NotíciesSuccessos

Un vehicle s’incendia al Rieral causant una gran fumerada blanca

Un vehicle s’ha incendiat avui dimecres 9 d’agost al barri del Rieral de Lloret de Mar, exactament a l’avinguda Rieral amb l’Avinguda Josep Pla i Casadevall al voltant de les 14:13h, al lloc dels fets han acudit: policia, protecció civil i 2 dotacions de bombers.

El vehicle s’ha incendiat a causa de la retroalimentació, molt típica amb els vehicles de combustió dièsel. A causat una gran sorpresa entre els veïns allà presents per la gran fumerada blanca, i no s’ha hagut de lamentar cap ferit.

Què és la retroalimentació d’un motor?

Explicat de manera molt senzilla, és quan el motor entra en un cercle viciós de retroalimentació positiva. Succeeix quan un motor de cicle Dièsel comença a fer servir el seu propi oli com a combustible. La bona notícia és que és evitable, si saps què fer.

Per què passa la retroalimentació?

Per començar, cal ressaltar que la retroalimentació d’un motor dièsel no és un esdeveniment comú. Però encara sense ser comú, pot passar. El problema és que quan passa, ho fa de manera violenta i espectacular. La majoria de les persones que pateixen un incendi d’un motor en plena retroalimentació no saben què fer. La seva presència va lligada a la pràctica totalitat de casos a un trencament del turbocompressor, o fuites d’oli als seus casquets.


És possible aturar-la? Com evito que el meu motor mori a l’intent?

Les males notícies és que aquest procés de retroalimentació no entén de raons. Apagar el motor no tindrà cap efecte, ja que el motor continuarà revolucionat mentre tingui oli i aire per cremar. Només pararà per ell mateix quan es begui tot el seu oli. Si el motor està en plena retroalimentació has d’actuar de pressa i no posar-te nerviós. El que cal fer és intentar calar el motor. Pel fet que el motor està al seu règim màxim, no n’hi haurà prou amb ficar primera i deixar anar l’embragatge suaument. Has de calar-ho «en gran», i fer-ho bé a la primera. Fica cinquena o sisena, posa el fre de mà, trepitja el fre de servei a fons, i deixa anar de cop l’embragatge. No ho facis suaument, o cremaràs l’embragatge i possiblement no podràs calar el cotxe. Si el teu embragatge ja està molt gastat podries tenir igualment problemes. Si heu aconseguit calar el cotxe, enhorabona. Probablement, hauràs evitat danys greus al motor, i només hauràs de reemplaçar el turbocompressor.

Una darrera solució, desesperada, però efectiva, és fer servir un extintor de CO2 i ruixar directament l’admissió del cotxe. D’aquesta manera, no es pot fer la combustió a l’interior del motor, que requereix oxigen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button