ColumnesNotíciesVictor Gallart

L’aparcament al nucli antic.

Un dels principals problemes que presenta el nucli antic alhora d’establir-hi el domicili habitual és l’aparcament. Per tal de solucionar aquesta problemàtica el POUM de Lloret, preveu que en la construcció dels nous habitatges, cada habitatge tingui  una plaça d’aparcament pròpia o vinculada a l’habitatge (en un altre edifici). Les edificacions més antigues, no en tindran cap. Per tant, s’haurien de pensar mesures específiques per al nucli antic com les de la zona verda per a residents. 

El nucli antic, forma part del nucli urbà de Lloret, on aproximadament hi ha censades unes 10.000 persones. Això vol dir que la resta dels habitants empadronats (uns 30.000) viuen fora del nucli urbà i per tant, tenen necessitat de desplaçar-se. Aquests desplaçaments, es fan principalment amb vehicle privat (cotxe i moto).

Partint del fet exposat anteriorment sobre l’antiguitat de les finques del nucli antic, moment en el qual durant la seva construcció no s’establia la obligatorietat de disposar d’una plaça d’aparcament apareix la necessitat de tenir un aparcament proper a l’habitatge. Aquest aparcament proper satisfà unes necessitats (no totes) en relació a l’estil de vida actual.

Qui no ha anat a l’Ikea a comprar mobles, al Leroy Merlin a comprar una taula i cadires per la terrassa, balcó, jardí, a comprar a una gran superfície queviures i aliments per un mes? Aquesta càrrega, amb una zona peatonal àmpliament regulada (en benefici del comerç local) incrementa els problemes de gestió i descàrrega de la mercaderia per part dels particulars pel seu propi benefici.

En alguns municipis es comencen a instal·lar, amb encert, zones d’aparcament limitat amb les línies pintades de color taronja. Taronja?. Si heu llegit bé, de color taronja i són zones d’estacionament “exprés”.

Aquestes zones es caracteritzen per oferir un estacionament breu de temps (uns 15 minuts) per efectuar gestions ràpides i amb alta rotació (per facilitar l’accés a molts vehicles) que es complementarien perfectament amb les zones verdes. Necessito descarregar mobles pesants a casa meva, en plena zona peatonal?, Zona exprés!. Necessito descarregar la compra mensual a casa meva en plena zona peatonal?, Zona exprés!. Necessito carregar maletes perquè marxo de viatgi i visc en plena zona peatonal?, zona exprés!. Busqueu al google zona estacionament exprés i veureu les solucions adoptades a altres municipis.

https://www.svmontalt.cat/document.php?id=17570

https://premiademar.cat/13712

Alguns dels municipis són Sant Vicenç de Montalt, Premià de Mar…

Respecte els aparcaments, les zones de càrrega i descàrrega, un cop finalitza el seu horari restringit son un bon mètode per donar facilitat a l’aparcament de veïns i residents i caldria no suprimir-les per destinar-les a aparcament de motocicletes. Poso com a exemple el carrer Josep Lluhí. La càrrega i descàrrega del costat de l’hotel Aqua Hotel Bertran Park s’ha destinat a aparcament de motocicletes. Un mal servei al nucli antic.

Imatge del carrer Josep Lluhí, on apareix l’antiga càrrega i descàrrega de mercaderies.

One Comment

  1. La teva idea és prou interessant i necessària. Caldrà ser presentada Víctor.
    De resultes d’una reunió amb l’alcalde, el regidor i un tècnic extern amb veïns del nucli antic hem pogut obtenir més de 130 places d’aparcament en zona verda només per residents al nucli antic. En principi no estaven pensades, però el tècnic, després de mirar la proposta, ho va veure factible i l’Ajuntament ho ha fet possible. Son passos per dignificar la mobilitat aquest barri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button