NotíciesSalut

L’Hospital de Calella inaugura una sala de parts natural amb banyera per atendre parts a l’aigua

Aquest mes de març l’Hospital Sant Jaume de Calella, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, posa en marxa una sala de parts natural amb una banyera per poder atendre parts a l’aigua, en el marc de l’estratègia de l’atenció al part respectat que es treballa des del servei de Ginecologia i Obstetrícia. Amb aquest nou espai es dona resposta també a la demanda de les gestants del territori de poder comptar amb un entorn no medicalitzat i ben equipat per atendre el part normal.

L’àrea d’obstetrícia de l’Hospital de Calella comptava, fins ara, amb tres sales de parts convencionals i una de les quals s’ha reconvertit en sala de parts natural. La reforma de l’espai, que ha tingut un cost de 250.000 euros, ha permès tenir una sala moderna i adaptada a les necessitats de les gestants perquè puguin donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor i amb la seguretat d’estar en un entorn hospitalari en el cas que es produeixi qualsevol imprevist al llarg del part.

Aquest nou equipament està dirigit a les dones que tenen embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc. L’espai està adequat amb una banyera, un bany amb dutxa, un llit per descansar o utilitzar durant el part, una liana, una cadira de parts i una pilota. Així mateix, els llums són regulables, hi ha fil musical i les parets s’han pintat de color terra amb l’objectiu d’oferir un entorn càlid, de calma i tranquil·litat.

La cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Dra. Marta Gonzàlez, destaca la importància de comptar amb una sala com aquesta en un hospital comarcal. “La nova sala de parts naturals és un pas més per continuar donant visibilitat al part respectat. Sempre hem procurat treballar prioritzant els desitjos de les gestants, preservant tant la seva intimitat com la fisiologia del procés. Aquest espai se suma a un conjunt d’iniciatives que hem anat incorporant i donant-los visibilitat en els últims anys per garantir la humanització del procés”.

En aquest sentit, la Dra. Gonzàlez recorda la utilització de “l’aromateràpia per afavorir el benestar físic i emocional de la dona en el procés de part, l’acompanyament en les cesàries no urgents o la impressió de la placenta un cop han donat a llum, fet que millora l’experiència de les dones que transiten aquest procés”.

Els beneficis del part a l’aigua:

Dilatar dins l’aigua alleugereix el dolor d’aquesta fase del part i és més satisfactòria per a la dona. Així mateix, l’aigua proporciona un efecte relaxant i permet una major mobilitat a la gestant.

El part a l’aigua és doncs una opció més que a partir d’ara es podrà oferir a les gestants que vinguin a parir a l’Hospital de Calella, sempre que compleixin els requisits d’inclusió. Aquest tipus de part és assistit per llevadores especialitzades, ja que es requereix una formació prèvia per atendre la dona i el nadó en un medi aquàtic. En aquest sentit, a Calella hi ha una llevadora i un ginecòleg formats per assistir aquest tipus part a cada torn.

L’Hospital de Calella, referent per a les gestants de l’Alt Maresme i la Selva Marítima:

L’Hospital Sant Jaume de Calella ha atès en l’últim any (2022) 719 parts, el 72% han estat parts eutòcics, és a dir, parts normals sense complicacions i sense intervenció instrumental. Calella és el centre de referència per a totes les gestants de les poblacions compreses entre Canet de Mar i Tossa de Mar que han de donar a llum.

Disposar de sales de part natural permet que augmentin la probabilitat de parts vaginals i es redueixi la incidència de parts instrumentats o cesàries.

Fins ara, tots els parts naturals atesos a l’Hospital de Calella es portaven a terme a les diferents sales de parts convencionals. “Adaptàvem les sales amb les millors condicions possibles regulant els llums, oferint la pilota, aromateràpia o massatges amb l’únic objectiu de fer sentir la dona el més còmode i confortable possible en un moment molt transcendent en la seva vida”, explica Cristina Torres, cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Acte inaugural:

Aquest dijous 16 de març s’ha portat a terme la inauguració del nou espai. A l’acte hi ha assistit el director de sector sanitari Girona Sud, Salvador Campasol; l’alcalde de Calella, Marc Buch, la cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació, Dra. Marta González, i la cap de llevadores, Cristina Torres. L’acte ha començat amb una visita de les autoritats a les instal·lacions del centre i ha continuat amb una presentació del projecte per part de les responsables del servei a la sala d’actes de l’hospital.

A la inauguració també s’ha comptat amb diversos representants polítics d’algunes de les poblacions de referència de la Corporació. En aquest cas, han assistit a la presentació: l’alcalde de Sant Pol de Mar, Albert Zanca; l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Sonia Viñolas, l’alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, Albert Pla; i la regidora d’Esports, Salut Pública, Gent Gran i Participació Ciutadana de Palafolls, Sònia González.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button