ActivitatsNotíciesOci

Un volcà a 15 minuts de Lloret, excursió recomanable per al cap de setmana

Com ja es habitual a Lloret Gaceta setmana a setmana recomanem alguna alternativa per sortir el cap de setmana.

La ruta que pengem avui la posem fàcil perquè té poc desnivell i segueix un itinerari que no presenta cap problema. Caminarem pels espais amplis i lluminosos de la zona dels turons volcànics marins de Maçanet de la Selva. És una de les tres rutes que té marcades l’ajuntament del poble. A nosaltres ens ha cridat l’atenció el motiu geològic. Volcans marins a Maçanet? Anem a descobrir-los! 

Fa de 2 a 9 milions d’anys aquests petits volcans entraren en erupció i després quedaren sota les aigües del gran llac plio-quaternari del qual ens queden restes als estanys de Sils. Amb el pas dels mil·lenis el llac es va anar assecant i els turons volcànics van aflorar. En pujarem a quatre: Turó de Sant Jordi o castell de Torcafelló, turó de Can Xarabau, el Puig Marí (que bé l’escau el nom!) i turó de Can Roure, amb una ruta aproximada de 3 hores, però amb possibilitat de tallar la ruta al gust.

Al camí trobarem entre altres la masia Mas Roura on cal destacar que és fet a base de pedra volcànica fosca a la masia documentada des de finals del segle XII inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Nosaltres ens decantariem si s’ha d’escollir per fer més curta l’activitat, per història geològica, el Turó Puig Marí.  Es tracta d’un estratovolcà de forma cònica i seu cràter, està desaparegut per l’erosió.  Està envoltat de colades de lava i antics cons paràsits del propi volcà.

El volcà va tenir fa milers d’anys moltes fases d’erupció volcànica.  Expulsant molt “lapilis” i hi ha a la zona del cim, restes d’antigues colades de lava.  En el sobre vessants, es pot trobar bombes volcàniques.

I si tinguéssim que decantar-nos per un dels quatre turons proposats per atractiu visual i cultural, aquesta opció seria el Turó de Sant Jordi, per les vistes al cim i la construcció que reposa adalt de tot, el castell de Torcafelló. La construcció d’aquest castell data pels voltants de 1080, quan el fort de Torcafelló era domini del comte de Girona com a límit de les seves possessions.

Moltes més coses us esperan a aquesta ruta, on els amics de Wikiloc han preparat d’una manera excel·lent per no perdre’t, amb aquest codi QR:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button