ActivitatsNotícies

Avui és Sant Antoni Abat, patró dels animals; quan es durà a terme a Lloret la benedicció dels animals?

Avui, 17 de gener se celebra la festivitat de Sant Antoni Abat o San Antón: Patró dels animals, però qui era Sant Antoni? per què se celebra? quan serà la benedicció d’animals a Lloret aquest any? Tot seguit compartim totes les dades d’aquesta festivitat que perdura amb el pas dels anys.

Aquest any a Lloret de Mar, per una sèrie de circumstàncies, la festivitat s’ha traspassat al diumenge 28 gener. A les 11:00h se celebrarà la Missa d’Acció de Gràcies per la Creació a la Parròquia de Sant Romà. En finalitzar la missa, aproximadament a les 12:00h, es realitzarà la benedicció dels animals de companyia. El Mossèn de la parroquia, Martirià Brugada, explica que la benedicció dels animals petits (gats, ocells, fures, gossos petits, etc.) serà a l’interior de l’església:

…i els animals grans (cavalls, gossos grans, etc.) a les afores del recinte parroquial.

Imatges d’altres edicions a Lloret

Compartim algunes imatges realitzades per Josep Maria Arpí d’edicions passades de la festivitat de Sant Antoni a Lloret de Mar i la benedicció dels animals.

Qui va ser sant Antoni Abat?

Sant Antoni Abat va ser un monjo del desert que va dirigir altres grups de monjos atrafets per la seva saviesa i les seves grans qualitats. La seva vida va estar marcada per retirs espirituals en llocs inhòspits, buscant la perfecció espiritual a través de la oració, penitència, silenci, dejuni i el rebuig dels plaers dels sentits.

Per què és el Patró dels Animals?

Les imatges de Sant Antoni Abat introdueixen molt aviat un porc als seus peus, que alguns autors interpreten com dimonis que va sotmetre. Altres llegendes expliquen que va beneir i guarir una truja i el seu petit porquet malalt.

Per què se celebra la festivitat amb una benedicció d’animals?

Quan els cavalls, les mules i les ases eren animals indispensables per als treballs del camp o el transport, la festa de Sant Antoni es celebrava amb gran solemnitat. L’acte central era la benedicció dels animals, creguda com a protecció contra malalties i caigudes durant l’any. Avui, la benedicció es fa en moltes poblacions, especialment per als animals domèstics de companyia. La festa tradicionalment es feia amb grans focs, fogueres, “dimonis”, balls, cançons i tradicions gastronòmiques, però ja de tot aixó a la Costa… queda ben poc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button