“El defensor del poble considera inadmissible que un dels criteris per determinar el dret d’ús de les instal·lacions esportives municipals sigui l’antiguitat d’una entitat”
El passat mes d’agost l’Ajuntament de Lloret va distribuir els equipaments esportius municipals entre els clubs del municipi seguint una normativa que té en compte l’antiguitat de cada una de les entitats de la vila a l’hora d’assignar la preferència d’ús de cada equipament.
De fet, segons aquesta normativa, una entitat que no tingui més de dos anys no té dret a fer servir cap instal·lació esportiva municipal de forma preferent. És per aquest motiu que, en el moment del repartiment d’espais que es va fer el passat mes d’agost, al Club Atlètic Lloret se li van atorgar els espais i horaris que les altres entitats havien rebutjat.
Antecedents
“En un primer moment ens van tocar horaris nocturns, els que no volia ningú i entrenar a les nou o deu de la nit no era una opció viable. Mai vam contemplar acceptar els horaris que ens volien imposar”, expliquen des del club abans d’afegir que “vam crear l’Atlètic Club Lloret l’any 2019, però la pandèmia no ens va permetre emprendre l’activitat com a entitat fins a aquesta temporada, per tant, oficialment, el club té més de dos anys si bé és cert que l’activitat s’ha iniciat enguany”.
Així doncs, el club va seguir treballant en una solució que permetés entrenar en horaris que permetessin la pràctica esportiva i, a la vegada, la conciliació familiar. “Vam veure que l’Ajuntament té reservats els equipaments esportius municipals entre les nou del matí i les cinc de la tarda per a ús turístic. Així doncs, vam demanar una reunió amb el departament d’esports per sol·licitar que ens deixessin començar a entrenar a partir de les 16 hores al Camp Municipal de El Molí i ens ho van concedir”, expliquen.
D’aquesta manera, els més de 230 futbolistes que integren el Club Atlètic Lloret entre escoleta, futbol base i equips femenins, entrenen al Camp Municipal de El Molí des de les 16 hores mirant de no solapar els seus entrenaments amb la resta d’entitats que fan servir aquesta instal·lació.
“No és normal que tots els clubs de futbol del municipi menys un ens haguem d’organitzar per fer servir un camp de futbol quan en tenim dos i tampoc és normal que, més d’un dia, haguem de tenir més de cent esportistes entrenant fent servir només la meitat del camp”, comenten des de l’Atlètic Club Lloret.
Resolució del Síndic de Greuges de Catalunya
Ara però, la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya obre una nova finestra per aquesta entitat. El defensor del poble reconeix que l’Ajuntament s’ha aferrat de forma correcte a la seva pròpia normativa, però l’insta a reconèixer que aquesta norma és perjudicial per al teixit esportiu del municipi ja que, segons explica el mateix Síndic en el comunicat que ha fet arribar a l’Ajuntament, el requisit d’una antiguitat de dos anys per a fer ús d’equipament esportius per part d’una entitat “pot suposar a la pràctica una dificultat afegida a la creació d’entitats esportives, en la mesura en què la manca d’accés als equipaments durant dos anys en qüestiona la viabilitat. En aquest sentit, pot actuar com a limitació a la lliure iniciativa civil de creació d’entitats, que hauria d’estar subjecte només als requisits normatius generals”.
Tot i que és cert que el Club Atlètic Lloret ha tingut dret a ús dels equipaments esportius tot i que l’Ajuntament considera que el club no té més de dos anys d’antiguitat, el Síndic també considera que “en qualsevol cas, (el club) hi ha tingut accés només d’aquesta forma condicionada a decisions de tercers i s’ha privat l’entitat de l’assignació del conjunt d’usos dels equipaments d’acord amb els criteris de priorització de la demanada establert a les Bases, per al cas de demandes coincidents que no es poden resoldre per acord entre les entitats”.
Així doncs, l’Atlètic Club Lloret espera que, a partir de la temporada que ve, el criteri de repartiment d’equipaments esportius canviï i es tracti per igual a totes les entitats esportives del municipi. “Estem molt contents amb la resolució del Síndic perquè no només ens dona la raó, sinó que també servirà per establir un precedent i evitar que futures entitats hagin de passar per situacions tan desagradables com aquesta”, han comentat des del club.
D’altra banda, el Síndic de Greuges de Catalunya ha informat tant al club com a l’Ajuntament que ha requerit a l’administració una resposta oficial a la seva resolució.