Curiositats | Un llorer de Lloret plantat al Retiro de Madrid: Revivint l’històric obsequi com una innovadora Promoció Turística
Fa uns dies, Jordi Martínez Planas, farmacèutic, polític i exalcalde de Lloret de Mar, va reviure un trosset d’història, rememorant els esforços promocionals turístics de la vila lloretenca als anys 70. Avui, a Lloret Gaceta, Martínez comparteix detalls sobre la commemoració de la plantació de dos arbres al Parc del Retiro de Madrid, que simbolitzen l’amistat entre Lloret i la capital espanyola.
Martínez, qui va ocupar el càrrec d’alcalde de Lloret en dues ocasions; del 76 al 79 i del 87 al 91 recorda amb afecte els esforços per promocionar Lloret com a destí turístic. Un dels moments destacats, va ser la plantació d’un llorer i un arboç (madroño) al Parc del Retiro de Madrid el maig de 1976, juntament amb l’alcalde de Madrid d’aquell temps, Juan de Arespacochaga.
«A Lloret venien a estiuejar moltes famílies de Madrid; aquest acte va simbolitzar l’estreta relació entre les dues ciutats i va servir com a record per als visitants sobre la presència de Lloret a Madrid».
Jordi Martínez Planas
Martínez apunta: “La placa, per raons tècniques no es va poder col·locar al lloc fins uns anys després, pel que fa, que aquesta majòlica la inaugures el meu successor, el següent alcalde: Joan Domènech”.
Malgrat les adversitats meteorològiques, amb una pluja torrencial que va deixar tothom xop, la plantació dels arbres va ser un èxit. Martínez recorda amb humor com, després d’aquest acte, va haver de tornar a Lloret per inaugurar el mateix dia, el segon grup escolar de la Vila: l’Escola Pere Torrent de la localitat, tot mostrant el seu compromís amb el desenvolupament local.
Avui dia, els vestigis d’aquella commemoració encara es poden veure al Parc del Retiro de Madrid, tot i que només queda el llorer.
Jordi Martínez: “Això està concretament dins del Retiro, a l’anomenada plaça de la Sardana, hi ha dos monuments; un dedicat a la Sardana (del Circulo Catalán de Madrid)…
…i al costat hi ha una estàtua del Mossèn Jacinto Verdaguer amb una placa curiosa que diu: “Al mejor poeta español”…
…i allà mateix veureu la placa de Lloret i el llorer.“
Martínez ens ha cedit unes imatges recents del lloc fetes en la seva última visita a Madrid, destacant la importància d’aquest esdeveniment històric per a la memòria de Lloret i la seva relació amb la capital espanyola.