El PobleNotícies

Malestar en el sector immobiliari per la transferència de responsabilitats sobre la gestió de les piscines privades entorn la sequera

El Col·lectiu d’Administradors de Finques de Girona (CAFGi) veu inviable l’aplicació del decret llei de la Generalitat de Catalunya que trasllada als ajuntaments la responsabilitat de decidir sobre l’obertura de piscines públiques i privades aquest estiu. El CAFGi també considera que no s’han escoltat les demandes del col·lectiu sobre la necessitat de comptar amb una normativa clara i que la regulació que es planteja continua generant confusió i inseguretat jurídica a les comunitats de propietaris, a la vegada que genera confrontació entre la ciutadania.

Lloret Gaceta ha parlat amb el lloretenc el Sr. Xavier Verdalet Gelpí, que des de fa un parell d’anys és Vocal 2n de la Junta de Govern del Col·legi d’administradores i Administradors de Finques de Girona (CAFGi). I anteriorment va exercir els càrrecs de Comptador-Censor (8 anys) i Tresorer (8 anys més)

-Quin és el fet que ha despertat la preocupació i indignació del CAFGi de Girona davant les darreres comunicacions del Govern?

El fet que més ens indigna és que, un cop més, s’ha legislat a cop de decret sense haver ni tan sols consultat ni consensuat les mesures amb els professionals que després les hem de traslladar i aplicar a les comunitats de propietaris.

-Quina repercussió té la normativa del pla de sequera per les comunitats de propietaris?

Com a qualsevol altre ciutadà, el pla de sequera afecta de forma important a les comunitats de propietaris, en el sentit que estan molt conscienciades per part nostra que s’ha d’estalviar aigua. Però, dit això, moltes d’elles disposen de zones comunes d’esbarjo amb piscines i jardins que donen un valor afegit a la propietat individual de cada habitatge, el manteniment de les quals suposa un esforç econòmic important i, al mateix temps, dona feina a molts altres professionals, com a jardiners, empreses que fan manteniment de piscines, gardens, etc. La prohibició de regar i de reomplir les piscines, si es perllongués en el temps, ocasionaria considerables desperfectes a aquestes instal·lacions, i costos addicionals per poder refer-les.

– Què pretenen amb aquest decret i que hauran d’assumir els propietaris de piscines privades?

Sens dubte pretén “passar la pilota” als propietaris privats perquè cap de les administracions públiques implicades ha fet els deures abans, i no han estat previsors quan meteoròlegs i científics ja fa temps que avisen que això acabaria passant.

-Què passarà si cada comunitat ofereix diferents normatives?

És que cada comunitat té ja les seves normatives pròpies, i uns horaris determinats, els quals ha estat fixat per les respectives juntes de propietaris. Això no es pot canviar “per decret” perquè les zones comunes són propietats privades que pertanyen als propietaris dels immobles dels quals formen part inseparable. Considerar que podrien ser d’utilitat pública seria fer-ne una expropiació.

-Solucions?

Els administradors de finques col·legiats ja fa temps que estem treballant en pro de l’estalvi d’aigua a les comunitats que administrem, proposant mesures d’eficiència hídrica i recomanant que vagin substituint les plantes que necessiten més rec per altres d’autòctones mediterrànies que en necessitin menys. I pel que fa a les piscines comunitàries, val a dir que gairebé totes estan plenes d’aigua durant tot l’any, mantenint-les en un mínim de condicions higiènico-sanitaries, perquè així es conserva millor el vas, i per no haver de fer un consum important cada any, buidant-les i omplint-les. Per això proposem que les que ja estan plenes actualment, es puguin anar reomplint de la poca aigua que es va evaporant o de la que es perd en fer la neteja del filtre, ja que el volum consumit sempre serà menor que el que suposarà haver d’omplir-la per complet en cas que s’hagi de deixar sense funcionar.

-Xavier, quines accions esteu duent a terme perquè es rectifiqui o es canviï el decret?, quina seria la manera d’arribar a un consens?

El decret pensem que no es canviarà. Potser el nou govern que surti de les eleccions es derogarà. El que estem fent des del nostre col·lectiu, és tenir major presència als mitjans de comunicació per tal que se’ns reconegui com a interlocutors estratègics i se’ns escolti abans de dictar normes que afecten als nostres administrats, tenint en compte que una àmplia majoria de ciutadans viuen en edificis en propietat horitzontal, o en tenen la segona residència.

Nota:

«Tant el President com el secretari del CAFGi, Francesc X. Quintana i Josep Comas Vilà, lamenten que s’estiguin prenent decisions sense tenir en compte l’expertesa i el pols del col·lectiu d’Administradores i Administradors de Finques en la gestió de comunitats i de patrimonis a l’hora de prendre decisions i legislar sobre la matèria, i també que les comarques gironines siguin escoltades de forma específica, ja que molts dels temes cabdals sobre els quals es regula, haurien de tenir un tractament diferenciat pel que fa a aquestes».  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button