CulturaNotícies

El fotògraf lloretenc Òscar Rodbag junt a l’expresident de la Generalitat Quim Torra, presenten a Lloret la Llegenda de Sant Jordi més actual

Òscar Rodbag és un fotògraf amb una trajectòria professional de més de vint-i-tres anys en produccions editorials i publicitat. Fa reportatges de fotoperiodisme, de viatges, gastronòmics, de paisatge, de retrats, d’arquitectura i interiorisme. Viu a Lloret des del 1991 perquè es va enamorar i casar amb una lloretenca. Avui parlem amb ell perquè ens presenti el llibre que ens proposa pel dia de Sant Jordi d’enguany, un llibre de gran format, a tot color i amb espectaculars fotografies de la recreació de la llegenda de Sant Jordi que ha creat conjuntament amb l’expresident de la Generalitat, Quim Torra.

Presentació a Lloret de Mar

Demà dimarts 16 d’abril a les 19 h a la Sala polivalent de la Casa de la Cultura de Lloret de Mar: Presentació del Ilibre “Sant Jordi heroi i Patró de Catalunya”, amb textos de Quim Torra, expresident de la Generalitat de Catalunya i amb les fotografies de l’Òscar Rodbag.

-Òscar:

Què ens recomanes per Sant Jordi?

Per Sant Jordi recomano gaudir de la nostra festa, regalar cultura en forma de llibres, compartir flors amb els éssers estimats i reafirmar Sant Jordi com al nostre patró de Catalunya. Comprar el llibre «Sant Jordi, heroi i patró de Catalunya» que presento amb Quim Torra, pot ajudar a entendre aquesta última proposta. 

-Com va sorgir aquest maridatge amb l’autor, la llegenda i les fotografies?

El projecte primari era recrear la llegenda amb imatges i es va fer l’any 2013 a Montblanc amb la participació de centenars de figurants vestits d’època medieval. Cal recordar que compartim patró amb 13 nacionalitats o regions diferents i mai s’havia fet algú així. Es va fer una gran producció amb els mínims recursos gràcies a la col·laboració de molta gent. La preproducció va ser d’aproximadament dos mesos per poder definir detalls, localitzacions, permisos i involucrar a l’Associació medieval de Montblanc i l’Ajuntament de la població. La producció es va realitzar durant set dies i la postproducció va durar mesos. 

Les imatges finals editades i retocades per acostar-les a la realitat medieval va ser molt laboriosa perquè volia aconseguir imatges fotogràfiques que semblessin velles i que tinguessin un look pictòric sense treure realisme.

La part més difícil va ser recrear el drac perquè volia que semblés el més real possible; per això, vaig fer recerca per trobar un animal viu que si assemblés prou per, amb uns petits retocs, obtenir el ferotge drac de la llegenda. Finalment, vaig poder fer una sessió d’estudi amb un rèptil sud-africà que, juntament amb les banyes d’un cèrvid i les ales d’un ratpenat, varen ser els elements ideals per confeccionar digitalment a la temible fera. 

Les imatges finals es van publicar parcialment a la revista Descobrir Catalunya i la idea de fer-ne un llibre es va quedar apartat durant anys perquè es va prioritzar altres projectes. Un cop en Quim Torra va deixar de ser president de la Generalitat, vaig demanar una reunió amb ell per proposar-li que escrivís el llibre amb les meves imatges i aquí el teniu.

Vídeo promocional del llibre

-A qui va adreçat el llibre?

El llibre és per tots els públics i edats. El relat descriu la llegenda clàssica acompanyada de les imatges recreades. El text afegeix dades que relacionen Sant Jordi amb la història de Catalunya i que ens explica el perquè i des de quan Sant Jordi és el nostre patró nacional.

-No és el primer cop que treballes sobre la llegenda de Sant Jordi, perquè t’atrau tant?

Sant Jordi és el nostre patró i sovint queda en un segon pla per festivitat de venda de roses i llibres, realitzar projectes que ens reforcin la nostra identitat cultural; és el meu granet de sorra en la lluita per la conservació del nostre patrimoni cultural.

-Després d’aquest llibre quina és la nova proposta o projecte?

Ara estic començant un projecte creatiu relacionat amb Lloret que pot sorprendre a molta gent. Ja tinc la col·laboració d’algunes empreses i professionals de la població. A veure si puc aconseguir que l’Ajuntament ho vegi prou interessant per fer-ne una exposició que arribi a molta gent. El projecte pretén mirar Lloret amb els ulls del foraster que veu bellesa allà on potser tu veus rutina, i descobrir racons per tal de tornar-nos a enamorar del nostre poble. Per fer-ho possible he estat localitzant punts de Lloret que passen molt desapercebuts i he creat una realitat inventada amb subjectes intrigants que expliquen històries amb potents composicions estètiques on la llum és molt més que important. Una empresa molt vinculada amb Lloret, ja ha dit que vol fer un calendari solidari amb les imatges resultants.

-Ja has fet alguna col·lecció o llibre de Lloret?

Fa gairebé 30 anys que visc de la fotografia professional i m’han contractat de molts llocs, tant de Catalunya com d’altres països del món per promocionar el seu poble, ciutat o territori, però sembla que per Lloret i el seu Ajuntament no els hi acabo d’encaixar. He venut centenars d’imatges d’arxiu a moltes oficines de turisme d’arreu però ni una a turisme de Lloret. El perquè? No ho sé. Espero que algun dia el meu treball els hi encaixi per fer alguna cosa positiva per la població. Penso que no hi ha res més gratificant que treballar en projectes de casa que afectin directament la imatge del lloc on vius.

_______________

L’Òscar a més de la seva feina habitual, lidera “NEN GRAN”, un projecte benèfic que està desenvolupant des de 2012 per aconseguir recursos per AFANOC i La Casa dels Xuclis (nens malalts de càncer).

Més informació: Destaca en la seva trajectòria la consecució de diversos reconeixements, com el 1r Premi Internacional TOP JOB AWARD de PHOTOKINA i el TOP JOB OBELISK de Köln 2000, pel seu treball durant el conflicte dels refugiats Albano-Kosovars el 1999. Així mateix, ha estat guardonat amb el Premi PICA D’ESTATS 2014 per un reportatge sobre els Grans Monestirs de Catalunya, el premi de Premsa escrita del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2016 per un reportatge sobre el parc natural de l’Alt Pirineu, i el premi PICA D’ESTATS 2017 al millor reportatge sobre El Solsonès.  

El llibre “1250 grams de Formentera”, de l’Òscar Rodbag (el seu primer) es va presentar l’estiu del 2012, i ofereix una visió única i personal de l’illa, fruit de quatre anys de treball i més de 27.000 imatges captades amb gran sensibilitat i detall.

A més, a la primavera del 2014, va presentar al Born Centre Cultural de Barcelona el primer projecte professional a escala mundial sobre la llegenda de Sant Jordi, en format fotogràfic i audiovisual, amb una producció realitzada íntegrament al poble medieval de Montblanc (Tarragona). 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button