ColumnesNotícies

Columnes d’Opinió | “Denunciem que la pujada de la Taxa d’escombraries del 25,93% no té relació amb cap millora del servei”

Ens fan pagar més i Lloret continua brut.

Des de Més Progrés, tot i no tenir representació al consistori, ha recollit des que es va constituir fins al dia d’avui innumerables queixes dels lloretencs sobre la neteja, especialment en relació amb els contenidors plens a vessar, les zones de recollida mal ubicades, els abocaments ilegals i el que més mal ha fet a la moral i a la butxaca l’ultim any: la injustificada pujada de la taxa municipal de gestió de residus d’aproximadament d’un 25%. Increment que no ha servit per a millorar de forma ostensible ni la qualitat del servei, ni la neteja viaria, ni el manteniment de la platja, ni el règims de recollida, ni la gestió de les zones per mascotes, ni la xarxa de clavegueram, ni… ¿On han anat a parar tots aquests diners?

Ens trobem en la situació inversemblant que a la ciutat de Girona, el grup municipal del PSC denunciï exactament el mateix que el propi equip d’Adrià Lamelas, del PSC, aplica a Lloret. A Girona, la seva portaveu ens diu literalment en declaracions al Diari de Girona que “[Ens van desestimar ampliar el nombre de suposits de la taxa d’escombraries…] […Es evident que hi ha una manca de planificació.]”

Nosaltres creiem que no es que hi hagi manca de planificació, si no que ens trobem davant una organizada i premeditada desídia per no actualitzar els protocols de calcul de les taxes seguint plantejaments més moderns que no impliquen necessariament envair la intimitat dels ciutadans amb controls telematics propis d’un malson totalitari de George Orwell, ni inflar el cost del servei per microcontrolar quantitativament la generació de residus amb mitjans cars, excesivament tecnològics i de manteniment complicat. I el que titllem de desídia total, no preparar la nova licitació del servei per millorar-lo i a la vegada reduir el cost que te directament a les butxaques dels lloretencs.

Recordem que el contracte porta ja 3 anys de prorroga i no tenim noticies de la nova licitació.

Un status quo, o forma d’anar tirant, que per descomptat a qui beneficia es a les grans empreses concessionaries d’aquestes necesitats públiques. Companyies amb juntes directives freqüentment vinculades amb els cercles del poder i l’activitat política tot i que les seves seus fiscals es trobin molts cops a l’estranger.

Però tornem al nostre poble, que es el que ens interessa…

De fet com contesta el propi ajuntament de Lloret de Mar en la resposta a algunes de les al legacions presentades per nosaltres i d’altres:* «l’estudi económic que acompanya una proposta de taxa té com a objecte determinar de la forma més aproximada possible el cost del servei o activitat gravada, a l’efecte de que aquest no sigui superat per l’exacció tributària constituïda per la taxa, i d’ajustar la quantia d’aquesta al cost del servei de la forma més aproximada.»

La paraula clau que emergeix entre la parauleria jurídica es “aproximada”.

El propi servei jurídic reconeix que l’ajust de la quantia d’una taxa pot ser aproximat. I la ciencia matemática de l’aproximació del comportament de la realitat, i dels fets causals que se’n deriven, mitjançant l’extracció d’informació sobre un conjunt prou gran de coses o esdeveniments, s’anomena estadística.

En el seu moment, el propi ajuntament també va contestar que, «la plantilla de personal del consistori no disposa de la dotació d’efectius humans suficients per fer possible el seguiment rigorós i el control detallat que exigiria, tant d’inspecció com de control econòmic, l’aplicació d’una taxa justa o amb criteris de pagament per generació pel conjunt de subjectes obligats».

“Amb tot els respecte pels bons profesionals, creiem que això es rotundament fals. Fals i contradictori amb l’afirmació prèvia”.

O en tot cas, si la dotació de personal qualificat per a dur a terme un estudi estadístic simple i un seguiment anual de caire qualitatiu de la generació d’escombraries de les diferents activitats economiques no es suficient d’entre una plantilla de treballadors públics i polítics de més de tres-centes persones; llavors potser el que necessitem dur a terme amb la maxima urgencia es una auditoria general de recursos humans que quantifiqui les habilitats reals de tot el personal disponible que es beneficia d’una nomina pagada directa o indirectament amb diner públic i que es fiscalitzin amb rigor qüestions com els règims de teletreball, excedències, segones activitats, jornades reduïdes o altres Ilicències laborals, que mal gestionades, en lloc d’exaltar les conductes exemplars, faciliten i premien l’absentisme, la falta d’interès en el propi treball, la mandra i la ineficàcia en la funció pública.

Sembla que canviem de tema, però no. En el millor dels casos; aquesta falta de diligencia, proactivitat i esperit critic per part de polítics, funcionaris i treballadors públics es el que condueix a l’ aplicació cega dels barems numèrics o estudis generats per altres, els quals tenen la seva pròpia Agenda, i uns interessos a llarg termini poc o gens convergents amb el de la persona vulnerable, el treballador assalariat, l’autonom o l’emprenedor de Lloret de Mar…

Lloret de Mar, el parc temàtic amb viles de luxe, palaus de marquesos, ressorts clonics amb tobogans de colors i un bonic castell de fantasia a la platja recentment reformat i que es pot visitar. O el que es el mateix, Lloret de Mar, el poble més pobre de Catalunya durant més d’una dècada i sense visió de millorar, l’abandonat i decadent parador low cost.

2 Comentaris

  1. Bueno lo único que tengo que decidir que se nota que es en plan recaudativo igual que cuando un coche lo aparcan a partir de las 12 de la noche en una zona azul y viene en la gente y mete multas eso es lo mismo que las basuras un 26% de tasas de basuras donde está la subida de IPC, ladrones solo querías recaudar que pena pronto entre las multas y la mala gestión Lloret no será la recordada como un sitio vacacional si no que las multas que te ponen y en otros lugares no son tan recaudativos .
    Como a qui y te dicen que hay que leer las normas viales de aquí se ve que ahora ya no hay que estudiar un código de circulación y de señales de aparcamiento 🅿️ si no que según el pueblo hay que estudiar por población el estatuto de circulación. Total un robó.

  2. Per a ser justos igual caldria dir que a Sabadell ha pujat un 15%; Roses pujarà un 50%; un 12% a Tarragona; un 12% a Reus; a Tàrrega un 14%; a La Seu d’Urgell un 19%; a Rubí un 33%; a Gavà un 33% i a Girona, Salt, i Sant Feliu de Guíxols un 25% com a Lloret, per cert, també s’ha pujat una bestialitat el clavegueram i només es posa en la diana al servei de neteja viària i recollida.

    No estic defensant la pujada d’impostos, però si s’ha d’informar i dir a la gent que l’any 2025, la nova normativa diu que els ajuntaments han de cobrir els costos de recollida, transports i gestió de residus, així que alguna cosa tindrà a veure.

    Desconec si els serveis públics estan ben gestionats, segurament no i aquests será el principal problema, però si tinc clar que quan volem un servei públic de qualitat, no se li pot oferir a empreses privades més barates que cobren de diners públics a canvi d’amenaçar i assetjar als seus empleats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button