Angel AguileraColumnesNotícies

Solucionar els problemes de trànsit ampliant carreteres? Tenim una idea millor per reduir el “cotxesterol”!

T’imagines que per uns nivells de colesterol que se surten del gràfic el teu metge et proposés d’imprimir les analítiques en gran format? O per millorar la teva salut i perdre pes la solució fos continuar afegint forats al cinturó? Una lògica similar aplica als problemes de trànsit: per eliminar embussos no s’han d’ampliar carreteres, sino derivar les persones a altres mitjans de transport, oferir alternatives.

Aquest clip que presentem a continuació, mig mofa mig realitat que publiquem a poques setmanes de la finalització dels estudis tècnics per a vàries possibles línies de tren-tramvia a la demarcació de Girona, pretén fer una crítica social a les polítiques públiques de mobilitat basades en l ́individualisme, la carretera i el vehicle privat com a única opció.

Clip creat per PTP i Tren-Tram Blanes Lloret-Costa Brava

L’ampliació de carreteres mai ha estat la solució a la reducció d’embussos. L’exemple més extrem és la Katy Freeway, a Texas, que ha passat a la història com l’autovia amb més carrils del món: 26. I per sorpresa de cap expert en mobilitat i urbanisme, els embussos hi continuen presents. L’única solució proposada per les autoritats el 2022 fou continuar afegint carrils, i això significa enderrocar centenars d’edificacions, entre les que hi ha vivendes, escoles i esglèsies. Els veïns n’estàn farts i aquest article a The Guardian posa en perspectiva la seva lluita. Quin model de país volem? Un que aposta per ampliar carreteres o un que aposta per diversificar les opcions de transport?

La Katy Freeway de Texas. Volem una AP-7 així? La necessitem? És necessària?

A Europa i a l’Estat Espanyol hi ha desenes d’exemples de transició cap a ferrocarril, transport públic i ciutats més ciclables i sanes, i això és només el principi. Europa i l’Estat Espanyol disposen dels constructors de ferrocarrils més importants del món, aprofitem-los! Un exemple clar es a Cadis.

TramBahia de Cadis

Les entitats que hem promogut aquest clip en to d’humor esperem que serveixi per a reforçar la visió de que a nivell de mobilitat, la clau no és l’ampliació, sino la diversificació.

El videoclip ha comptat amb la col·laboració de la PTP – Associació per a la Promoció del Transport Públic entitat declarada d’interès públic, la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, la Plataforma Tren-Tram Costa Brava, la Plataforma Tren-Tram Olot-Banyoles-Girona, la Plataforma Tren-Tram Selva Marítima i, l’actriu olotina Anna Aumatell.

Cotxesterol

Per una carretera amb “cotxesterol” la solució no és ampliar-la, sino apostar per transport públic, per bicicleta, en definitiva apostar per alternatives. Facilitem que la població es desplaçi tot garantitzant el Dret a la Mobilitat, dret que l ́Article nº4 de l’avantprojecte de Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport Públic reconeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button