La GentNotícies

La lloretenca Antònia Leal desafia els estereotips i cursa la seva tercera carrera als 77 anys

En un moment on l’envelliment de la població és cada cop més evident, la història de Maria Antònia Leal, una lloretenca de 77 anys que està cursant la seva tercera carrera a la Universitat de Barcelona, és una inspiració per a molts. Amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, commemorat l’1 d’octubre, ens fem ressò d’una entrevista publicada a 3Cat on Maria Antònia comparteix la seva passió pels estudis i els reptes personals.

Maria Antònia, que actualment estudia Antropologia al Campus Raval de la Universitat de Barcelona, ja havia completat prèviament dues carreres: Història de l’Art i Història. La seva aventura universitària va començar gairebé per casualitat quan, després que la seva filla marxés a estudiar a Bellaterra, es va adonar que li sobrava temps. Passejant un dia per Lloret de Mar, va veure un anunci sobre cursos d’accés a la universitat per a majors de 25 anys i va decidir inscriure-s’hi.

Lluny de frenar-se, va veure en la carrera d’Història de l’Art una nova oportunitat, però com que les classes no s’oferien a Girona a les tardes, va optar per desplaçar-se a Barcelona. Després d’acabar aquest primer grau, va decidir complementar els seus estudis amb Història, i va ser llavors quan ella i la seva companya Isabel, de 76 anys, van prendre la decisió de continuar amb Antropologia.

Una lliçó de perseverança

Maria Antònia és clara: els reptes són el que l’empeny a continuar. Quan es va proposar estudiar, va descartar els cursos específics per a gent gran, ja que ella volia una experiència acadèmica plena, amb exàmens i classes presencials. “Cada examen és un repte important i un atac de nervis durant uns dies, però ho anem superant”, afirma a l’entrevista. Per a ella, la universitat és un lloc per aprendre a raonar i pensar, no només un espai de gaudi. La seva edat no ha estat mai un impediment per concentrar-se.

La seva relació amb els companys més joves és cordial, tot i la diferència d’edat. A segon d’Antropologia, la majoria no arriba als 20 anys, però això no ha estat un obstacle.

Maria Antònia i Isabel són ja icones de la facultat i sovint bromeja amb els professors dient que aviat els hauran de donar un premi a l’assiduïtat. A més, assegura que mai no s’ha sentit discriminada per raons d’edat.

El suport familiar i una reivindicació necessària

A casa, Maria Antònia admet, mig en broma, que el seu marit estaria més content si ella es dedicés a activitats més casolanes, però no és el que ella desitja. Vol seguir activa mentre tingui la capacitat física i mental per fer-ho. Aquesta actitud també la porta a fer una reivindicació: “A la sanitat sí que patim d’edatisme”, denuncia, referint-se al tracte poc considerat que reben algunes persones grans als serveis mèdics. Insisteix que l’edat no hauria de ser un factor per subestimar les preocupacions de salut.

“Amb més d’un milió i mig de persones majors de 65 anys a Catalunya, la història de Maria Antònia és un testimoni viu del que significa envellir de manera activa i mantenir una vida plena. Amb el seu exemple, recorda que, sigui quina sigui l’edat, la passió per aprendre i superar-se no té límits”.

3Cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button