NotíciesTurisme

La patronal d’apartaments turístics desvincula l’impacte dels HUT amb els preus de lloguer

Els habitatges d’ús turístic (HUT) a Catalunya defensen que la seva activitat no influeix en l’increment del preu del lloguer residencial. La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) ha presentat un estudi a Girona per analitzar la situació dels HUT, destacant el seu impacte econòmic i la seva distribució territorial. L’estudi, realitzat per l’Institut Superior d’Estudis Turístics (INSETUR) de la Universitat de Girona, subratlla que els apartaments turístics generen un impacte econòmic de 3.000 milions d’euros anuals, sent utilitzats per un de cada tres turistes.

David Riba, president de Federatur, ha afirmat que “caducar llicències d’ús turístic és prohibir fer vacances a la gent”, posant de manifest que una de cada tres persones no pot pagar les seves vacances. A més, ha criticat la regulació del Govern, que pretén caducar llicències sense tenir estudis que corroborin aquesta decisió, afectant uns 97.000 dels 100.000 habitatges amb llicència a Catalunya.

El director de l’estudi, Marc Grijalvo, ha defensat que no hi ha correlació entre l’augment del preu del lloguer i els HUT, posant com a exemple Barcelona, on la situació no ha millorat malgrat les restriccions a les llicències. Esther Torrent, vicepresidenta de Federatur i presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), ha destacat que eliminar els HUT no solucionarà el problema de l’habitatge, assenyalant els habitatges buits com una problemàtica més gran.

L’estudi també revela discrepàncies en les dades disponibles: segons l’INE, hi ha 45.629 HUT a Catalunya, mentre que el registre de la Generalitat en comptabilitza 102.789. Aquesta diferència s’explica per l’existència d’oferta no activada i oferta il·legal. La Costa Brava concentra més de la meitat dels HUT a Catalunya segons la Generalitat, mentre que l’INE estima que aquesta xifra està per sota de la meitat del total.

Lloret de Mar al quart grup

L’estudi classifica els municipis catalans en diversos perfils en funció de la presència d’HUT. Els municipis “marginals” (874) tenen entre 11 i 18 HUT, amb una mitjana de 250 pernoctacions mensuals. Els municipis “potencials” (36) tenen una notable activitat turística però amb una incidència dels HUT inferior. Els municipis “estructurals” tenen una forta activitat turística amb 250.000 visitants de mitjana, i els HUT representen un 14% del parc immobiliari. El quart grup, els “dependents”, inclou Castelló d’Empúries, Roses, Salou i Lloret de Mar, amb 1,3 milions d’estades generades pels HUT, que suposen el 19% del parc immobiliari.

Per últim, Barcelona es considera un cas a part, amb la major quantitat de llicències d’apartaments de Catalunya. Tot i així, aquests només representen un 2% del parc immobiliari de la ciutat, però són l’opció del 50% dels visitants.

En conclusió, els HUT defensen que la seva activitat no és responsable de l’augment dels preus dels lloguers, subratllant la importància econòmica i turística del sector. Critiquen les regulacions governamentals que podrien afectar negativament aquesta indústria sense resoldre els problemes d’habitatge, i destaquen la necessitat d’una anàlisi més profunda i precisa per prendre decisions informades.

2 Comentaris

  1. Vaya caraduras, los HUT son una de las causas del incremento del precio del alquiler y de su disponibilidad, cuantos pisos hay que anuncian alquiler de Octubre a Mayo, solo fuera de temporada…Los legales y los ilegales, que los hay y muchos.
    Son una lacra para los habitantes del pueblo.

  2. Vaya mentirosos, en Lloret no hay alquiler para todo el año precisamente por los HUT. Habrá 20 pisos como mucho para alquiler de todo el año y a precios abusivos como si Lloret fuese Madrid.
    En cambio hay miles de apartamentos HUT que en invierno están cerrados y abren durante la temporada.
    Los HUT son una lacra en todos los sentidos: han hecho subir precios, no hay pisos de alquiler, incivismo en las comunidades, ruidos.
    Hace años no habia HUTs y el turismo venia igual, todo excusas para defender ese negocio podrido.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button