NotíciesSalut

Lloret acull la campanya: ‘Contra el càncer de còlon: Mou el cul’, amb una conferència i una exposició itinerant

Exposició itinerant al CAP de Lloret

El CAP Dr. Agustí Cabañas (CAP Lloret Centre) acull, fins al 29 de febrer, una exposició itinerant sobre el càncer de còlon. Aquesta acció la porta a terme l’Associació Contra el Càncer a Girona amb l’objectiu de conscienciar la població de la importància de participar en els programes de cribratges, que en molts casos permeten detectar a temps la malaltia mitjançant una senzilla prova, el test de sang oculta en femta.

Conferència: ‘Contra el càncer de còlon, mou el cul’ a Lloret

A més de l’exposició, l’Associació Contra el Càncer a Lloret de Mar ha organitzat la xerrada ‘Contra el càncer de còlon, mou el cul’ sobre la prevenció del càncer de còlon. Aquesta xerrada tindrà lloc avui dimecres 31 de gener a la Biblioteca Municipal de Lloret en horari de matí (10 h) i en horari de tarda (19 h) i anirà a càrrec d’Aurèlia Villalobos, coordinadora de l’Oficina Tècnica de cribratge, Maria Collado, farmacèutica de la farmàcia Cristina Cabañas, i Montse Salvachúa, psicooncòloga de l’Associació Contra el Càncer.

El càncer de colòn, major incidència entre els homes

El càncer de còlon és el de major incidència en homes i dones a Catalunya, amb 6.565 casos diagnosticats el 2022. Per això és fonamental incrementar el coneixement dels factors de risc per millorar la prevenció i augmentar la participació en els programes de cribratge a través del test de sang oculta en femta, ja que 9 de cada 10 persones sobreviuen al càncer de còlon si es detecta precoçment.

Els programes de cribratge del càncer colorectal estan dirigits a tota la població general d’entre 50 i 69 anys. El test de sang oculta en femta és una prova no invasiva, ràpida i indolora que tracta de determinar la presència de sang no visible en la femta, amb l’objectiu de detectar a temps pòlips o lesions en el còlon que podrien derivar en un tumor maligne. El test es realitza sobre una prova que l’usuari recull còmodament a casa amb un kit dissenyat per a aquest fi.

Actualment, la cobertura mitjana de Catalunya està al voltant del 41% de la població diana, mentre que a l’Àrea Bàsica de Lloret de Mar el percentatge de participació en la ronda anterior va ser del 28,16%. És per aquest motiu que cal continuar reforçant el missatge de la necessitat de la detecció precoç i aprofundir en els factors de risc associats a aquest càncer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button