NotíciesSuccessos

Dos detinguts a Lloret per defraudar 27.000€ del fluid elèctric i 300 plantes de marihuana. Qui paga els fraus al sector elèctric?

Es tanca l’investigació per part dels Mossos d’Esquadra que es va iniciar a principis del mes de març quan es van tenir sospites que en una finca del carrer Riu Muga de la urbanització Turó de Lloret de Mar hi podia haver una plantació de marihuana.

Els agents van poder comprovar l’existència d’una connexió directe a la xarxa elèctrica general amb un consum molt més elevat del consum d’una casa normal. També es percebia forta olor de marihuana i hi havia aparells d’aire condicionat funcionant a ple rendiment.

Es van detenir dos homes la tarda d’ahir dijous com a responsables de la plantació, per un delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric que es calcula que ascendia a 26.972€. Els detinguts són un home de 33 anys amb antecedents i unaltre de 35 anys sense antecedents.

La investigació va concloure amb una entrada al domicili que es va iniciar a les 10 hores del matí d’ahir dia 30 de març per part d’agents de la unitat d’investigació i de la unitat de seguretat ciutadana de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Blanes.

Durant aquesta entrada i escorcoll es van intervenir 300 plantes de marihuana d’un metre d’altura i 394 grams de cabdells secs. Apart també, tot el material necessari pel cultiu: 7 làmpades, 30 ventiladors, 6 filtres, 9 extractors i 70 transformadors.

Qui paga els fraus al sector elèctric?

Ja no hi ha Robin Hoods i encara menys si es parla d’electricitat.  Això de treure part als poderosos per repartir-lo entre els que menys tenen no només ja no es porta al s.XXI sinó que a més és impossible. Que el rebut de la llum s’inclou de tot és una cosa que no hauria de sorprendre ningú.  L’única cosa que ja és sorpresa és el preu.  Cada cop més alt.No te límits.  Per sobre de 120 euros/MWh i el que en queda.  Tal és la situació que posar la rentadora a l’horari més barat costa un 20% més que el més car de l’any passat. Tot just queden trucs o consells per intentar alleujar els rebuts.  Funcionen, però fins a cert punt.  Això sí, són molt millors que fer fraus amb la llum.  Delicte tipificat al Codi Penal i que s’acaba pagant entre tots.

Al sector elèctric es distingeixen entre dos tipus de pèrdues: les tècniques i les no tècniques.  En realitat, les darreres són un eufemisme per no anomenar-les pel seu autèntic nom.  Frau, així amb totes les lletres.  Enganxar-se de forma il·legal a la xarxa, manipulació dels comptadors, utilització irregular de dispositius que alterin la lectura, … Hi ha molts ia més tots estan tipificats al Codi Penal. Són delicte.  A més, tant les primeres com les darreres estan socialitzades.  És a dir, es quantifica l’energia que s’ha injectat a la xarxa i la que es factura i la diferència s’inclou als rebuts.  Sí, entre tots es paguen els fraus que cometen uns quants.

També la que desapareix pel camí.  I és que hi ha altres pèrdues que són inevitables i aquestes també les cobren.  Al mateix preu que la normal, per cert, encara que no hagi servit de res.  Durant el transport de l’electricitat la resistència al material de la xarxa elèctrica fa que part de l’energia es dissipi en forma de calor.  És l’anomenat efecte Joule, però també pot minvar per altres circumstàncies: avaries, curtcircuits, derivacions, …

És igual el motiu, tant les unes com les altres, totes s’inclouen en el rebut.  Així que al frau no hi ha Robin Hoods. Al final ho paguen els consumidors i no n’és poc l’import.  Pot arribar a suposar gairebé una cinquena part del total del rebut.  Sí, més que l’IVA i altres impostos que amb la darrera rebaixa no arriben a aquest percentatge.  És a dir, per cada kWh consumit es paga en realitat 1,16 kWh.  16% extra i de propina en què s’inclouen ambdós tipus de pèrdues.  És una autèntica passada perquè pot arribar a suposar més de 1.500 milions d’euros i només pel frau. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button