NotíciesSalut

La Corporació dissenya un programa d’activitat física a l’aigua per a dones embarassades de la Selva Marítima

  • Un dels principals objectius és augmentar el nombre de parts eutòcics, segons diversos estudis les dones que fan activitat física moderada presenten una taxa superior de parts fisiològics
  • El programa està adreçada a les dones embarassades que han entrat al tercer trimestre de gestació i porten el seguiment de l’embaràs als ASSIR de la Corporació
  • Hi ha marcats uns determinats criteris d’inclusió per participar, entre els quals, la gestant ha de tenir un embaràs de risc baix o mitjà

L’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha dissenyat un programa d’activitat física a l’aigua per a les dones embarassades que ja han arribat a l’últim trimestre de gestació (a partir de la 27 setmana) i porten el seguiment del seu embaràs als diferents ASSIR (consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva) de l’Alt Maresme i la Selva Marítima. Amb aquesta iniciativa es busca incrementant els parts fisiològics en detriment dels instrumentats, així com també millorar la qualitat de vida de les gestants.

En el marc de l’estratègia de l’atenció al part respectat que es treballa des del servei de Ginecologia i Obstetrícia han estat nombroses les accions que s’han engegat per oferir un acompanyament més integral a la dona i fer créixer la seva satisfacció envers el procés gestacional, part i postpart. Ara, la incorporació del medi aquàtic és una oportunitat més. Diversos estudis relacionen l’activitat física amb parts més fisiològics i per tant amb una reducció de les cesàries i parts instrumentats. En l’últim any (2023) l’Hospital de Calella ha atès 628 parts, el 72,8% han estat parts eutòcics, és a dir, parts normals sense complicacions i sense cap intervenció instrumental.

Cuidar la salut física de les dones també és molt important perquè les dones que es mantenen actives tenen una probabilitat més elevada de tenir parts que no requereixen cap tipus d’intervenció i una major satisfacció per a les mares”, insisteix Cristina Torres, cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Així mateix també recorda que aquest tipus d’iniciatives “no sempre estan a l’abast de totes, perquè generalment són de pagament i no són accessibles a tothom, per tant, estem satisfetes que la iniciativa sigui una realitat i s’hi puguin sumar totes les dones embarassades del nostre territori que ho desitgin”.

Com participar en aquest programa
Per participar a l’activitat és necessari complir uns criteris d’inclusió. La gestant ha de portar un seguiment adequat de l’embaràs amb la seva llevadora, ha de ser una gestació sense complicacions i tipificada de risc baix o mitjà i la mare ha d’estar en el tercer trimestre d’embaràs (setmana 27). La llevadora que porta el control de l’embaràs és la professional encarregada d’informar la dona i valorar si compleix els requisits mèdics establerts.

El programa consta d’una sessió setmanal de 45 minuts de durada i a cada classe s’inclouen diversos exercicis per treballar i millorar diferents aspectes físics com: la relaxació i treball respiratori, equilibri, coordinació, resistència i flexibilitat. Cada dona fa un total de vuit sessions i es porten a terme a la piscina del Complex Esportiu Can Xaubet a Pineda de Mar gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament del municipi que ha cedit l’espai.

Diversos estudis sostenen que l’activitat física en l’embaràs aporta nombrosos beneficis tant per a la mare com per al fetus i si aquest exercici es realitza en el medi aquàtic les avantatges encara són majors, ja que l’aigua és l’entorn més adequat per a les dones gestants perquè “facilita la mobilitat evitant la sobrecarrega de les articulacions gràcies a la gravetat i la flotació, així com també millora la capacitat aeròbica de la mare i el benestar físic i emocional durant i després de l’activitat”, explica Noelia Ruiz, llevadora de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l’encarregada de conduir aquestes classes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button