofitant els meus coneixements i valors he decidit dedicar-me a divulgar la importància del Consum Conscient i fer pensar al consumidor que no serem feliços només amb el que és material.

-Estàs fent una mena de «gira» de conferències per fer arribar el teu missatge, explica’ns en què consisteix i a quin públic et dirigeixes?

Sempre m’ha agradat molt anar als instituts a fer xerrades i conferències i parlar al públic en general d’aquest tema. Son conferències pensades per un públic molt general, no són com les que faig davant de persones molt professionals de l’àmbit acadèmic. Són conferències per ajudar la gent a sentir-se millor com a persones.

-Quines han estat les teves últimes conferències i les següents

Les últimes són les de CaixaForum, són d’una gran difusió i els recintes son increïbles. La de Valencia va ser espectacular, també la de Saragossa, la de Barcelona, o la de Lleida.

“Acabarem el cicle al CaixaForum de Girona el 7 i 21 de maig a les 18.00 h i participarà Amadeu Barbany i Elisabeth Keegan; esteu tots convidats”.

Albert Vinyals

A cada conferència faig participar al públic i són molt enriquidores i empoderadores. Són amb format de taula rodona en les que participen persones molt rellevants com Alberto Garzón, Fernando Navalón, Antonio Rodrigo, activista de la Cooperativa Opcions, Amadeu Barbany que vindrà a Girona el dia 21 de maig, i és el propietari d’una marca de roba (IAIOS) que ho fabrica tot a Olot i està relacionat amb el consum local i productes de territori (Botiga Dracs al centre Girona),  i la lloretenca Elisabet Keegan, cap de Lloret Turisme que ens explicarà el dia 21 de maig, al CaixaForum de Girona com, Lloret, aposta per un turisme més sostenible.

-Cada persona, per si mateixa pot arribar a ser un consumidor conscient, o depèn de l’entorn i les influències que rep?

Tot bé de l’educació que rebem i dels nostres valors. És una feina personal. Hem d’intentar sempre ser millors i mirar com repercuteix a l’entorn comprar cada producte. Hi ha coses que són impossibles de canviar. Pels que fa als productes hiper barats que ara s’estan consumint, d’aquí a uns anys no existiran perquè no són sostenibles. Apujar impostos a les begudes ensucrades no serveix de res si les grans marques les continuen fabricant, i així moltes coses.

-Ens poden fer creure que som consumidors conscients i no sé cert?

Sí, hi ha tot el tema del Green Wash; Empreses que “ens venen” que ho fan tot molt “eco” i que cuiden el medi ambient, però realment no ho són. Per exemple, les empreses d’aigua embotellada, per molt que diguin que cuiden el medi ambient estan venent aigua dins un plàstic.

-Consells per ser una mica més conscients en el consum?

Ho resumiria en dos punts principals:

  • 1- Aplicar la racionalitat: Preguntar-nos què hi ha darrere un preu molt baix
  • 2-Reduir el ritme i la velocitat, que és en el que es basa la societat de consum. Anar més tranquils i reflexionar el que has de comprar. Ens fan creure que tot ho necessitem, i comprem sense pensar.

 “QUI LIDERARÀ EL CONSUM CONSCIENT?
EL PAPER DE L’ADMINISTRACIÓ, DE LES EMPRESES I DE LA CIUTADANIA CONSUMIDORA”. DIMARTS 21 DE MAIG DE 2024 a CaixaForum Girona C/dels Ciutadans, 19 a Girona a partir de les 18:00h.

El consum conscient depèn, en part, del paper que representa l’Administració en aquest terreny i de les accions que duu a terme, però també del que ofereixin les empreses i de les decisions que prenguin els consumidors i les consumidores. A càrrec de: Toni Lodeiro, divulgador, assessor i formador sobre consum conscient, en el rol de consumidor, Elisabeth Keegan, directora de Lloret Turisme, centrada en el turisme sostenible, Amadeu Barbany, comerciant centrat en el consum conscient, propietari de les botigues Barbany i Dracs i cofundador de l’empresa de roba sostenible Iaios.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button