SalutTotes les Notícies

Professionals de l’Hospital de Blanes participen en la primera olimpíada de simulació pediàtrica en format ‘escape room’

  • Des de l’organització es vol consolidar aquesta iniciativa lúdica com una activitat formativa de referència en simulació pediàtrica
  • En aquesta ocasió han participat professionals dels hospitals Josep Trueta, Sant Pau, Parc Taulí, Germans Trias i Pujol, Granollers, Mataró, Calella i Blanes

L’equip de simulació pediàtrica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva —format per pediatres, infermeria pediàtrica i infermeria d’urgències— ha organitzat, per primera vegada, una olimpíada de simulació de pacient crític pediàtric en format joc d’escapisme (scape room). Es tracta d’una activitat formativa i lúdica que té per objectiu posar en pràctica coneixements essencials en situacions greus però poc freqüents, com ara aturades cardiorespiratòries, politraumatismes, semiofegaments, intoxicacions greus o certes complicacions en nadons. En aquests casos, com més entrenament hi ha, millor és la resposta clínica. A més, l’enfocament lúdic afavoreix la participació, la motivació i l’aprenentatge dels professionals.

Aquesta edició, celebrada en dues jornades recentment, dona continuïtat a l’scape room sanitari engegat el 2023, inicialment adreçat només a professionals de la Corporació. La bona acollida d’aquella iniciativa va portar a fer una segona edició oberta a altres professionals d’hospitals d’arreu de Catalunya, i enguany s’ha reconvertit en una competició estructurada, amb més durada i entitat, per consolidar aquesta iniciativa com una activitat formativa de referència en simulació pediàtrica.

Participants de la primera Olimpíada

A la primera olimpíada hi han participat residents de pediatria, adjunts de pediatria, infermeria pediàtrica, infermeria d’urgències i del SEM i residents d’infermeria pediàtrica i han vingut de diversos centres: Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital de Mataró, Parc Taulí, Hospital de Granollers, Hospital Germans Trias i Pujol, així com dels hospitals de Calella i Blanes de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Durant la primera jornada, els 8 equips participants —formats per 7 o 8 professionals cadascun— es van enfrontar a tres escenaris diferents: un semiofegament en parada cardiorespiratòria, un nounat amb dificultat respiratòria i un adolescent amb una intoxicació greu. En cada àmbit els professionals han hagut de portar a terme una dinàmica concreta i a través de proves i sota el límit de temps han hagut de resoldre la situació en equip.

Els dos equips amb millor puntuació —el Parc Taulí i l’Hospital Josep Trueta— van accedir a la final, que va tenir lloc al Parc de Bombers de Pineda de Mar. En aquest escenari realista, es va simular un accident de trànsit on hi havia implicades dues víctimes infantils greument ferides, i cada equip va haver d’estabilitzar-les per poder-les traslladar a un centre hospitalari. Tot sota la pressió del cronòmetre i donant resposta a diferents proves plantejades. Tot i que la final va estar molt ajustada, finalment la primera posició se la va emportar l’equip del Parc Taulí.

L’organització de les Olimpíades agraeix als Bombers de Pineda de Mar la cessió de l’espai per fer possible la final, i també destacar que els diners recollits amb les inscripcions s’han destinat a l’associació Cadasil, en suport a la lluita contra aquesta malaltia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button