NotíciesSuccessos

Cau un grup criminal especialitzat en estafes «Rip Deal» amb ramificacions a Lloret

Segons informa el Cos de Policia Nacional (CNP) en el seu comunicat, ha caigut a les seves mans un grup criminal itinerant especialitzat en estafes «Rip Deal» amb ramificacions a Lloret de Mar. Durant l’operació policial, han detingut vuit persones, una a Lloret i han intervingut més de 7 milions d’euros falsos i més de 23.000, de legals. La banda va arribar a aconseguir llicències VTC per valor de 70.000 euros i pretenien negociar la compra d’un moneder de criptoactius per valor de 800.000 dòlars amb diners falsos.

Rip Deal

La tècnica del Rip Deal és un tipus d’estafa en què mitjançant engany, els estafadors pretenen aconseguir una transacció que els permeti fer-se amb bitllets de curs legal i lliurar a les víctimes a canvi bitllets de tipus facsímil, és a dir, falsos.

Les investigacions van començar el desembre del 2022 després quan la Policia Nacional va rebre una denúncia a Madrid d’una estafa tipus Rip Deal per valor de 70.000 euros a través de la venda d’unes llicències VTC. Els autors dels fets van mostrar interès per aquestes llicències, però el dia que havien d’abonar la quantitat pactada, van aconseguir enganyar les víctimes perquè aquestes els canviessin els diners per bitllets de menor valor, a fi de poder ingressar-los al caixer i realitzar una transferència bancària. Així, els autors van aconseguir aconseguir un botí de 70.000 euros en bitllets de curs legal, mentre que les víctimes van rebre aquesta quantitat en bitllets de 200 euros de tipus facsímil.

Vídeo cedit pel Cos de Policia Nacional (CNP)

Posteriorment, també es va rebre una altra denúncia d’estafa a Madrid del mateix tipus però aquesta vegada per valor de 250.000 euros, en la inversió d’un negoci immobiliari. Les víctimes van manifestar que pretenien participar en un negoci immobiliari com a inversors, i per això necessitaven disposar d’un préstec per import de dos milions d’euros. És llavors quan van contactar amb els autors de l’estafa, suposats prestadors, a través d’un tercer. Per efectuar el préstec els van exigir com a condició el canvi d’una quantitat de diners, 250.000 euros, de bitllets d’alt valor a bitllets de menor valor. Es van citar a Madrid i es van fer els autors amb 250.000 euros en bitllets de curs legal, mentre que les víctimes van rebre aquesta quantitat de diners en bitllets de tipus facsímil.

Els investigadors van fer gestions sobre les dues estafes i van determinar que presumptament les havien comès les mateixes persones, les quals conformaven un grup criminal liderat per tres germans d’origen ítalo-croat amb nombrosos antecedents per aquests fets, tant a Espanya com en altres països europeus. 

Després de l’anàlisi de les imatges dels llocs on es van produir les estafes, els investigadors van poder determinar que altres membres del grup s’encarregaven de donar suport logístic a més de seguretat i contra vigilància als voltants on materialitzaven les seves accions delictives.

Posteriorment els agents van tenir coneixement que els tres principals investigats eren a València planejant la comissió d’una nova estafa. En aquest cas, havien entabanat una nova víctima per fer una transferència per valor de 5.000 euros en criptomonedes. Els estafadors, que es feien passar per inversors d’una companyia immobiliària, intentaven negociar la compra d‘un moneder de criptoactius per valor de 800.000 dòlars, propietat d’un tercer, i que els estafadors adquiririen a canvi d’efectiu.

Per dur a terme el negoci, la víctima, que feia d’intermediari, els estafadors, i un tercer que representava el propietari del moneder de criptomonedes, van pujar a un pis llogat pels estafadors a València, on pretenien dur a terme l’estafa.

En un moment donat, el representant de l’amo del moneder es va adonar de l’engany i va fugir corrents portant un dels feixos de bitllets dels estafadors. Els detinguts van recriminar a l’intermediari aquesta acció i van exigir el pagament d’aquests diners, i van iniciar la transferència

Va ser llavors quan la Policia Nacional va decidir l’explotació operativa de la investigació, i va detenir set persones in fraganti a València. La investigació va permetre una vuitena detenció a finals del mes de juliol passat a Lloret de Mar icontinua oberta ja que no es descarten més detencions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Related Articles

Back to top button