El PobleNotícies

Lloret presenta el projecte de la dessaladora, liderant al territori l’ús de l’aigua dessalada com a solució davant l’emergència climàtica

Presentació del projecte (dijous 21 de març 2024)

Lloret de Mar lidera l’ús de l’aigua dessalada com a solució davant l’emergència climàtica

El sector empresarial de Lloret de Mar i l’Ajuntament del municipi han posat fil a l’agulla per buscar solucions davant l’escassetat d’aigua amb l’adquisició d’una dessaladora que permetrà l’ús de les piscines durant la temporada d’estiu, garantint als nostres visitants una experiència com la d’anys anteriors. L’objectiu és assegurar els més de 12.000 llocs de treball directament vinculats al sector turístic i l’activitat dels més de 123 hotels, (29.875 places hoteleres), 4 càmpings (1.337 unitats d’acampada i 3.786 places) i 12 blocs d’apartaments turístics i HUTs (1.144 places).

Aquesta mesura se suma als esforços que el municipi ha dut a terme en els darrers anys per reduir progressivament el seu consum hídric, un fet imprescindible en l’actual context de sequera severa que pateix Catalunya. Aquesta dessaladora constitueix una solució a curt termini per assegurar la qualitat dels serveis turístics en temporada d‘estiu. L’objectiu és seguir treballant amb l’ACA per obtenir una concessió estable i així poder disposar d’una alternativa per a l’emplenat de piscines públiques.

El cost del projecte – que serà de 1,5 milions d’euros– serà íntegrament finançat pels empresaris del sector turístic de Lloret de Mar i compta per la seva tramitació i viabilitat amb el suport de l’Ajuntament de Lloret de Mar. En aquests moments, el projecte es troba en el procés final de tramitació amb l’Agència Catalana de l’Aigua, que ha d’autoritzar-ne l’ús. Aquesta iniciativa és possible des que la Generalitat va anunciar el passat 7 de març l’autorització per instal·lar dessaladores privades destinades a usos com l’emplenat de piscines, sempre que es justifiqui que l’objectiu últim és el manteniment de l’activitat econòmica i els llocs de treball. 

La fabricació de la dessaladora anirà a càrrec de l’empresa valenciana Hidro Water, especialitzada en la fabricació i distribució d’equipament per al tractament d’aigua. L’empresa ha dissenyat un sistema d’osmosi inversa d’aigua de mar que permetrà generar 50.000 litres d’aigua l’hora i, per tant, reduir a zero l’ús de l’aigua de boca per a l’emplenat de piscines. 

El circuit de l’aigua

La captació de l’aigua es farà des d’un pou que fa un primer filtrat natural de l’aigua de mar (1); d’allà, l’aigua es bombeja a través d’una canonada fins als dipòsits d’emmagatzematge (2), situats al final del Passeig Marítim; mitjançant un sistema d’osmosi inversa es dessala (3) i, un cop tractada, l’aigua s’emmagatzema en un dipòsit (5). L’aigua, ja apta per a l’ús, es distribuirà en camions a tots aquells hotels que hagin pagat per la instal·lació de la dessaladora (6) i, per tant, tinguin permís per comprar l’aigua. Els residus obtinguts de tot el procés, és a dir, la salmorra, connectaran amb la canonada d’aigua regenerada de l’EDAR que retorna aquesta aigua al mar (4).

La iniciativa impulsada pel Gremi d’Hosteleria de Lloret de Mar, que comprèn hotels, càmpings, apartaments turístics i HUTs concentrats, i s’ha fet extensiva als municipis veïns com Tossa, que ja s’hi ha afegit, perquè la situació d’emergència afecta tota la Costa Brava i, per tant, cal buscar solucions conjuntes. També el parc aquàtic de Lloret de Mar, Waterworld, així com el Grup Privé i Sanddance,, propietaris de Disco Privé, i el resort Camiral Golf & Wellness de Caldes de Malavella hi han col·laborat econòmicament, doncs es tracta d’evitar una situació similar a la provocada per la COVID, en què tot el sector turístic es va veure afectat.

L’aigua regenerada, l’aposta de futur per al municipi

Al marge d’aquesta iniciativa privada, Lloret de Mar està treballant també per accelerar la construcció de noves canalitzacions que permetin ampliar l’ús de l’aigua regenerada. En l’actualitat, Lloret utilitza menys del 10% de tota l’aigua regenerada a l’EDAR, que abasteix la localitat des de dos punts: la zona de Fenals i el carrer Igualada i que s’empra per a la neteja de carrers, el reg de jardins i zones enjardinades públiques, l’abastiment dels camions de bombers i els camps de pitch & putt.

L’Ajuntament obrirà una nova canalització a la zona del Rieral per seguir així ampliant les opcions per disposar d’un ús més extens de l’aigua regenerada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button