ColumnesNotícies

La processionària del pi, l’enemic del gossos

Durant els mesos de febrer i març són constants les visites d’urgència a CANVET, degut a la inflamació de la llengua i llavis  pel contacte directe dels gossos amb les processionàries.

En aquests mesos d’hivern, les erugues caminen pel terra en forma de processó (una darrere d’una altra), buscant un lloc adient per a enterrar-se i formar la “crisàlide”. És llavors quan els nostres gossos amb gran afany rastrejadori i de curiositat i que sovint van amb el nas pegat al terra, entren en contacte amb els pèls urticants de la pell de l’eruga, produint la reacció al·lèrgica dels llavis i llengua que molts propietaris, per desgracia, estan acostumats a veure. Aquest es un procés que es repeteix any rere any i molts gossos son reincidents. Es per això que sou cada vegada més, els propietaris que ens pregunteu com actuar en cas que al vostre amic “li piqui la processionària”.

Serveixi aquest petit article, com una guia d’ajuda als nostres gossos.

Primer de tot haurien de evitar passejar als nostres amics peluts per llocs amb pins durant aquests mesos de finals de febrer i març. Son aquestes dates quan les erugues baixen dels pins a on s’han alimentat de les seves fulles i busquen un lloc per enterrar-se i formar la crisalida.

Cicle processionària

Arbre amb els nius de l’eruga a l’entrada de Lloret Blau (març 2024)

La reacció al·lèrgica es produeix per contacte directe entre els pels de la pell de l’eruga amb les mucoses o zones sense pel (protecció) del gos. Aquests pèls es diuen tricomes. Cada eruga posseeix al voltant de 500.000 tricomes que funcionen com a dards enverinats quan se senten amenaçades.

Tricomes de l’eruga.

La toxina que contenen es diu “Thaumatopina” i una cosa que no saben els propietaris i que podria ajudar molt a reduir els efectes urticants i inflamatoris que aquesta produeix, es que “es una toxina termolàbil” que vol dir que s’inactiva o redueix molt el seu efecte amb l’acció de la calor. Es per això que fer neteges de la llengua, llavis i boca amb aigua tèbia o una mica calentona ajudarà molt al nostres amics peluts. Aquests banys seran molt efectius quan ens adonem de seguida del contacte eruga-gos i no serviran de gaire conformi vagi passant el temps.

Reacció inicial de la processionària

Picadura sense tractar, després de 36 hores

Si passes molt de temps des que el nostre gos hagi llepat l’eruga, veurem com la llengua començarà a fer-se gran degut a la inflamació i l’edema. Si no fem res, a les 24h la zona de contacte començarà a posar-se de color negre i a les 48h veurem com aquesta zona començarà a necrosar-se i el nostre amic perdrà un tros de llengua.

Per què és important acudir com més aviat millor al veterinari ?

Molts gossos es troben molt nerviosos i no es deixen aplicar els banys d’aigua tèbia. Presenten  dolor, molta picor i baveig, respirant ràpid, fet que pot fer que els pugi la temperatura corporal (febre)  i amb molta inflamació de la boca que pot comprometre la gola i vies respiratòries altes (es poden ofegar). 

Els veterinaris podem aplicar una sedació lleugera al vostre gos que ens permeti assegurar-nos mantenir les vies respiratòries altes lliures i permeables i també ens ajudarà a fer una bona inspecció del grau de la lesió i un bon bany d’aigua tèbia amb antisèptic de la zona afectada.

Gos que no es deixava tractar i s’ofegava i el vam tenir que sedar i intubar.

Per altre banda, els veterinaris apliquem antihistamínics d’acció ràpida per via intravenosa, reduint notablement l’edema i la inflamació de la llengua i llavis. També valorem la necessitat de aplicar o no antibiòtics, segons el grau de lesió, fet que ajudarà a que el vostre gos no perdi part de la llengua.

Aplicació intravenosa de antihistamínics i antinflamatoris.

I fins aquí aquest petit escrit, a petició dels nostres amics de “Lloret Gaceta”, que tant implicats estan amb el benestar de les mascotes lloretenques.

Contacte

No dubteu en preguntar qualsevol dubte a l’equip de CENTRE VETERINARI CANVET, via xarxes socials o al telèfon de la clínica 972377550.

Recordar-vos que tenim un telèfon d’urgències 24 hores al 646077753, que esperem no hageu de fer servir.

Una abraçada.

Robert Melero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button