NotíciesSalut

Lloret de Mar es bolca amb La Marató de 3CAT

La salut sexual i reproductiva (SSIR) centra la pròxima edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio (ara 3CAT), que se celebrarà el proper diumenge 17 de desembre retransmetent el programa durant tot el día per televisió i ràdio, amb una jornada carregada d’entreteniment i solidaritat on l’audiència anirà aportant el seu granet de sorra per la causa i amb la motivació d’arribar a xifres similars a anys anteriors superant els 12 milions d’euros.

Recordeu que podeu fer una donació per telèfon només el diumenge 17 de desembre al 900 21 50 50, i si truqueu des de l’estranger al 0034933258182. També es pot aportar en línia per transferencia i bizum al següent enllaç aquí.

Des de Lloret s’han organitzat diverses accions des d’entitats, associacions, centres educatius i negocis privats per poder recaptar i donar enguany a La Marató. Compartim a continuació aquestes activitats:

Lloret de Mar amb La Marató de 3CAT

La salut sexual i reproductiva

Serà la primera vegada que La Marató es dedica a aquesta temàtica, que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s’estima en 210.905 nous casos cada any. Aquestes són xifres significativament elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%. En l’àmbit de la recerca, els equips d’investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.  
 
Els professionals experts en SSIR destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, especialment entre el jovent. En aquesta edició es veuran reflectides les patologies i complicacions relacionades amb l’aparell reproductor, la medicina reproductiva, i les vinculades a l’embaràs i el part, entre d’altres. Alguns exemples d’aquestes malalties i problemes, que afecten greument la qualitat de vida de les persones, especialment de les dones, són la preeclàmpsia(afecció greu que es caracteritza per l’aparició d’hipertensió arterial i de proteïnes a l’orina durant l’embaràs), l’endometriosi (malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original), les infeccions de transmissió sexual, el dolor pelviài el vaginisme (dolor genital causat per una contracció involuntària de la musculatura que envolta l’entrada de la vagina), els problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, la prematuritat, les disfuncions sexuals, les disfuncions del sòl pelvià, com ara el prolapse (caiguda de l’úter per la debilitat dels teixits que l’envolten), lesincontinències urinària i anal, l’esterilitat, la infertilitat, la gestació, els problemes en el part i els càncers de mama, de coll d’úter o de pròstata. 
 
La Marató d’enguany vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca. En concret, la capacitat de la recerca sobre sexualitat i reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat, amb eines avançades com la intel·ligència artificial o la telemedicina, en totes les especialitats implicades i per mitjà de totes les àrees de la recerca. En aquest sentit, es continuarà vetllant perquè la investigació representi l’equilibri poblacional necessari per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida de totes les persones. 
 
La sensibilització sobre la prevenció en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva és cabdal. Per això, La Marató conscienciarà i informarà el jovent, especialment les noies, sobre el fet que la SSIR té un efecte profund al llarg de tota la vida. D’altra banda, segons els experts i les expertes, molts problemes que afecten les dones, per la seva especificitat biològica, s’han invisibilitzat o s’han tingut poc en compte al llarg dels segles. Enguany, La Marató vol contribuir a revertir aquesta situació. 
 
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la salut sexual és un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, lliures de tota coacció, discriminació i violència. Per la seva banda, la salut reproductiva es defineix com la capacitat de reproduir-se i la llibertat d’adoptar decisions informades, lliures i responsables. Per tant, la SSIR explora la salut del sistema reproductiu i sexual de les persones durant totes les etapes de la seva vida, respectant el dret a un cos sa.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button