Cartes al directorNotícies

“Rebre la notificació de l’ajuntament conforme hem de marxar del Mercat de Lloret després de 30 anys, serà molt dur”

L’any 2014 va finalitzar la concessió dels paradistes del mercat municipal de Lloret de Mar. Aquesta concessió havia durat 25 anys, i en acabar aquest període els botiguers no van rebre cap mena de nova concessió i van restar a l’espera d’una renovació que també calia que anés acompanyada d’una reforma de les instal·lacions que ja estaven molt deteriorades, i a avui en dia, sense encara haver fet reformes està molt pitjor.

Però el mal estat de l’edifici no és el pitjor, la gran preocupació general és que els 7 paradistes que queden, encara no tenen solució per guanyar-se la vida mentre que aproximadament al setembre comencin les obres i no tinguin on anar. Des del 2014 no els han permès renovar la concessió ni han deixat que ningú pugui obrir una nova parada.

Visualment, el mercat no fa gents de goig, està molt deteriorat i deixat, i la majoria de les parades tancades. Els botiguers que queden al mercat estan a l’espera de rebre la notificació conforme han de marxar al setembre perquè comencen les obres, i demanen una solució per tenir les seves parades reubicades a un altre lloc. L’ajuntament els suggereix que lloguin per la seva conta locals al carrer del Carme com a primer exemple, i que els hi facilitaran el permís d’obertura, però això no els sembla just ni és suficient.

Lloret Gaceta s’ha apropat al Mercat i ha parlat amb alguns botiguers perquè expliquessin de primera mà el seu neguit.

A la ‘Xarcuteria Julián Garcia’ hem trobat al representat i antic president dels paradistes que ha argumentat que després de les obres de remodelació el mercat comptarà amb un supermercat i 12 parades i no compten amb ells.

Julián quin és el vostre futur?

-Ens diuen com serà el nou mercat i que com estem fora de concurs perquè s’ha acabat el termini de la concessió ja no tenim dret a parada i hem de tornar a presentar-nos a concurs però amb unes condicions de “mercat de luxe”.

Heu presentat al·legacions?

-Si les hem presentat a final de març i no tenim resposta de moment. Vàrem demanar que ens deixessin tenir una parada externa en qualsevol zona adient de Lloret i la resposta ha estat negativa.

I us proposen alguna alternativa?

-La veritat és que el que suggereixen no és senzill. Diuen que lloguem un local i ens traslladem a una botiga física del carrer del Carme, tot per la nostra conta. Creiem que no és una solució. És una despesa molt important la de llogar i obrir en un local i començar de zero, i menys si és per esperar si ens donen una nova concessió, després dels dos anys que venen d’obres.

Aquesta és l’exposició del problema que ens ha fet Julián, i molt semblant és la opinió del Sebastià Ramos i la seva senyora, paradistes de la Polleria (elaboradors de productes artesans) del mercat:

Sebastià, no se’ls veu gaire contents amb tot plegat, com veieu aquesta situació?

-Fa anys que hem esperat les obres i ara de cop i volta hi ha presses per reformar, amb tants anys que esperem que ens renovin, però ara, es veu que han arribat ajudes dels Fons europeus (Next Generation) i volen fer un mercat de luxe al qual no tindrem accés pels preus elevats de cada parada i el tipus de paradistes que volen.

“Amb gairebé 3 milions d’euros volen fer un mercat 5 estrelles amb unes 12 parades i un supermercat interior que serà la mateixa competència dels paradistes. Ja no hi compten amb nosaltres. Nosaltres ja no hi serem, els actuals paradistes no podrem accedir per les noves condicions econòmiques. Heu de pensar que són dos anys parats sense ajudes ni atur, ja que som autònoms, i gastant estalvis”.

Quant fa que sou paradistes? 

-Nosaltres som dels que portem menys anys, concretament 21 anys al mercat, i els altres paradistes més de 30. I que consti que hem estat 9 anys esperant la renovació de les concessions.

Què és el pitjor de tot plegat?

-El més greu és que no han tingut gens de consideració amb nosaltres. El mercat l’han deixat morir, sense manteniment, sense arreglar el que es feia vell. Fa molts anys que hi som, i ja som grans. Amb més de 50 i 60 anys no podem començar de zero, tindrem d’”anar tirant dels estalvis”, ja que no és factible obrir botiga per molt que vulguin ajudar amb el permís d’obertura. No és obrir, és pagar lloguer i muntar tota una botiga, a més ens queda poc per la jubilació.

La Dolors és la senyora del Sebastià creu que no és una bona idea el nou mercat:

“La renovació és sempre bona, però un lloc gastronòmic de luxe no veig que sigui una gran idea, pel tipus de públic del poble. Potser sortirà bé a l’estiu, o durant un temps que sigui de moda, però i a l’hivern no ho tinc clar”.

______________

L’Ajuntament de Lloret va encarregar un estudi per crear el nou mercat a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. Aquesta entitat va proposar un màxim de 18 parades, però l’Ajuntament ho ha reduït a 14, amb l’afegit d’una zona d’uns 400 metres quadrats per instal·lar un supermercat tipus Veritat o Casa Ametller, i al pis superior aules per dur a terme formacions i espais gastronòmics.

⚪️Recupera les darreres notícies amb el Mercat Municipal com a protagonista:

•Agost 2022: Lloret de Mar aprova l’avantprojecte de rehabilitació del Mercat Municipal per 2,8 MEUR 

•Maig 2022: Entrevista: Els paradistes del Mercat de Lloret demanen que els reubiquin mentre durin les obres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button