NotíciesSíndic

S’inicia la Campanya d’inspecció i vigilància del transport escolar de menors

Aquesta setmana, entre avui dimarts 7 i dilluns 13 de juny, des del Servei Català de Trànsit (SCT) coordinem amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya intensiva de controls de transport escolar, de menors i viatgers, tant en zona interurbana com en zona urbana.

Coincidint amb l’època de colònies escolars i d’excursions i, per tant, amb més mobilitat d’aquest tipus de transports, els agents vigilaran sobretot les condicions administratives i del servei i també l’estat dels vehicles (pneumàtics, senyalització, enllumenat…). Entre d’altres aspectes, controlaran si disposen d’una autorització administrativa específica per a realitzar el servei; el compliment de les parades o itineraris fixats per part dels xofers, així com l’ús dels sistemes de seguretat passiva, com el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil. Aquestes inspeccions tenen com a objectiu garantir i augmentar la seguretat viària dels desplaçaments col·lectius que es fan amb autocars.

A la darrera campanya de control de transport escolar i de viatgers (gener 2022) es van sancionar 126 vehicles dels 599 controlats. La majoria d’autocars i autobusos denunciats van ser per les condicions del vehicle i per incomplir les condicions administratives. Convé recordar que la ciutadania (usuaris, pares, professors) pot col·laborar en la tasca de denúncia d’irregularitats en aquest tipus de transport trucant al telèfon 112.

El 90% dels accidents del transport escolar són al pujar o baixar de l’autobús. Solen ser atropellaments per distracció del menor, el conductor o els pares. Alguns consells bàsics són:
•Extremar la precaució a l’hora de pujar i baixar del vehicle per no patir cap accident.
•Anar asseguts correctament durant tota la ruta i procurar no aixecar-se fins que l’autocar no estigui completament aturat.

El cinturó de seguretat també s’ha de portar cordat en aquells autobusos i autocars que en porten. L’ús d’aquest element de seguretat passiva redueix el risc de morir un 75% i el fet de no utilitzar-lo multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals en cas de bolcada o gir brusc. Segons la normativa de trànsit, tots els autocars matriculats a partir de l’octubre de 2007 n’han de disposar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button