NotíciesSuccessos

Detenen al cap d’una banda de traficants i deu membres més després d’un tiroteig a Lloret de Mar

Comunicat dels Mossos d’Esquadra d’avui divendres 23 de desembre: Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional desarticulen un grup criminal que produïa marihuana a la demarcació de Girona i la distribuïa a països del centre d’Europa

· Mentre es duia a terme una de les entrades i perquisicions, el presumpte cap de l’organització criminal va obrir foc contra els agents amb un revòlver des de la finestra de casa seva

·En les dues fases de la investigació es van intervenir 4.300 plantes de marihuana i 40 kg de cabdells, aptes per a la seva distribució, i es van fer sis entrades i perquisicions als municipis de Vidreres i Lloret de Mar

· La investigació conjunta d’ambdós cossos també va comptar amb la col·laboració de les policies locals d’ambdós municipis gironins

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadrade la Unitat d’Investigació de l’ABP Selva Litoral i de la Divisió d’Investigació Criminal de Girona, conjuntament amb la Brigada Provincial de Policia Judicial de Girona de la Policia Nacional i les Policies Locals de Vidreres i Lloret de Mar han desmantellat set plantacions de marihuana a les localitats de Lloret de Mar i Vidreres.

Durant l’operatiu es van detenir onze persones, entre les quals el líder de grup criminal, a qui se’ls atribueixen els delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública en la vessant de tràfic de drogues, atemptat a agents de l’autoritat i tinença il·lícita d’armes.

Durant una de les entrades, el presumpte cap de l’organització criminal va obrir foc contra els agents amb un revòlver des de la finestra de casa seva. L’investigat va ser reduït per l’equip especial d’Intervenció de la Policia Nacional que donava recolzament a la investigació. En el moment de la detenció, al cap de l’organització se li va intervenir el revòlver amb el qual va disparar, a més d’una escopeta de canó retallat municionada i en disposició de fer foc.

La investigació es va iniciar l’octubre de 2021 quan els efectius policials van detectar una organització criminal que presumptament es dedicava al cultiu i producció de marihuana (a naus ocupades) de la demarcació de Girona, des de les quals es traslladaven els cabdells de marihuana a països del centre d’Europa com França, Alemanya i Polònia, on el preu de venda es pot arribar a triplicar.

En el decurs de la investigació, i en el marc de la cooperació internacional entre policies europees, els investigadors van poder confirmar que altres grups criminals transnacionals es desplaçaven fins a Lloret de Mar per adquirir aquesta droga.

Una investigació de risc per a policies i per a ciutadans

Els membres de la organització productora de marihuana prenien moltes mesures d’autoprotecció per evitar ser detectats pels investigadors. De manera sistemàtica durant els desplaçaments amb vehicle que realitzaven, els membres de l’organització no dubtaven en conduir de manera temerària per eludir la suposada vigilància policial generant un greu risc en la seguretat vial, tant pel usuaris de les vies que circulaven, com per als agents que realitzaven les tasques d’investigació.

En una ocasió, el presumpte líder de l’organització criminal va detectar un vehicle policial mentre circulava amb un vehicle tot terreny de gran cilindrada i va iniciar un seguit de maniobres de risc com avançaments perillosos i d’altres conductes agressives, arribant a escometre’ls per a fer-los fora de la via per la qual circulaven.

Atenent al risc per a terceres persones que suposaven les conduccions dels membres del grup criminal, els investigadors van optar per sol·licitar el suport d’altres unitats per continuar la tasca investigadora. Així doncs, unitats de drons i helicòpters van començar a alternar-se en les diverses fases de la investigació.

Modus operandi de l’organització

Els membres de l’organització ocupaven, o llogaven de manera legal, cases o pisos a zones allunyades dels centres urbans de les poblacions gironines. Un cop adquirides o ocupades, n’adaptaven els interiors per al cultiu de marihuana i n’ adequaven els exteriors de les parcel·les per al cultiu exterior: obrien clarianes entre la massa arbòria, de manera que les plantacions només es podien observar des de l’aire.

Els principals responsables de l’organització feien viatges recurrents a Albània per traslladar-hi els diners que obtenien de benefici de la venda i distribució de la droga. Un cop al país també es dedicaven a captar persones per portar-les a Catalunya i ocupar-se de les plantacions. Aquestes persones mai romanien més de tres mesos a l’Estat espanyol, per no haver de regularitzar la seva situació.

Els jardiners pernoctaven a les mateixes plantacions, fos a l’interior de les cases o en construccions improvisades i temporals i en unes condicions de falta d’higiene i insalubritat molt precàries. No acostumaven a sortir de les plantacions que els responsables els havien assignat durant el temps que eren a Catalunya, i tenien l’encàrrec del manteniment de les plantacions i del cultiu, assecat i preparació dels cabdells per a la seva distribució.

Explotació de la investigació

En totales han intervingut 4.300 plantes de marihuana i 40 kg de cabdells aptes per a la seva distribució, a banda de material per produir, assecar i distribuir la droga. Durant la primera fase de l’operatiu, l’1 de setembre, l’equip conjunt d’investigadors juntament amb el Grup Especial d’Intervenció (GEI) van detenir quatre persones i es van intervenir 2.200 plantes de marihuana en cultius exteriors i 10 kg de cabdells secs. Pel que fa a la segona fase, que es va dur a terme el dia 30 de novembre, es van detenir set persones i es van intervenir 2.100 plantes de marihuana i uns 30 kg de cabdells.

També es van realitzar sis entrades i escorcolls, tres dels quals van ser a plantacions exteriors, a les localitats de Lloret de Mar i Vidreres, on es va intervenir, a banda de la substància estupefaent, dues armes de foc real i nombrosa munició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button