NotíciesSalut

Els centres d’atenció primària de la Corporació comencen a immunitzar els nadons contra el virus respiratori sincicial

  • Les famílies amb nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 ja poden demanar cita presencialment al CAP, per telèfon o a través de La Meva Salut

Els centres d’atenció primària de la Corporació ja han començat a immunitzar els nadons de fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), el virus que causa la bronquiolitis i que és una de les principals causes d’hospitalització en menors de 5 anys.

L’ABS Lloret-Tossa ja va començar a administrar les dosis de Nirsevimab la setmana del 2 d’octubre, mentre que a l’ABS Calella i l’ABS Malgrat-Palafolls la campanya d’immunització es va iniciar la setmana del 9 d’octubre.

Aquelles famílies amb nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 ja poden demanar cita presencialment al seu CAP, per telèfon o a través de La Meva Salut. Es recomana aprofitar les revisions periòdiques per sol·licitar la immunització contra el VRS. Pel que fa als nadons que neixin entre l’octubre de 2023 i març de 2024, la immunització es portarà a terme al mateix centre hospitalari abans de l’alta. S’administra una sola dosi intramuscular.

El virus respiratori sincicial

El VRS, que afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida, és altament contagiós; es dissemina amb les secrecions nasofaríngies infectades o amb la saliva i pot manifestar-se clínicament de diverses maneres, depenent de l’estat immunitari i l‘edat del pacient: des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants, que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i especialment importants en prematurs. S’estima que el VRS és el responsable d’un 70% del total dels quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

Cal tenir present que el Nirsevimab no és una vacuna, sinó que es tracta d’anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties. Segons les dades disponibles, aquests anticossos redueixen en prop d’un 80% els contagis de vies respiratòries inferiors per VRS.

Catalunya té en aquests moments un dels calendaris de vacunació més complets i amb la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button