NotíciesSuccessos

Un possible error deixa una vintena de ferits al concurs de focs de Blanes

Compartim el Comunicat de l’Ajuntament de Blanes d’avui diumenge 23 de juliol entorn a l’incicent d’ahir dissabte al concurs de focs d’artifici on una vintena d’espectadors van ser ferits lleus.

L’Ajuntament de Blanes estudiarà desqualificar la Pirotècnia Josman per haver-se saltat els protocols de seguretat al Concurs de Focs

Un possible error de càlcul de l’empresa va desviar alguns efectes a la zona de públic, provocant 20 ferits lleus, sense necessitat d’haver de traslladar-los a l’hospital

Davant els dubtes que han sorgit respecte el Pla de Seguretat i Emergències que guareix cadascuna de les nits del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, l’Ajuntament de Blanes ha decidit emetre aquest comunicat de premsa. Més concretament, es refereix a l’actuació que va tenir lloc ahir –la segona nit de la 51ena edició del certamen-, en què va actuar la Pirotècnia Josman d’Ourense (Galícia).

Recopilatori d’imatges de l’incident d’ahir dissabte

Un possible error de càlcul de l’empresa va fer que diversos focs aquàtics que es llençaven arribessin on les normes de seguretat prohibeixen que ho facin: la zona de públic. Més concretament, els efectes van caure a la part de la badia que dóna al Passeig Cortils i Vieta, a la zona centre. El Pla de Seguretat i Emergències delimita estrictament la zona on els artefactes no poden arribar, tant pel que fa a la zona de terra com la de l’aigua, i aquests efectes en concret van acabar caient on no poden fer-ho.

És per això que es sospita que hagi estat un error de càlcul, ja que l’empresa pirotècnica no va mesurar prou bé la càrrega perquè el dispar no sortís de l’àrea on està permès que esclatin els focs d’artifici. Davant aquesta situació, s’ha obert una investigació que encapçala el màxim responsable del Pla de Seguretat i Emergències, el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.

S’estudiarà la possibilitat de desqualificar l’empresa pirotècnica

A conseqüència del dispar, els serveis sanitaris que formen part del dispositiu de seguretat que es posa en marxa cada nit amb motiu del festival pirotècnic, van atendre un total de 20 persones. Totes presentaven ferides lleus, de molt poca consideració, sense que cap d’elles hagués de ser traslladada a un centre sanitari. 

Inicialment l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, va considerar ahir a la nit que l’afer no revestia cap mena d’urgència, ni hi havia cap situació extrema que no pogués esperar a ser tractada pels canals administratius habituals. Ara bé, després que des d’ahir a la nit i durant aquest matí les xarxes socials han començat a bullir amb comentaris i consideracions que posen en dubte la vàlua del Pla de Seguretat i Emergències, s’ha decidit emetre aquest comunicat, entre d’altres mesures.

Una d’elles serà estudiar la possibilitat de desqualificar la Pirotècnia Josman, un extrem que es plantejarà en la reunió que està previst fer aquesta tarda amb la Comissió Tècnica del Concurs de Focs d’Artifici. D’altra banda, l’alcalde també ha convocat una trobada informativa amb la resta de membres del consistori per posar-los al corrent de la situació, després que al llarg del matí també s’han interessat per tenir-ne detalls.

En aquest darrer sentit, el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, responsable del Pla de Seguretat i Emergència, ha remarcat: “El Pla de Seguretat ha funcionat de forma impecable. Contempla en primera instància la distància de seguretat on està el públic i la marítima on estan les embarcacions. Això se li passa diverses vegades al pirotècnic, amb la qual cosa sap exactament i ho té en plànols les zones que no pot traspassar de cap de les maneres. La resta del pla de seguretat va funcionar, perquè un cop hem tingut aquest incident en el què vàrem haver d’atendre 20 persones teníem ambulàncies col·locades a tota la façana marítima que es van adreçar al punt i que agafaven aquests ferits i els atenien (…) A les 20 persones les vàrem donar d’alta allà mateix, no va ser necessari traslladar-los a cap centre sanitari perquè cap d’elles era greu, insisteixo: ferides lleus”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button