Columna d’Opinió | “A Lloret és urgent crear una Taula i Pacte Local de Mobilitat”
Des dels inicis de la Plataforma del Tramvia Lloret-Blanes promovem accions per a impulsar la millora del transport públic a la Selva Marítima i les seves connexions amb la resta del territori, que permetin posar un municipi de la importància de Lloret de Mar en el mapa, a través de solucions de mobilitat sostenible que permetin donar resposta a les problemàtiques de mobilitat de la nostra vila.
Des de fa mesos que insistim en la necessitat d’abordar els reptes de mobilitat de Lloret de Mar i pensar en solucions que siguin beneficioses per la ciutadania i els diferents usuaris de transport. Les problemàtiques a abordar són diverses, i no existeix una única solució o infraestructura que les pugui resoldre, sinó que són necessàries múltiples mesures que permetin abordar-les de manera integral. Entre els reptes més importants en el curt i mig termini en matèria de transports i mobilitat, a Lloret de Mar, es presenten, entre d’altres:
- La planificació de la pacificació del transport al centre del municipi, amb totes les vessants que això implica (zones d’estacionament, càrrega i descàrrega, estratègia de distribució urbana de mercaderies, pacificació de carrers, configuració dels sentits de circulació, disseny del passeig marítim, planificació de carrils bici, etc.)
- La planificació de la futura Zona de Baixes Emissions, d’acord amb la Llei de Canvi Climàtic, i totes les mesures necessàries per a executar-la (pàrquins dissuassoris, bona xarxa de transport públic, planificació i regulació de les zones d’estacionament, etc.)
- La construcció, encara pendent, del carril bus ràpid (BRCAT) entre Lloret de Mar i Blanes, que porta paralitzada des de fa mesos, i tot i ser competència de la Generalitat, és necessària la pressió de l’administració local per a exigir la seva posada en marxa.
- La integració tarifària del transport públic interurbà de Lloret de Mar a les xarxes tarifàries integrades de Barcelona i de Girona, que es va aprovar unànimement en una moció per l’Ajuntament fa un any i mig, a inicis del 2023.
- La planificació dels nous contractes de servei de transport públic que s’hauran de revisar un cop caduquin els actuals durant la present legislatura, incloent millores necessàries en el servei, des de revisió de recorreguts, serveis a demanda a les urbanitzacions, adequació de la flota de vehicles (en termes de sostenibilitat i digitalització), etc…
Tots aquests reptes necessiten d’una planificació estratègica i integral per a poder desenvolupar els plans i les accions que permetin abordar-los. Es tracta de projectes complexos, que no poden ser executats sense planificació, sense coordinació entre les mateixes mesures ni tampoc sense coordinació amb altres aspectes de ciutat –incloent, en molts casos, sense la coordinació amb altres administracions com altres ajuntaments, diputacions o Generalitat-.
Cal un espai comú per a tractar els assumptes de Mobilitat com a eina per a arribar a grans consensos amb els agents involucrats. Municipis amb característiques socioeconòmiques similars a Lloret compten amb espais participatius dedicats a la Mobilitat, el que reforça els valors de la democràcia i, el sentiment de pertinença a la població.
Per aquest motiu, recalquem la importància i la urgència de crear un Pacte Local de Mobilitat per part de l’Ajuntament de Lloret de Mar, que aglutini representants dels diferents grups d’interès del municipi, incloent el propi Ajuntament així com membres de la societat civil.
Per tot allò exposat anteriorment, estenem la mà a tots aquells sectors, gremis i altres grups del municipi que creguin que aquests temes s’han d’abordar estratègicament de manera comuna i transversal, per tal d’unir forces per a ajudar a la creació de l’esmentat òrgan de Taula Local de Mobilitat, que permeti tractar aquestes qüestions de manera formal a nivell municipal, i serveixi pel debat sobre les accions a emprendre i per fer seguiment de les diferents necessitats i mesures en matèria de mobilitat i transports.
Si ja tenim el carril bici per fer bonic i dir que han fet alguna cosa !!
Per cert ja hi cal un manteniment ja que els separadors de carril són de plàstic i es trenquen. I els senyals, els barrots vermells, … El projecte del carril bici de 15/03/2024, en la pàg. 37, respecte d´aquests separadors diu :
“L’ancoratge, els materials i el disseny de la peça ha de garantir la seva resistència als actes de vandalismes i a les col·lisions accidentals i intencionades dels vehicles que intentin entrar en el carril bici.
• Les peces, amb totes les característiques aquí exposades, han de oferir-se amb una garantia de 10 anys.”
Senyors de mobilitat de l´Ajuntament (tècnics i Regidor), qui s´en fa càrrec de reposar-los quan es trenquen i no garanteixen aquesta resistència ? L´empresa Doymos/Girod o els ciutadans de Lloret ? Ho poden explicar al Ple ?
Han imposat un carril bici sense tenir en compte els veïns i que alhora no compleix cap normativa de referència en quan a seguretat i voleu un pacte de mobilitat ???
Pactes, consens, estudis previs amb els veïns,… això no saben que és ni ho han practicat mai.
“Senyors” polítics, prou imposició sense tenir en compte les necessitats reals dels ciutadans de Lloret de Mar !!!
Ole tu Joan… I ara zona de baixes emisions??? Que us penseu que tothom podem caviar-nos el cotxe per un electric?? Que us penseu senyors politics? Doneu una Volta I mireu on treballa la gente del poblé.. A l, hostelería explotats a hores, cremats, i amb un de me!!! Durant 7 mess I El rested den l, any amb una ajuda de 480e..
Sisi tot és molt maco però el qué NO és sostenible és com està en l’actualitat l’accés a Lloret. El no acabament de l”autopista es Poc sostenible ja que colapsa Blanes i accesos. Si persisteixen en frikades com les ZBE al final no vindrà ni Cristo i els comerciants estaran”d’allò més contents “. Els parkings dissuasoris a km del centre en altres llocs és un fracàs. A vegades polítiques infantils i poc realistes a la llarga porten problemes. L’ecologisme militant s’acaba convertint en una nova dictadura d’una minoria envers la població què si es mou i genera beneficis..