NotíciesSuccessos

L’estudiant lloretenc de geologia Francisco González ens parla de la recent activitat sísmica amb deu sismes registrats a la zona

Avui els parlem de terratrèmols i com s’originen, per poder aclarir inquietuds dels nostres lectors i donar resposta als dubtes que hem vist que sorgeixen sobre aquest tema arran dels tremolors que ens han afectat els darrers dies a Lloret de Mar. Lloret Gaceta ha pogut parlar amb el lloretenc Francisco González Castelló, estudiant de geologia, que precisament ha fet el seu treball de recerca sobre les falles de La Selva i del Maresme. 

-Francisco, com es generen els terratrèmols?

El planeta Terra està conformat per plaques tectòniques que estan en moviment constant. Aquestes plaques es poden separar, fregar o col·lidir; és principalment en aquest últim cas, on en xocar, l’escorça terrestre es deforma generant serralades, vulcanisme, terratrèmols, etc.
El xoc constant de les plaques, acumula aquesta energia a l’escorça, fins que en un moment donat no pot deformar-se més ni retenir aquesta energia, i es trenca, formant una falla. L’energia alliberada és el terratrèmol.

Ens trobem en un lloc en perill?

La península Ibèrica es troba en el límit de dues plaques (just a l’Estret de Gibraltar): entre la placa Africana i la placa Eurasiàtica. La placa africana empeny cap al nord i l’euroasiàtica cap al sud, formant al llarg de la història geològica serralades com els Pirineus, les Serralades Bètiques, la Cantàbrica, etc. A Catalunya, i concretament a la nostra zona, La Selva, trobem com clars exemples d’aquestes dinàmiques les Serralades Litoral, Prelitoral, Massís de les Guilleries i el de Cadiretes i l’enfonsament de La Selva, on trobarem restes d’activitat volcànica com són el volcà de la Crosa i les aigües termals de Caldes de Malavella.

Producte d’aquestes formacions, tenim presència de falles a tot el territori, les de les serralades Litoral i Prelitoral en paral·lel a la costa i les de la resta de la comarca de manera transversal, en direcció de l’interior cap a la costa, per tant, quan una d’aquestes petites falles allibera energia és normal que aquesta afecti i reactivi les falles properes, la qual cosa dona com a resultat una sèrie de terratrèmols en la zona.

De quin risc sísmic estem parlant?

A la nostra zona el risc sísmic és relativament baix donat que el xoc entre les plaques no és tan gran com en altres zones del planeta com el Japó o Xile, per tant es produeixen terratrèmols de baixa intensitat, la majoria dels quals no són perceptibles per la població i només són detectats per aparells anomenats sismògrafs.

Però, en alguns casos es poden arribar a percebre, sobretot si tenen una intensitat més alta, per habitants d’edificis alts (ja que l’estructura de l’edifici amplifica el moviment) i segons el terreny sobre el qual s’ha construït.

Deu sismes registrats en una setmana a la província de Girona

Durant la última setmana, la província de Girona ha experimentat un augment notable en l’activitat sísmica, amb un total de deu terratrèmols registrats superiors a 2,5 en l’escala de Richter. Aquesta sèrie d’esdeveniments ha generat atenció entre els habitants de Lloret de Mar, on quatre d’aquests seísmes han estat perceptibles per diversos veïns.

El primer d’aquests terratrèmols es va registrar l’epicentre a la urbanització d’Aiguaviva Parc durant la matinada del divendres a les 01:28 hores, amb una magnitud de 2,3. Només unes hores després, un nou terratrèmol va ser registrat a Maçanet, amb una magnitud de 2,9. Més tard aquell mateix divendres, a les 19:30 hores, un altre moviment sísmic va tenir lloc a prop de Tossa, amb una magnitud de 3,3. Finalment, el dissabte a les 08:12 hores, es va produir un terratrèmol més rellevant amb epicentre a Sant Feliu de Guíxols, amb una magnitud de 3,5. Aquests últims dos esdeveniments van ser els més apreciats pels habitants de Lloret de Mar, que van descriure el moviment com un fort cop i algún moviment durant uns tres segons.

Diversos veïns de Lloret de Mar van coincidir en assenyalar que els sectors de Roca Grossa, els Pinars i Can Ballell van ser les zones on es va percebre més intensament.

D’altra banda, els altres sis terratrèmols registrats a la província no van ser percebuts a Lloret de Mar.

Anteriors activitats sísmiques similars

No hem d’oblidar que l’activitat dels últims dies, no és l’única vegada que hem patit aquest tipus d’episodis, el 28 d’octubre de 2015 es va registrar un terratrèmol de 4,3 en l’escala de Richter davant la costa de Roses (que es va percebre fins i tot a Lloret de Mar) que va desencadenar una sèrie de moviments fins a mitjans de novembre; del 8 al 15 de setembre de 2016 s’hi van produir 281 petits moviments a la comarca de La Selva, el més gran dels quals va tenir una intensitat de 3,6 amb epicentre a Caldes de Malavella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button