Les obres per ampliar el bloc quirúrgic de l’Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, han començat aquesta setmana. Els treballs consistiran en la construcció d’una nova planta sobre l’actual bloc, dotada de 4 quiròfans nous, els quals -un cop completats- permetran disposar d’un equipament modern amb l’objectiu de cobrir les necessitats cada vegada majors d’activitat quirúrgica a la zona. La construcció del bloc tindrà un cost de 6,1 milions d’euros en el seu conjunt, licitats en dos processos diferents i finançats pel Servei Català de la Salut. D’una banda, s’ha adjudicat l’execució de l’obra a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Romà Infraestructures i Serveis i Rubau Tarrés per un import total de 3.647.911,46 euros (IVA inclòs). I d’una altra, s’han licitat els treballs corresponents a les instal·lacions (climatització, connexions a subministraments, etc), encarregats a Sogesa Instalaciones Integrales SA, amb un valor de 2.509.503,23 euros (IVA inclòs). El termini d’execució serà d’un any i vuit mesos i es farà pràcticament de forma paral·lela.
La nova planta, a més dels 4 quiròfans nous, també disposarà d’àrea de reanimació amb onze lliteres, dos magatzems, central d’esterilització, sala d’espera i diverses àrees de treball. La distribució dels espais s’organitzarà mitjançant dos circuits diferenciats: un passadís brut, és a dir el lloc per on passaria tot el material no esterilitzat, i una zona estèril. La nova planta s’ha projectat de manera que compleixi amb els requisits de sostenibilitat i estalvi energètic, alhora que s’integrarà amb el disseny de l’actual edifici i amb l’entorn paisatgístic.
Donat que les obres es portaran a terme en un recinte hospitalari en funcionament, des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva –entitat gestora de l’hospital de Calella i Blanes- s’han adoptat mesures per tal que l’afectació de l’activitat quirúrgica sigui la mínima possible. La reorganització del servei consisteix en el trasllat de les operacions del servei d’oftalmologia de Blanes a l’Hospital Sant Jaume de Calella, així com la modificació dels horaris de les intervencions de traumatologia. Aquestes són les dues especialitats que fan cirurgia programada a Blanes i es preveu que durant el primer trimestre del 2022 es pugui recuperar la normalitat, sempre que les obres així ho permetin.
Un nou accés
El projecte també inclou la renovació de l’accés principal de l’hospital, que consistirà en l’eliminació de l’actual estany transformant la zona en una plaça enrajolada amb paviments de diferents formats mantenint les traces de circulació vigents. A més, s’instal·larà una pèrgola de nova creació paral·lela al trànsit d’accés i que proporcionarà ombra i aixopluc a tota la nova zona, on hi haurà una zona de bancs.
En el conjunt del projecte, s’actuarà sobre una superfície construïda de 2.913 metres quadrats, dels quals 1.300 corresponen a la nova planta on es desplaçarà el bloc quirúrgic.
“Aquesta és una de les obres més importants que impulsarem a la Regió en els propers anys. Un cop finalitzada, l’Hospital de Blanes disposarà d’uns quiròfans més moderns que ens permetran augmentar la capacitat per fer operacions i amb què esperem reduir les llistes d’espera. A més, també aprofitem per transformar l’entrada principal a l’hospital, que serà més funcional i que dotarà el centre d’una zona habilitada pel descans”, remarca el gerent del Servei Català de la Salut a la Regió Sanitària Girona, Miquel Carreras.
“Estem contents que aquesta actuació ja sigui una realitat. És una reforma molt important i molt esperada tant per als professionals com per a la ciutadania. Disposar d’una infraestructura més moderna i preparada ens permetrà millorar la qualitat en l’assistència i oferir una millor servei que cobreixi les necessitats actuals de la població de la Selva Marítima i l’Alt Maresme”, ha subratllat el gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Lluís Franch.
L’Hospital de Blanes ja ha estat objecte de diverses actuacions de reforma i ampliació durant els seus prop de 30 anys de vida. Una de les actuacions més destacables va ser la reforma i ampliació de la planta zero de l’hospital per ubicar-ho el nou servei d’urgències i la zona de laboratori i radiodiagnòstic, l’any 2008. Més recentment, també s’ha ampliat l’Hospital de Dia, reubicat a la planta zero del centre, i inaugurat l’any 2019.
L’hospital comarcal es va inaugurar el 1993 i dona servei a la Selva Marítima i a l’Alt Maresme, amb una població superior a 200.000 persones. Ocupa actualment 10.794 metres quadrats, distribuïts en sis plantes, tres d’elles d’hospitalització.