Infermeres aposten per la intel·ligència artificial per millorar la seguretat de les vacunes a Lloret de Mar

- La X Jornada d’Immunització i Vacunes reuneix 250 professionals d’arreu de Catalunya i posa el focus en eines digitals per augmentar les cobertures vacunals
Lloret de Mar ha estat l’escenari, aquest passat dimarts 8 d’abril, de la desena edició de la Jornada d’Immunització i Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC). L’acte ha reunit més de 250 professionals de la infermeria per compartir experiències, eines innovadores i estratègies destinades a millorar la qualitat assistencial i augmentar les cobertures vacunals.
✳️ Connecta’t al nostre canal de Whatsapp i rep totes les notícies diàries. Per accedir-hi fes clic aquí.
L’esdeveniment ha destacat especialment per la sessió dedicada a la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de la infermeria d’atenció primària. La ponent Mariona Vilar, infermera especialista en salut familiar i comunitària, ha presentat casos reals d’aplicació com l’assistent virtual Informació Calendari Vacunal a Catalunya, un sistema tipus ChatGPT que permet consultar de forma personalitzada les pautes vacunals oficials segons edat i grups de risc.
«La tecnologia no substitueix la cura, però pot potenciar la seva qualitat i abast», ha afirmat Vilar, que també ha insistit en la necessitat de garantir la confidencialitat de dades i el respecte a la decisió clínica professional.
La presidenta de l’AIFiCC, Ester Giménez, ha valorat positivament la jornada assegurant que «és important que els professionals estiguem al dia i puguem compartir experiències per tal de millorar la qualitat del servei que donem», tenint en compte que els processos de vacunació es duen a terme als CAPs de tot Catalunya durant tot l’any.
La jornada també ha abordat la vacunació en col·lectius vulnerables com pacients crònics i immunodeprimits, així com les barreres d’accés en la vacunació d’adults nouvinguts, posant en relleu la necessitat d’una atenció culturalment adaptada. A més, s’hi han presentat eines pràctiques com qüestionaris prevacunals, materials gràfics, etiquetes organitzatives i missatges clau per millorar la comunicació amb les famílies.
En la taula de debat interprofessional, s’ha destacat la necessitat de reforçar la coordinació entre rols i serveis per fer la pràctica vacunal més efectiva i cohesionada, amb la participació d’Anna Ribes (SeGIV), Meritxell Carrión (CAP Ernest Lluch) i Marta Coll (EAP Girona 1).
Finalment, s’ha posat en relleu un estudi recent de la Universitat de Stanford que suggereix que la vacuna contra l’herpes zòster podria reduir fins a un 20% el risc de demència, especialment entre dones. Aquesta dada obre la porta a noves línies d’investigació en la prevenció del deteriorament cognitiu, que afecta més de 55 milions de persones al món.