CulturaNotícies

‘Siveria’ un homenatge a la lluita LGTBI arriba al Teatre de Lloret

El Teatre de Lloret acull l’estrena a Catalunya de l’obra de teatre Siveria

El juliol de l’any 2019 va ser assassinada l’activista Yelena Grigóriev. Basada en fets reals, aquesta obra, protagonitzada per Sonia Almarcha, Marc Parejo i Adolfo Fernández, és un homenatge a la lluita LGTBI. Dissabte 5 de febrer a les 20.00 h al Teatre de Lloret

El 23 de juliol de l’any 2019 va ser assassinada a Sant Petersburg (Rússia) l’activista Yelena Grigóryeva, dedicada els últims anys de la seva vida a la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI. Grigóryeva, de 41 anys, havia denunciat que portava temps rebent amenaces de grups homòfobs i ultranacionalistes. La policia va trobar el seu cos apunyalat al carrer. La seva historia centra l’argument de l’obra ‘Siveria’, escrita per Francisco Javier Suárez i dirigida per Adolfo Fernández, que també surt a escena juntament amb la protagonista, Sonia Almarcha i Marc Parejo. 

SINOPSI: ‘Siveria’ explica la història d’Elena i Kristof, dos activistes que comparteixen pis a una ciutat de la Rússia de Putin. Des del seu apartament esquiven les lleis governamentals que prohibeixen la propaganda homosexual. D’aquesta manera, editen una pàgina web que dona suport a joves LGTBI rebutjats per les seves pròpies famílies. Tot sembla anar bé fins el dia que la policia secreta s’emporta detinguda a Elena on la sotmeten a un interrogatori on un implacable inspector posarà a prova la seva lleialtat a la causa per la que ella sempre ha lluitat.

El muntatge es vol erigir com un homenatge a totes les Yelenes. I l’espectacle dibuixa una semblança sobre els fanatismes i la traïció, amb Virginia Woolf i la música de Jeff Buckley com a fonts d’inspiració. Basant-se en fets reals, la peça recrea, els dies els dies previs a la detenció i l’interrogatori de l’activista russa.

El procés judicial contra Yelena va començar el 31 de gener de l’any 2014, acusada de generar “propaganda homosexual” i condemnada a pagar una multa de 50.000 rubles. Cinc anys més tard, el 23 de juliol de l’any 2019, va se assassinada.

Què ha dit la crítica:

  • Contundente, demoledora, dolorosa, impactante, necesaria. Montajes así nos abren los ojos sobre realidades que pensamos abolidas y que por desgracia hacen que ciertos colectivos vivan en la clandestinidad a estas alturas del siglo XXI. (Fernando Muñoz. Vista Teatral)
  • Unha constatación de que para facer bo teatro non precisamos máis que voces que teñan forza, como a de Suárez Lema, e o traballo sincero de actores como Marc Parejo, Adolfo Fernández e Sonia Almarcha. (Javier Lojo Eregueté Teatro. Revista Galega de Teatro)
  • El actor Adolfo Fernández aborda el fanatismo y la traición en Siveria (Francisca Ramírez; ABC)

Les entrades per l’espectacle es poden comprar al web www.teatredelloret.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button