Dipsalut reactiva els controls de legionel·la a les dutxes de les platges de Lloret de Mar

Després de dos anys de sequera, tornen les dutxes… a mitges
Les dutxes de les platges de Lloret de Mar ja es comencen a posar en marxa aquest inici de temporada de bany. Després de dos anys d’inactivitat per la sequera, l’Ajuntament ha començat a recuperar el servei, tot i que de manera parcial: només funcionaran un 50% dels equips habituals.
La decisió s’ha pres amb l’objectiu de garantir un ús responsable de l’aigua i fer-ho amb totes les garanties sanitàries. En aquest sentit, el consistori ha encarregat a Dipsalut el control sanitari de les instal·lacions, especialment pel que fa a la prevenció de la legionel·la.
Un control sanitari imprescindible
La regidora de Platges de Lloret de Mar, Cristina Aymerich, ha afirmat que “vam encarregar aquesta gestió a Dipsalut per a la prevenció i control de la legionel·la, i així evitar possibles casos. Estem en contacte directe amb ells i col·laborant al màxim”.
✳️ Connecta’t al nostre canal de Whatsapp i rep totes les notícies diàries. Per accedir-hi fes click aquí.
Dipsalut ha activat el seu programa de control de salubritat a les platges gironines, que inclou la desinfecció preventiva de les canonades de dutxes i rentapeus, així com anàlisis microbiològiques de la sorra i valoracions sanitàries generals.
La Costa Brava es prepara… però no tothom hi participa
Un total de 18 dels 21 municipis costaners del litoral gironí han sol·licitat aquest any el suport de Dipsalut. Cadaqués, Portbou i Pals no ho han fet. Cadaqués ha confirmat que no obrirà les dutxes, mentre que Portbou i Cadaqués tenen platges de pedra, fet que impossibilita les analítiques de sorra. Pals encara no ha decidit si obrirà el servei.
Altres municipis, com Sant Pere Pescador i el Port de la Selva, tampoc posaran en marxa dutxes ni rentapeus. I en municipis com Llançà, l’Escala o Sant Feliu de Guíxols encara s’està valorant què fer.
Lloret, entre els municipis que sí activen el servei
Nou municipis, entre ells Lloret de Mar, han decidit activar les dutxes amb restriccions: menys equips, cabal limitat i temporitzadors. També en formen part Begur, Blanes, Calonge i Sant Antoni, Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Colera, Palafrugell, Santa Cristina d’Aro i Tossa de Mar.
A més, altres quatre municipis —Roses, Torroella de Montgrí, Palamós i Castelló d’Empúries— només han activat els rentapeus. A Empuriabrava, això sí, es manté una dutxa adaptada.
Una temporada que arrenca amb prudència i mesures sanitàries
El manteniment de les dutxes depèn de cada ajuntament, que han de fer una neteja inicial abans d’obrir. Dipsalut complementa aquesta tasca amb controls específics per evitar riscos sanitaris. La col·laboració entre administracions, doncs, serà clau per garantir un estiu segur a la Costa Brava.
He leído con atención la noticia sobre los controles de legionella en las duchas de las playas de Lloret y, por supuesto, celebro que Dipsalut actúe en defensa de la salud pública. Pero sería ingenuo –o peor aún, ciego por conveniencia– pensar que ese es el único frente abierto en esta batalla por un municipio más saludable.
Lloret Residencial, una zona habitada durante todo el año, lleva tiempo arrastrando un problema mucho más profundo: la pésima gestión de los residuos. Montones de basura que se acumulan, contenedores desbordados, roedores, insectos… y más recientemente, jabalíes que campan a sus anchas atraídos por los restos que nadie recoge. ¿Salud pública? Aquí hablamos ya de supervivencia.
Por si fuera poco, este mismo medio ha publicado el caso de una familia afectada por filtraciones de aguas fecales en su jardín, provocadas por una arqueta abandonada. No es una novela: es la vida real. Y como en toda buena trama negra, la dejadez y el silencio institucional hacen de antagonistas.
La salud no puede limitarse a las zonas turísticas. No se puede cuidar al visitante y abandonar al vecino. Lo contrario sería un síntoma claro de qué tipo de prioridades se manejan. Es hora de que las autoridades asuman su responsabilidad, miren más allá del escaparate y actúen donde de verdad hace falta: en el día a día de quienes aquí vivimos.
En referencia a esta noticia todas las medidas de higiene y salud son prioridades y en este caso también son necesarias en el problema de las basuras que además el recibo anual ha subido a 200€ y seguimos padeciendo una acumulación de basuras, sufrimos insalubridad y además un riesgo tremendo de jabalís y ratas. Necesitamos con urgencia una solución inmediata para los vecinos y sobretodo de las urbanizaciones. Lloret de Mar debe cuidar y proteger a los vecinos que son los que pagan y cumplen sus obligaciones tributarias y es de ley uel mismo compromiso por parte de las instituciones.
Mientras tanto, en medio de esta dejadez institucional, hay quien vive en chabolas, con la luz pinchada –y probablemente también el agua–, sin contribuir ni un céntimo como cualquier ciudadano, pero exigiendo al Ayuntamiento.
El resultado es un desequilibrio absurdo: quienes cumplen con sus obligaciones ven cómo su entorno se degrada, mientras otros, al margen de la legalidad y del civismo más elemental, reclaman servicios que ni respetan ni pagan.
La situación empieza a ser preocupante: quienes cumplen con sus deberes reciben indiferencia, mientras que quienes se saltan las normas parecen obtener más atención y recursos. ¿Hasta cuándo se va a tolerar esta doble vara de medir?