NotíciesSalut

Creen una app per intercanviar dades entre professionals sanitaris i pacients en temps real

El servei d’Atenció Domiciliària Integral (ADI) de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens sanitari públic que gestiona diversos centres de salut entre els quals es troben els hospitals de Calella i Blanes, juntament amb Better Care, companyia biotecnològica que desenvolupa solucions de programari basades en intel·ligència artificial per al monitoratge continu del pacient, han creat una plataforma digital, BC Sentinel, un aplicatiu clínic per al monitoratge i la gestió de pacients a domicili que permet la integració automàtica i a temps real de les dades registrades pels dispositius mèdics i el registre de l’administració farmacològica.

La plataforma agrupa dades provinents de diverses fonts: les de la història clínica, les introduïdes pels professionals d’ADI i les que generen els propis usuaris des dels seus domicilis mitjançant una aplicació. Així, els sanitaris disposen d’una gran quantitat d’informació per desenvolupar una pràctica clínica de màxima qualitat. Aquesta iniciativa, que ja ha rebut diversos reconeixements, es vol exportar a altres equips i serveis de la Corporació, com l’Atenció Primària, Farmàcia o Consultes Externes.

BC Sentinel està formada per una plataforma mHealth web que els professionals poden consultar des del despatx mitjançant l’ordinador o des dels mateixos domicilis a través de tauletes amb connexió a internet.
A més, compta amb una aplicació mòbil que els usuaris es descarreguen gratuïtament i que els professionals de salut activen i configuren segons el perfil d’ingrés.

En aquesta APP els usuaris introdueixen periòdicament les seves constants vitals i responen als qüestionaris clínics que els professionals han assignat en funció del seu perfil i que els ofereixen informació com el monitoratge de PREMS i PROMS o un càlcul automàtic d’scores i gràfics de l’evolució del estat del pacient. Totes les dades generades des dels diferents dispositius (termòmetre, tensiòmetre, saturador i balança) s’introdueixen a través del sistema Bluetooth® a l’APP i queden integrades directament a la història clínica de l’usuari. Així la informació està disponible en temps real per a tots els professionals sanitaris tant de la Corporació com de fora de l’organització que hagin d’atendre a aquestes persones.

D’aquesta manera, els usuaris agafen un rol actiu en el seu procés de salut i no són únicament receptors de serveis. A més, el fet que els usuaris utilitzin els seus propis dispositius mòbils i no se’ls hagi de facilitar tauletes o altres dispositius facilita molt la implantació del projecte.

Des que es va iniciar el projecte, novembre del 2022, s’han introduït un total de 182 usuaris a la plataforma, dels quals 74 han estat monitorats. Actualment s’està portant a terme un estudi per avaluar quin impacte clínic ha tingut el seguiment que s’ha fet a través de la plataforma en aquells pacients amb majors índexs de descompensacions i reingrés a causa de patologia respiratòria crònica o bé descompensacions mixtes de patologia respiratòria i cardíaca, un cop han rebut l’alta mèdica. Actualment, tots els professionals de l’Hospitalització a Domicili de la Corporació estant utilitzant l’eina i des que es va implantar ja s’han introduït i integrat a la història clínica un total de 10.310 mesures com són la temperatura o la tensió arterial, entre molts d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button