A Lloret existeix una Associació que no s’ha tingut gaire en compte a l’hora de reivindicar la història de la vila, els oficis i antics estris, i que a més potser és encara desconeguda per part de la població. Parlem del RRALL. (Recull Rural i Artesà de Lloret de Mar).
En Rafel Roig de Llobet, que fou secretari durant anys del Sindicat Agrícola de Lloret i col·leccionista de tot allò relacionat amb l’agricultura i la pagesia va ser l’impulsor.
Lloret Gaceta ha parlat amb Lluís Ferrés Planella, membre i portaveu del RRALL per poder conèixer més coses d’aquesta associació:
Amb quin motiu es va crear?
Amb l’objectiu de reivindicar i donar a conèixer el passat agrícola de Lloret. Lloret ha viscut del mar, evidentment, però també dels camps i de les hortes. On ara hi ha hotels i edificis, fa poc temps hi havia camps, horts i vinyes.
Qui són els integrants?
La junta està formada per cinc membres. Malgrat que tenim col·laboradors que ens ajuden i col·laboren en moments puntuals.
Tothom en pot formar part?
Sí i tant. A més, l’associació estarà encantada de rebre suport, ajuda i col·laboració de nous membres.
Teniu local social o exposició permanent?
No, no tenim local o sala d’exposicions. Tenim un local provisional, que ens cedeix gentilment l’Ajuntament. Aquest local fa la funció de magatzem del fons d’eines, estris i objectes de la nostra associació. Ara estem a precari.
Les peces que es van exposar a Can Saragossa d’on van venir?
Majoritàriament, són cessions i donacions que diferents famílies han fet a l’associació durant gairebé els 15 anys que estem associats.
Que és Mas Guinart – Mas d’en Buch, i on es troba?
El Mas Guinart, nom original del mas situat al barri del Rieral, al Turo d’en Buch, és un mas datat del segle XIV amb diferents reformes i ampliacions que li han donat la forma que coneixem actualment. L’estat del mas en l’actualitat és ruïnós i l’ajuntament en 15 anys no ha fet res per consolidar-ne l’estructura i contribuir a poc a poc a recuperar el mas. En les 4 legislatures que fa que existeix la nostra associació, no s’ha dut a terme cap acció per salvar i protegir el Mas Guinart – Can Buch
Les peces més curioses, o, úniques que teniu quines són?
Comptem amb un extens assortiment d’eines, estris i maquinària per a treballar la terra, així com guarniments i material vari pel bestiar. Tenim també col·leccions molt completes i úniques d’oficis com Baster, Sabater, Mestre d’aixa, Escloper, Fuster, Llauner, Cisteller, etcètera… Tenim eines gairebé úniques com el Xapo de dos i tres pics, un motor de regar holandès d’on la casa Fita va agafar el model per a fabricar el seu motor tan estès per les nostres hortes. Comptem amb una curiosa bàscula de “negociant” que es portava habitualment els dies de mercat i que és més semblant a uns rosaris que a una balança. Comptem també amb una màquina antiga de “cordar”, una serra de calar a pedals de les primeries del segle XX. També de les mateixes dates una Rentadora de fusta, molt original així com un molí de gra, una màquina d’esmolar serres de cinta, una màquina per a muntar la nata i un altre per a fer gelats, una màquina de cardar la llana feta a Figueres. Fins i tot hem restaurat el llit del Fakir “Alibei” (Jordi Bonet “pare”) que feia servir en els seus espectacles.
Tants anys lluitant a preservació de part del patrimoni agrícola de Lloret, heu rebut ajuda o invitació a formar part d’algun acte cultural?
Sí, són ja molts anys preservant part d’aquest patrimoni i les ajudes han estat molt justes i pràcticament escasses. Per part del departament de Patrimoni de la Regidoria de Cultura hem rebut algunes ajudes bàsiques per a l’organització de les exposicions en les quals hem col·laborat conjuntament.
L’exposició LLORET ZONA AGRÍCOLA KM 0, ha estat un èxit, com pot repercutir pel bé del RRALL?
L’exposició ha servit per donar-nos a conèixer com associació i perquè el públic conegui de primera mà la tasca de recuperació i conservació que es fa del patrimoni de Lloret en aquest àmbit etnològic. L’associació no només recull eines i estris relacionats amb el camp i la pagesia també d’oficis, treballs i feines tradicionals.
Creu que es “mouran fitxes” per part de l’Ajuntament per fer alguna cosa?
Doncs la veritat no ho sé. El nostre no és un projecte de benefici o reconeixement personal sinó col·lectiu. Per tant, l’ajuntament hi hauria d’estar interessat.
Quin és l’objectiu més immediat del RRALL?
En primer lloc, l’objectiu més immediat de l’associació, ateses les circumstàncies, és poder-nos mantenir que no és gens fàcil. Continuar convençuts de la importància de la nostra feina. Poder disposar del local definitiu que se’ns ha promès tantes vegades i continuar lluitant perquè es faci un pla de reserva per a la finca de Can Buch perquè és l’últim bastió del que va ser una masia agrícola lloretenca dins el nucli urbà i el lloc més adequat on poder mostrar el recull museïtzat de la nostra associació i de totes les activitats que al voltant del mateix se’n puguin derivar i que són infinites. Des d’horts urbans, a centre d’estudis i interpretació fins a una càtedra universitària d’etnografia entre moltes altres.
Els joves estan prenent consciència en aquest tema?
Avui dia és complicat per norma general que els joves s’interessin per la nostra activitat atesa la gran quantitat i diversitat d’inputs de què disposen. Implicar-se en coses del passat quan no es té clar el futur és de molt mal fer i ho entenem. Nosaltres, però no defallim en la tasca de fer-los veure que a través de la consciència de saber d’on venim es pot programar un futur millor en totes les claus. Hauríem de ser capaços de fer-los entendre que es pot tenir una visió global, però que s’ha d’actuar en l’àmbit local per a fer-les realitzables i sobretot sostenibles.
Com veieu el futur en quant els vostres projectes?
El futur dels nostres projectes està a l’aire. Rebem molt de suport moral per part de la població que ens anima, però tenim, pel que es veu, poca sintonia amb les administracions. No acabem d’aconseguir una implicació ferma i decidida
Com és que sent Lloret capital de la Cultura Catalana aquest 2023, no es tingui en compte la vostra feina?
La veritat és que en el seu moment se’ns va fer molt estrany que després de l’èxit de la darrera exposició a Can Saragossa, no rebéssim cap proposta per a participar en el calendari d’actes que s’han organitzat en motiu de la capitalitat de la cultura catalana d’enguany. Més encara perquè creiem que la nostra tasca quant a associació basada precisament en la recuperació d’una part de la cultura lloretenca i de país hi encaixa sobremanera. Ens han assegurat des de l’organització que es tracta d’un error de comunicació i malgrat que ja és tard s’han posat a disposició per a esmenar-ho en la mesura que sigui possible. Per la nostra part, com sempre, estem disposats a col·laborar.