El PobleNotíciesSuccessos

Coneixem el Pla de Xoc per evitar més morts a la C-63 amb aquesta entrevista a Joan Costa, Cap de l’Area Regional de Transit de Girona

Només des de principis d’any hi ha hagut quatre víctimes mortals en aquesta carretera, les mateixes que en tot el 2021

La C-63 al tram entre Vidreres I Lloret s’ha convertit en un punt negre a la xarxa viària catalana. En només 60 dies de 2022, ja s’hi van produït quatre morts. Quelcom que els Mossos i Trànsit volen tallar de soca-rel.

Es per aixó que el cap de Trànsit dels Mossos a Girona, l’inspector Joan Costa, ha admès que aquestes xifres els han posat en «màxima alerta», i que per això s’ha dissenyat aquest  pla específic que comparteix amb els lectors de Lloret Gaceta amb aquesta entrevista a les portes de començar l’operació sortida per Setmana Santa: 

Per posar-nos en situació, per a un agent de trànsit, que suposa la carretera C-63?

La carretera C-63 té uns 70 quilòmetres compresos entre el pk 0 que seria el “naixement”a Lloret i el final a la Vall d’en Bas pk. 69. Dintre d’aquets quilometratges tenim 3 trams de via en el que es solen concentrar els accidents, TCA (tram de concentració d’accidents) 

Pel que fa a l’accidentalitat, com son aquests 3 trams més problemàtics? 

El 49% dels accidents s’han produït entre el pk 0 i el pk 15 (Lloret-Sils). Però dintre d’aquest tram el 33% es localitzen entre el pk 0 Lloret i el pk. 10 Vidreres. La zona centre el 22% dels accidents i el tram nord el 29 % de l’accidentalitat (Amer-La Vall d’en Bas)

La tipologia de l’accidentalitat sol ser de baixa intensitat en el tram centre-nord amb el 61 % de l’accidentalitat causada i amb presencia d’animals 

Dintre dels 3 primers mesos d’aquest any 2022 hem registrat 3 accidents d’alta inèrcia en els quals han perdut la vida 4 persones. Aquests es varen registrar a la zona de Lloret –Vidreres 2 accidents amb 3 víctimes mortals i el tercer accident va ser a Sant Esteve d’en Bas, amb una víctima mortal.

Del conjunt general de  l’accidentalitat trobem que el 54 % dels accidents s’han produït per xoc contra animals el 4% per causes de velocitat el 7% per infracció a la normativa del trànsit per part del conductor i 35 % per distracció del conductor (manipulació mòbils, etc.)

Es per aixó que des de l’Àrea Regional de Trànsit de Girona de la regió Policial de Girona, conscients d’aquesta accidentalitat es va preveure desprès d’un anàlisi estadístic de la concentració de l’accidentalitat, causes, franges horàries i dies de la setmana en que es solen produir, un dispositiu específic de contenció de l’accidentalitat en el transcurs dels 70 quilòmetres de la C-63, focalitzant l’activitat i operativitat dels agents de trànsit en els Trams de Concentració d’Accidents descrits anteriorment.

En que consisteix aquest Pla de contenció d’accidentalitat que heu preparat?

Doncs sempre amb l’objectiu de contenir i reduir la sinistralitat d’aquesta via, s’apliquen un seguit de disciplines de controls específiques de l’especialitat de trànsit, com poden ser els patrullatges dirigits amb vehicles sense distintius policials, per localitzar les infraccions greus i que són les desencadenats de l’accidentalitat com puntualitzem “les distraccions” manipulació del mòbil, i ara amb la nova reforma de la Llei de seguretat Viària a més del mòbil, qualsevol aparell que distragui l’atenció del conductor. Com casuística comentar que s’han denunciat a conductors per estar llegint, escrivint, mirant pel·lícules en la tauleta mentre estan conduint, comportant a infraccions gravíssimes i que evidentment són causa del 35% de l’accidentalitat.

Un altre tipus de mesura que s’ha adoptat és la de fer presència amb vehicle uniformats als punts conflictius, on es solen produir més infraccions i accidents, amb l’objectiu que la presencia uniformada de motoristes i vehicles policials sigui consciencidor envers els conductors i centrin la seva atenció a la conducció.

També i en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit, s’han determinat la ubicació de les “caixes radar” mòbils amb l’objectiu de transmetre al conductor el possible control per part dels equips de radar mòbils ubicats entre els trams de les caixes o i fins i tot en el seu interior.

També pel que fa al control de velocitat s’han implementat un seguit de controls de velocitat mòbils amb vehicles radar, amb suports exteriors (tres peus), amb les “pistoles radar” que poden detectar la velocitat especifica de cada vehicle. Aquest aparell es sol utilitzar per controlar la velocitat de les motocicletes  ja que permet a l’agent fer el control específic de la velocitat del vehicle seleccionat.

També dintre dels punts de presencia estàtica (punts de control) es realitzen les proves de drogo-alcoholèmia, controls específics de transport, tant de mercaderies, furgons de repartiment i autocars.

En general aquest dispositiu esta focalitzat per revertir la tendència a l’alça de l’accidentalitat i poder-la contenir i reduir-la.

Està funcionant el Pla de contenció?

Cal puntualitzar que encara no disposem de prous dades per fer-ne l’estudi de funcionalitat, però si que podem avançar que els ímputs que ens arriben és que el dispositiu “funciona” i la nostra valoració per tant es positiva.

Fins quan estarà actiu?

Aquest dispositiu no té una previsió de finalització, però si que es farà un estudi estadístic cada mes per anar corregint i variant l’operativa (punts de controls, franges horàries, etc) i un estudi valoratiu cada 3 mesos fent-lo coincidir amb les característiques específiques dels desplaçaments, tant pel que fa a les operacions específiques de trànsit (Setmana santa, etc..) com dels desplaçaments estiuencs que ens poden fer variar l’operativa policial reconduint els tipus de controls i ubicacions.

Algun missatge per als conductors desde Trànsit? 

A banda d’aquest dispositiu si que voldríem enviar un missatge als conductors en general i pel que fa a la C-63 es que els usuaris siguin en tot moment conscients que estan conduint un vehicle, que s’han de concentrar en la seva manipulació, extremar l’atenció i evitar les distraccions, fer ús dels sistemes de retenció-especialment les places del darrera-i especialment si pot ser, deixar el mòbil a la guantera per evitar les temptacions.
Gràcies Joan Costa pel teu temps i la teva professionalitat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button