NotíciesSuccessos

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 31 de maig 

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que des de l’1 de gener fins al 31 de maig d’enguany, 71 persones han mort en 63 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Durant el mateix període de l’any passat, van perdre la vida 46 persones en 44 accidents mortals. Fins al maig de 2019, abans de la pandèmia, van perdre la vida 69 persones en 66 sinistres mortals[1].

Durant el mes de maig han mort 16 persones a les carreteres catalanes, una menys que al maig de l’any passat i una més si ho comparem amb maig de 2019, any de referència abans de la pandèmia. En aquest darrer mes, per tant, s’ha reduït el nombre de morts respecte el mes d’abril d’enguany, en què van morir 23 persones. No obstant, les víctimes mortals d’abril i maig concentren el 55% del total d’aquest 2022. Davant aquesta elevada sinistralitat, el Servei Català de Trànsit fa una crida a la prudència i demana la màxima responsabilitat i atenció en els desplaçaments per carretera, tenint en compte, a més, que ens trobem de ple en la temporada del bon temps, un període d’elevada mobilitat d’oci (caps de setmana), sumat a una mobilitat obligada (feiners) que ja s’ha recuperat plenament després de la pandèmia.

De les 71 víctimes mortals, 55 eren homes, el que representa un 77% dels morts, i 16 dones. D’entre els 55 homes morts en accident de trànsit, 46 eren conductors i 7 eren vianants. Pel que fa a les dones, 6 eren conductores, 6 més viatjaven de passatgeres i 2 eren vianants. Les dades de sinistralitat d’aquests cinc primers mesos també mostren un alt percentatge d’homes en el col·lectiu de ferits greus: dels 253 ferits greus en accident de trànsit des que va començar l’any, 185 són homes (73%) i 68 són dones (27%).

Repunt de la mortalitat de vianants

Pel que fa als perfils més vulnerables, la sinistralitat del col·lectiu de vianants es manté en una crescuda preocupant, amb 9 víctimes mortals en el que portem d’any. Durant el mateix període de l’any passat, n’havien mort 6 (14 si analitzem el 2021 sencer) i al 2019 en van morir 6. En aquest sentit, des de Trànsit es demana màxima prudència, ser molt curosos si s’ha de caminar per carretera i autoprotegir-se i senyalitzar de seguida si cal baixar del vehicle per qualsevol emergència.

De la resta de vulnerables, 14 eren motoristes i 3, ciclistes. En el cas dels motoristes, tot i que en el mes de maig n’han mort 6, la sinistralitat d’aquest col·lectiu no ha pujat respecte els anys anteriors, atès que el 2021 en van morir també 15 durant el mateix període, i 20 el 2019. En el cas dels ciclistes, s’ha produït un lleuger augment respecte el 2021, amb un ciclista mort més. Al mateix període de 2019 van morir també 3 ciclistes.

Sinistralitat elevada a l’AP-7

La via que ha concentrat més víctimes mortals durant aquests primers cinc mesos de l’any és l’AP-7, amb 13 morts (el 18% del total de 71) i manté una elevada sinistralitat respecte l’any passat (3 morts a l’AP-7 durant el mateix període) i respecte al 2019, abans de la pandèmia (4 morts a l’AP-7). Cal destacar que en alguns sinistres en aquesta autopista s’han produït diverses víctimes en un mateix accident. La segona via que registra més víctimes mortals enguany és la C-63, amb 4 persones mortes.

Menys xocs frontals

Pel que fa als sinistres mortals, el percentatge de xocs frontals s’ha reduït lleugerament i se situa en el 30% del total (19 dels 63 accidents), quan fins al mes d’abril se situava prop del 35% (17 dels 48 accidents). Cal destacar també que dels 63 accidents mortals, 45 han estat col·lisions amb més d’un vehicle implicat i 18 amb un sol vehicle.

Si analitzem les morts per l’edat de les víctimes, les dues franges que acumulen més víctimes són les d’entre 35 a 44 anys i entre 55 i 64 anys, amb 16 persones mortes cadascuna. Pel que fa a la sinistralitat per tipus de dia de la setmana, 37 de les víctimes han sigut en dies feiners (52%) i 34 en cap de setmana (des de divendres a les 15 h) o festiu (48%).

Barcelona i Tarragona es mantenen amb una alta sinistralitat

Quant a les morts per demarcacions, 28 s’han produït a Barcelona23, a Tarragona; 14, a Gironai 6 a Lleida. A la demarcació de Barcelona es manté un augment tant respecte l’any passat (17) com el 2019 (25). La comarca del Baix Llobregat és la que ha registrat més víctimes mortals (7).

A Tarragona, la sinistralitat d’enguany també supera la sinistralitat registrada l’any passat en aquest període (12 morts) i la del 2019 (21 morts). El mes de maig ha estat el pitjor d’enguany a les carreteres tarragonines, amb 9 persones mortes. A més, dels 9 vianants morts a tot el territori, 5 han estat en aquesta demarcació.

A la demarcació de Girona, es manté un creixement respecte el 2021 (8) i el mateix nombre de morts que al 2019 (14). Les comarques de l’Alt Empordà i de la Selva, amb 5 morts respectivament, sumen la majoria de víctimes gironines.

En canvi, a Lleida es consolida la reducció de la sinistralitat registrada des de l’inici del 2022, tant respecte el 2021 (9 morts) com respecte abans de la pandèmia, el 2019 (9 morts). Les comarques de l’Alt Urgell i el Segrià, amb 2 víctimes respectivament, concentren bona part dels morts en aquesta demarcació.

[1] Cal tenir en compte que el primer trimestre de 2021 es va registrar una reducció de la sinistralitat, en un context de disminució general de la mobilitat a causa de les restriccions establertes per frenar la transmissió de la COVID-19. Per aquest motiu, es compara alhora amb el mateix període de 2019, quan no hi havia restriccions de trànsit per la pandèmia. Todo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button