El PobleNotícies

Dispositiu especial d’Interior per a la revetlla de Sant Joan 2022 

 • Interior desplega a tota la comunitat catalana, el dispositiu més gran de la història de Sant Joan per garantir una revetlla segura i reduir el risc d’incendi forestal.
 • Es regularà de forma clara i expressa la prohibició d’enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya, atès el seu alt risc.
 • Es desplegaran 2393 efectius de Mossos d’Esquadra específics pel dispositiu de Sant Joan que sumats al dispositiu ordinari seran un total de 4.545 agents 
 • 300 efectius d’Agents Rurals es dedicaran prioritàriament al control de la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i l’ús de material pirotècnic.
 • Els Bombers de la Generalitat han previst un dispositiu de reforç del seu personal de guàrdia, no només durant la Nit de Sant Joan, sinó durant tot l’endemà.
 • El CAT112 incrementarà un 228% els gestors respecte una setmana normal per poder donar la millor resposta al gran volum de trucades la nit de Sant Joan.
 • Des de Protecció Civil es vol reforçar el missatge que està prohibit llançar pirotècnia a menys de 500 metres de zones forestals.
 • Trànsit demana prudència, informar-se i programar el viatge davant la sortida de 450.000 vehicles
 • Mossos d’Esquadra vetllaran durant aquesta operació especial per la seguretat a les carreteres catalanes i realitzaran 1.031 controls

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat avui el dispositiu especial per la Revetlla de Sant Joan i ha fet una crida a la prudència i a l’autorresposabiliat. “Es posaran tots els mitjans possibles de seguretat i emergències, després d’uns dies especialment durs per tots ells hi seguiran sent, i alhora demanem als ciutadans i ciutadanes responsabilitat perquè no s’hagi de lamentar cap mala noticia després de la revetlla i el pont de Sant Joan”, ha dit el conseller.

El Departament d’Interior desplega el dispositiu més gran de la història de Sant Joan per garantir una revetlla segura i reduir el risc d’incendi forestal. S’ha reforçat la vigilància de les zones forestals a través d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra i Protecció Civil ha reforçat el missatge a la població en relació a l’ús correcte de la pirotècnia durant la campanya de sensibilització dels mesos de maig i juny.

També s’ha regulat de forma clara i expressa la prohibició d’enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya, atès el seu alt risc. En paral·lel, s’han reforçat les recomanacions als ajuntaments.

EL DIPOSITIU POLICIAL MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA DE SANT JOAN

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha establert un dispositiu de seguretat, que es desenvoluparà en dues fases, amb l’objectiu de garantir la seguretat i la celebració sense incidències de totes aquelles festes que tinguin lloc amb motiu de la revetlla de Sant Joan d’enguany.

La primera fase, que es va activar el passat 17 de juny i es mantindrà activa fins a les 22.00h del pròxim 23 de juny, està centrada principalment en el control de la mobilitat i en l’àmbit de la policia administrativa, concretament en aquelles tasques destinades al control en el transport i la compravenda de pirotècnia, en realitzar les comprovacions prèvies dels preparatius de les festes i revetlles populars d’acord amb la normativa d’espectacles.

La segona fase, de màxima alerta, s’activarà a les 22.00 hores del 23 de juny i finalitzarà a les 10.00 hores del dia 24 de juny, se centrarà en les tasques policials per garantir la seguretat de les persones i l’ordre públic durant la revetlla.

En aquesta segona fase es desplegaran un total 2.393 efectius del Cos de Mossos d’Esquadra específics per al dispositiu de Sant Joan i que sumats al dispositiu ordinari seran un total de 4.545 agents. El nombre d’efectius del 2021 va ser de 2.050, en concret pel que fa als efectius de Seguretat Ciutadana destinats al dispositiu l’increment entre l’any 21 i el 22 és d’un 30,19%, i els de trànsit d’un 28,5%.

Pel que fa a l’increments dels efectius de Seguretat Ciutadana respecte l’any passat per regions, a la RPMB és d’un 45’58%, a la RPG d’un 44’44%, a la RPP d’un 40’98% i a la RPTE és d’un 60’76%.

S’encarregaran de desenvolupar el següent conjunt d’accions:

 • Presència policial d’ordre públic i seguretat ciutadana en punts prèviament determinats.
 • Realització de controls preventius de trànsit i d’alcoholèmia en vies de comunicació.
 • Dispositius específics en llocs de gran aglomeració de persones.
 • Controls de policia administrativa, que inclouran, entre d’altres, l’acció

inspectora de locals de revetlla.

Així mateix, s’establiran els mecanismes de coordinació habituals amb la resta d’organitzacions implicades en la gestió de la seguretat de les revetlles, com ara els Bombers, Sistema d’Emergències Mèdiques, les Policies Locals, Agents Rurals i Protecció Civil.

Pel que fa a l’operatiu de seguretat ciutadana i ordre públic, els efectius de seguretat ciutadana i altres unitats operatives participaran en els diferents dispositius de seguretat amb motiu de les revetlles que tindran lloc arreu de Catalunya. A aquests efectius, també s’hi sumaran agents d’ordre públic de les Àrees Regionals de Recursos Operatius i de l’Àrea de la Brigada Mòbil.

A més, aquest any es reforçarà la vigilància de les celebracions a les zones de platja del litoral català amb la presència de la Policia Marítima, que vetllarà per la seguretat d’embarcacions i la concentració de persones al llarg de la costa.

Tots els dispositius de seguretat que duran a terme les diferents unitats del Cos activades per la revetla tenen com a objectiu final:

 • Vetllar pel bon desenvolupament de les activitats lúdic – festives que es duen a terme arreu del país amb motiu de la revetlla de Sant Joan.
 • Protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats dels ciutadans i garantir la seguretat ciutadana, així com vetllar per la prevenció de les violències sexuals.
 • Incrementar la vigilància i control d’aquells llocs i espais susceptibles de congregar grans aglomeracions de persones, per tal de garantir la seva seguretat i la pacífica convivència.
 • Garantir la seguretat en la mobilitat de les persones per reduir el nombre de víctimes i d’accidents de trànsit.
 • Detectar qualsevol infracció administrativa relativa a la venda de material pirotècnic.
 • Prevenir i evitar aquelles activitats que puguin causar incendis, tant a l’àmbit urbà com en zones forestals o properes.
 • Control de les condicions administratives en l’àmbit dels locals d’oci, molt especialment en la venda i subministrament d’alcohol a menors d’edat.

A banda dels aspectes genèrics abans esmentats que afecten tot el territori i tots els dispositius que s’estableixen amb ocasió de la revetlla, els Mossos establiran a les regions metropolitanes un ampli dispositiu de seguretat ciutadana que preveu les següents actuacions:

 • Controls preventius a vies de comunicació i al transport públic. Es prestarà especial atenció a les possibles aglomeracions importants de persones a les andanes i al seu voltant.
 • Relacionat amb l’anterior i atesa la proximitat de vies fèrries a les zones de platja, es prestarà també especial atenció a l’afluència de persones a les vies i particularment als encreuaments per zones no habilitades.
 • S’establirà un dispositiu per tal de donar seguretat a operaris municipals durant la neteja de platges amb posterioritat a la celebració de la Revetlla de Sant Joan.

Cal recordar que es manté el nivell 4 sobre 5 de l’amenaça terrorista actual, la qual cosa comportarà l’adequació dels dispositius policials a aquesta situació.

ELS BOMBERS DE LA GENERALITAT REFORCEN EL SEU DISPOSITIU

Tradicionalment, la celebració de la Revetlla de Sant Joan és la festivitat que més volum de serveis comporta per als Bombers de la Generalitat a causa, sobretot, dels serveis per extingir incendis de matoll o de contenidors. Aquests serveis, tot i ser habitualment incendis de poca extensió, es produeixen de forma simultània durant la Nit de Sant Joan. A aquesta simultaneïtat de serveis, cal afegir l’alt risc d’incendi forestal. Cal recordar que moltes de les urbanitzacions on es fan celebracions (i llançament de pirotècnia), tenen continuïtat amb massa forestal. És especialment important recordar aquest alt risc d’incendi davant una situació de risc com l’actual.

L’any passat, entre les 8 del vespre del dia 23 i les 8 del matí del dia 24, els Bombers van atendre 763 avisos, la majoria, per sufocar incendis de contenidors, papereres i mobiliari urbà divers i petits incendis de vegetació.  

Reforç del personal de guàrdia 

Per atendre aquest previsible increment de serveis així com les necessitats tècniques i logístiques que es puguin derivar la nit de la Revetlla, els Bombers de la Generalitat han previst un dispositiu de reforç del seu personal de guàrdia, no només durant la Nit de Sant Joan, sinó durant tot l’endemà. La distribució territorial del reforç previst, respon al volum dels serveis que històricament tenen els Bombers de la Generalitat la Revetlla.

En aquest sentit, es reforçarà el quadre de comandaments operatius dels Cos, amb 8 posicions més entre caps i sots-caps territorials. També es reforçaran amb 150 bombers/es més el personal de guàrdia als parcs de professionals, i igualment es reforçaran amb l’obertura dels parcs de Bombers Voluntaris, per reforçar el dispositiu. Obriran els parcs de voluntaris que garanteixin una sortida mínima de 3 bombers. Igualment, els Auxiliars d’Ofici Forestal contractats per reforçar el servei de Bombers ampliaran la seva jornada laboral i l’allargaran fins a la matinada del dia 24. Aquest horari es podria ampliar si l’evolució dels serveis ho requereix. Les Sales de Control de les Regions d’Emergències, així com la Sala Central dels Bombers, ubicada a Cerdanyola del Vallès, també reforçaran amb 34 operadors/es més el seu personal durant la Nit de Sant Joan. Finalment, també es reforçarà el servei a l’Àrea d’Informació i Comunicació del Cos. En total, 192 persones més (sense comptar els parcs de voluntaris).

Gaudiu del medi natural amb seguretat, extremeu les precaucions  

Estem davant d’un cap de setmana llarg, en el què també preveiem una major afluència de gent al medi natural, per practicar activitats de lleure o esportives. Els darrers anys, els Bombers de la Generalitat han incrementat els serveis al medi natural per realitzar recerques o salvaments de persones. 

És per això que cal tenir ben presents els consells de prevenció i autoprotecció dels Bombers a l’hora de fer activitat al medi natural, per tal d’evitar accidents i minimitzar els riscos, tot seguint les mesures de seguretat mínimes i mantenint la millor preparació per a l’activitat. Al web www.gencat.cat/seguretatmuntanya podeu consultar la informació, consells de seguretat i altre material que cal tenir en compte a l’hora de practicar activitats, d’esport o lleure, al medi natural.

300 EFECTIUS D’AGENTS RURALS

El Cos d’Agents Rurals ha posat en marxa un dispositiu especial per la revetlla de Sant Joan, en què es desplegaran al territori un total de 300 efectius i en què s’amplia l’horari de l’operativa. Entre els dies 22 i 24 de juny els agents en servei es dedicaran prioritàriament al control de la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i l’ús de material pirotècnic.

Des del Cos es fa una crida a la prudència amb l’ús de la pirotècnia, especialment per la coincidència de la revetlla amb una situació complicada pel que fa al perill d’incendi forestal. Per això es recorda que està completament prohibit fer ús de pirotècnia i de petards, de llançament de coets i d’enlairar fanalets a menys de 500 metres de terrenys forestals. En el cas de coets i fanalets es recomana no usar-los tampoc fora de la franja dels 500 metres al voltant del bosc pel perill que suposen ja que no es pot controlar on cauran.

Es recorda que les fogueres han d’estar degudament autoritzades pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat o per l’ajuntament corresponent, en funció de la ubicació de les fogueres, i que des d’Agents Rurals es fan inspeccions per comprovar que compleixen la normativa.

Des del 2016, s’han produït un total de 91 incendis forestals provocats per pirotècnia a Catalunya, que han cremat una superfície  152 hectàrees. Recordem, en aquest sentit, l’incendi forestal que hi va haver a Rocallaura, a Vallbona de les Monges (Urgell) el 23 de juny de 2016 per un petard llançat per un nen de tretze anys i que va cremar 102’5 hectàrees.

També cal destacar que l’any 2017 es va signar un conveni de col·laboració amb Òmnium Cultural per a vetllar per la seguretat i el control del pas de la tradicional Flama del Canigó per zones forestals amb una sèrie de recomanacions generals i la necessitat d’informar per part de les diferents colles al Cos d’Agents Rurals del pas de la Flama per pistes forestals.

TELÈFON D’EMERGÈNCIES 112

Pel que fa a la gestió de trucades al telèfon d’emergències 112, la nit i matinada de la revetlla de Sant Joan és, juntament amb Cap d’Any, la nit de més activitat al CAT112.

És per aquest motiu que es reforçarà el nombre de personal operador i de supervisió durant la revetlla per tal d’adaptar-se a aquest probable augment de l’activitat. Així, a les franges punta s’incrementarà fins a 50-57 gestors (un 200-228%) respecte una setmana normal. Aquest increment es dóna per poder donar la millor resposta al gran volum de trucades la nit de Sant Joan des de diferents punts del territori i per diferents tipus d’incidents.

Per exemple, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya va atendre l’any passat durant la revetlla 5.256 trucades per 2.590 incidències. Les trucades es van realitzar especialment des de l’àmbit metropolità. El 2021, el 112 de Catalunya va rebre un 27,7% més de trucades que la revetlla de l’any 2020, que es va tancar amb un total de 4.116 trucades rebudes. El tipus d’incident que va generar més trucades van ser els incendis de contenidors, crema de matolls en via pública, focs en papereres, focs en espai públic amb risc, focs en solars, focs d’arbres, altres focs exteriors incendis de vegetació forestal arbrada, incendis de vegetació forestal: matolls, crema de marges agrícoles o de cunetes, incendis de vegetació en terrenys agrícoles i incendis de vegetació en terrenys forestals amb altres tipus de vegetació o tipus de foc (2.930 trucades corresponents a 945 incidents).

Per franja horària, el període entre la mitjanit i la 1:00 de la matinada va ser la franja en què es van concentrar més trucades al 112 vinculades a la revetlla (764); seguit de la franja de les 23:00 hores a la mitjanit, en què es van rebre 660 trucades.

DISPOSITIU DE PROTECCIÓ CIVIL I LA CAMPANYA #REVETLLASEGURA

Aquest Sant Joan 2022 es preveu una celebració de la revetlla amb un elevat risc d’incendi forestal, per la qual cosa caldrà extremar encara més les precaucions amb el llançament de petards o coets prop de zones boscoses. Cal recordar que està prohibit llançar pirotècnia a menys de 500 metres de zones forestals.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat es farà seguiment la nit de Sant Joan de qualsevol incidència que pugui derivar en una gran emergència. En aquest sentit, es posarà en prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya, el PROCICAT.

Molts ajuntaments catalans també activaran els seus plans municipals d’emergències de forma preventiva per poder reaccionar de forma més ràpida i coordinada davant qualsevol eventualitat.

A més, cal destacar la presència del voluntariat de protecció civil en els dispositius preventius de vigilància de les activitats de major risc per afluència de persones i ús de pirotècnia, conjuntament amb les policies locals i altres serveis municipals.

Campanya de sensibilització ‘revetlla segura’

El Sant Joan del 2022 és el primer en què ja no ens trobem amb restriccions per la COVID i que es preveu una celebració de revetlla normalitzat, tot i que la situació de crisi sanitària generada per la COVID-19 no ha finalitzat. Aquest any, en canvi, la campanya #revetllasegura se centra en la situació de sequera que fa augmentar el risc d’incendis forestals i en els consells per evitar accidents pels petards i fogueres.

Entre els mesos de maig i juny, Protecció Civil de la Generalitat ha portat per diferents municipis de Catalunya l’obra de teatre ‘A foc lent’ per apropar els consells de seguretat a joves de forma amena i dinàmica. Les representacions d’aquest any s’han fet a Móra d’Ebre, Balaguer, la Pobla de Segur, Ripoll, Mollet del Vallès, Tarragona, Barcelona i Granollers. L’obra de teatre ‘A foc lent’ s’ha representat davant de més de 1.000 persones, entre alumnes de 4rt de primària a 2n de l’ESO i, per primera vegada, l’obra s’ha representat també davant d’un públic familiar.

La peça teatral ‘A foc lent’ es representa des del 2016, i des de llavors s’han fet gairebé 60 representacions a diversos municipis catalans i l’han vist al voltant de 6.000 alumnes.

Protecció Civil de la Generalitat ha reforçat la campanya de sensibilització de la revetlla publicant els principals consells de seguretat amb l’etiqueta #revetllasegura als comptes de twitter @emergenciescat, amb més de 326.000 seguidors, i al perfil d’instagram i facebook www.facebook.com/emergenciescat.

La campanya de sensibilització s’ha preparat conjuntament amb els serveis d’emergència, el sector cultural i empresarial de la pirotècnia i les entitats locals per tal de tenir una acció coordinada conjunta.

Les recomanacions per aquesta revetlla 2022 són:

Quan anem a comprar petards, cal tenir en compte el següent:

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat i deixeu-vos assessorar per un professional.
 • Es poden comprar petards en línia i recollir-los a la botiga amb cita prèvia per evitar aglomeracions.
 • Seguiu les mesures d’higiene i protecció establertes a l’establiment.

Consells per a manipular els petards

Abans de manipular els petards

 • No us guardeu petards a les butxaques.
 • Cal llegir les instruccions de cada article.

En encendre els petards

 • No subjecteu els petards amb les mans.
 • No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.

On encendre els petards amb seguretat

 • No llanceu coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses.
 • No llanceu mai petards contra ningú.
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
 • No encengueu cap petard dins les cases.
 • No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.
 • Tingueu cura del mobiliari urbà alhora de llençar un petard

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button