- Olga Pané ha destacat que “invertir en hospitals comarcals és invertir en el territori: la gent ha de tenir solucions a prop de casa a la majoria dels problemes que té”
- La titular de Salut també ha estat a l’Hospital Sant Jaume de Calella, per conèixer de primera mà els avenços en el Pla d’Espais i el projecte d’ampliació de l’hospital
La consellera de Salut, Olga Pané i Mena, ha visitat aquest passat divendres el nou bloc quirúrgic de l’Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, que es va estrenar el 21 d’octubre. Acompanyada d’una representació de l’equip directiu de la Corporació de Salut Maresme i la Selva i del govern municipal, Pané ha fet un recorregut per les noves instal·lacions, i ha conegut de primera mà els espais de reanimació i esterilització i ha presenciat l’activitat quirúrgica que s’estava fent als nous quiròfans, amb pacients de traumatologia i oftalmologia. En total s’ha actuat sobre una superfície de 2.038 m2 (1981 d’ampliació i 57 m2 de reforma). A més, també s’ha renovat l’accés principal de l’hospital, que ha transformat l’espai en una plaça enrajolada amb paviments de diferents formats i la instal·lació d’una pèrgola amb una zona de bancs.
La consellera ha manifestat que “l’obertura dels nous quiròfans significa que es podran reduir molt les llistes d’espera, fet que és una gran notícia, sobretot, pels ciutadans”. Pané ha posat en valor que “invertir en hospitals comarcals és invertir en el territori: la gent ha de tenir solucions a prop de casa a la majoria dels problemes que té”. En aquest sentit, ha explicat que quan els hospitals comarcals “funcionen bé i filtren bé, el conjunt del sistema va bé. Si no es filtra bé, el sistema es col·lapsa. Per tant, l’ideal és apostar per la proximitat: l’atenció primària i els hospitals comarcals que han de resoldre el 90% dels problemes que tenim”.
La titular de Salut ha destacat l’espai que disposa la nova àrea quirúrgica de l’Hospital de Blanes perquè “és ampli i permet que els professionals puguin treballar d’una manera confortable, amb una altíssima seguretat i amb tecnologia puntera”. A més, ha ressaltat que l’àrea està pensada per poder donar sortida a la necessitat de més equipament tecnològic que es pugui tenir de en un futur: “S’ha fet un inversió molt bona en favor dels ciutadans, dels professionals i amb previsió de futur, donat que permetrà anar introduint els avenços tecnològics”.
Per la seva banda, l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, ha animat a la ciutadania a “prendre consciència de la sort que tenim: tenir un hospital al costat de casa i això dona una seguretat immensa” i ha estat taxatiu en afirmar que “la posada en marxa d’aquests quiròfans prestigia aquest hospital”.
Aquest nou espai, que rep el nom del Dr. Ramon Oller, que va morir l’any passat i fou el cap de servei de Traumatologia de l’Hospital de Blanes i un dels impulsors del projecte del nou bloc quirúrgic, s’ha construït en una nova planta sobre l’antiga zona de quiròfans del centre. L’obra ha permès disposar de quatre nous quiròfans (on s’hi realitzen intervencions de traumatologia i oftalmologia), una nova àrea de reanimació amb onze llits, dos magatzems, central d’esterilització, sala d’espera i diverses àrees de treball. Els quiròfans estan equipats amb la més moderna tecnologia per millorar la seguretat dels pacients i el confort dels professionals. El conjunt de l’equipament representa una notable millora en la cobertura de les necessitats cada vegada majors d’activitat quirúrgica a la zona. Les obres han suposat un cost total de 6,1 milions d’euros, als que se sumen 4 milions d’equipament, tots ells finançats pel Servei Català de la Salut.
Incrementar la capacitat quirúrgica
El gerent de la Corporació de Salut Maresme i la Selva, Ramon Cunillera, ha indicat que la posada en marxa de la nova àrea quirúrgica “és un pas endavant molt important, no només en el nombre de quiròfans, sinó també amb la tecnologia que emprem”. El gerent ha destacat l’increment de la capacitat quirúrgica del territori: “Ara estem treballant amb 10 quiròfans i de cara al futur encara treballarem amb uns quants més, quan es faci efectiva l’ampliació de l’Hospital de Calella”. En aquest sentit, ha afegit que “aquest increment ens proporciona a la comarca una capacitat quirúrgica suficient per pensar que podrem operar els malalts que han de ser intervinguts a centres de proximitat en els propers 20 anys, amb garanties i amb seguretat.”
Justament la millora de la capacitat quirúrgica de la Regió Sanitària de Girona és un dels objectius en els que s’està treballant ja que aquest mes d’octubre han entrat en funcionament dos dels quatre nous quiròfans de l’Hospital Santa Caterina –els altres dos s’equiparan el 2025- i els quatre de l’Hospital de Blanes. A més, també s’està fent l’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Trueta que, un cop acabada l’obra, passarà de tenir 11 quiròfans a 16. Així en poc temps, la Regió Sanitària de Girona haurà passat de tenir 41 quiròfans a tenir-ne 54, és a dir, un 31% de creixement de capacitat quirúrgica.