NotíciesSalut

Impressió sobre paper de la placenta com a record, la nova iniciativa de l’Hospital de Calella

  • La iniciativa, que és totalment voluntària, ha sorgit del servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació
  • El projecte representa un pas més en l’humanització del part i és una tasca que millora l’experiència de les dones que transiten per aquest procés

Les gestants que donen a llum a l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella tenen l’oportunitat d’emportar-se la impressió sobre paper de la seva placenta com a record si així ho desitgen. Aquesta iniciativa, sorgida des del servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, representa un pas més per afavorir la humanització en el procés del part i donar calidesa en un moment tan important com el naixement d’un nadó.

La placenta és l’òrgan que s’ha desenvolupat a l’úter de la mare i durant els nou mesos de gestació ha permès aportar, a través del cordó umbilical, l’oxigen i els nutrients necessaris al nadó i eliminar les toxines de la sang per l’òptim creixement embrionari. La placenta és el primer nexe d’unió entre la mare i la criatura i té una gran importància per a la progressió correcta de l’embaràs.

Exemple de l’impressió a un paper d’una placenta

La impressió de la placenta no és una pràctica clínica necessària, no obstant això, és una tasca que millora l’experiència de les dones que transiten aquest procés. La tècnica la porten a terme l’equip de llevadores de la sala de parts i un cop s’ha produït el deslliurament de la placenta la reserven a l’espera que el cordó umbilical deixi de bategar i després d’atendre la mare i el nadó procedeixen a fer la impressió.

El procediment és senzill. Se sobreimpressiona la placenta sobre un paper gruixut d’aquarel·la o cartolina utilitzant la mateixa sang de l’òrgan o bé netejant la placenta i tenyint-la amb els colors que la mare vulgui. Si és així, la pintura s’estén bé sobre la placenta i el cordó umbilical i es fa la impressió sobre el paper.

Aquest servei és del tot voluntari. Tot i això, ha estat ben rebut per a les mares. Des que s’ha començat a oferir han estat diverses les gestants que s’han volgut emportar a casa aquest record tan especial. Fins ara han estat prop d’un centenar de dones les que han demanat tenir la seva placenta impresa.

D’aquesta manera, l’Hospital de Calella se suma a altres hospitals que han començat a incorporar aquesta pràctica en el procés del part. Al centre recordem que ja s’han posat en marxa altres tècniques, no necessàriament mèdiques, com l’aromateràpia i que s’ha vist que té nombroses beneficis pel benestar físic i emocional de la dona. L’any 2019 es va oferir per primera vegada i des d’aleshores han estat moltes les dones que l’han demanat.

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button