NotíciesSuccessos

Augmenten les denúncies per violències masclistes a Lloret de Mar en un 8%

Dades de Lloret de Mar sobre violència masclista

Amb els números que ha presentat aquest passat divendres entorn l’arribada del 25N, el servei de comunicació dels Mossos d’Esquadra a Lloret de Mar s’ha registrat un augment en les detencions i denúncies relacionades amb la violència masclista. Si comparem les dades d’octubre de 2023 amb les d’octubre de 2024, les denúncies han augmentat un 8%. A més, en el cas dels 10 primers mesos de cada any, de gener a octubre de 2023 es van registrar 135 denúncies, mentre que en el mateix període de 2024 aquesta xifra ha arribat a 137, mantenint així una tendència de lleu creixement en la resposta policial davant la violència de gènere a la localitat.

Números a Catalunya

Durant el 2024, les detencions per violències masclistes a Catalunya han experimentat un augment significatiu del 8%, amb un total de 12.510 detinguts fins al 31 d’octubre. Aquest increment es produeix en un context de creixement també de les denúncies, que han pujat un 3% respecte a l’any anterior, sumant 14.548 denúncies en l’àmbit de la violència de gènere. Els Mossos d’Esquadra han estat actius en la instrucció d’aquestes denúncies, amb un seguiment continu de les víctimes per part dels Grups d’Atenció a la Víctima, que han donat suport a 24.095 víctimes de violència masclista, de les quals 17.356 tenen alguna mesura judicial de protecció en vigor.

Un dels aspectes més preocupants és l’increment de les violències sexuals, que han pujat un 5,1% en relació amb l’any passat. Aquesta tipologia representa el 4,7% de les denúncies en l’àmbit de la parella, amb un augment destacat en les agressions sexuals denunciades per joves, un fenomen que es vincula a l’evolució de certs discursos misògins, especialment a través de les xarxes socials. A més, els Mossos d’Esquadra han incrementat un 33,5% les presentacions a joves d’entre 13 i 21 anys per sensibilitzar-los sobre les violències sexuals, amb un total de 402 xerrades i més de 11.700 assistents.

Pel que fa als feminicidis, el 2024 ha estat un any tràgic, amb 16 dones assassinades per violència masclista, 13 d’elles a mans de les seves parelles o exparelles, i 3 a mans dels seus fills. Les investigacions indiquen que la majoria d’aquestes víctimes convivien amb els agressors en el moment dels fets. A més, 10 dels 13 presumptes autors han estat detinguts, mentre que 3 s’han suïcidat després de cometre els crims.

Un altre element rellevant és la creació de la nova Comissaria General de la Dona del Cos de Mossos d’Esquadra, que té com a objectiu millorar l’abordatge integral de les violències masclistes. Aquesta comissaria centralitzarà els esforços per coordinar les línies estratègiques en la lluita contra la violència de gènere i sexual, i garantirà el seguiment i l’acompanyament de les víctimes, millorant així l’atenció i la protecció policial.

Les violències masclistes en l’àmbit de la parella continuen sent una de les formes més greus d’abús que pateixen les dones. Les tipologies delictives més comunes segueixen sent les mateixes, amb un augment del 5,1% en els casos de maltractaments, però també una disminució en alguns altres delictes com les amenaces (1,2%) i la violència física/psíquica habitual (7,9%). A destacar també l’augment de delictes com la temptativa d’homicidi, l’assetjament i la detenció il·legal.

En l’àmbit judicial, s’han sol·licitat 9.575 ordres de protecció per a les víctimes, un increment respecte als anys anteriors, i 104 mesures de seguretat controlades per dispositius telemàtics. Aquestes mesures permeten un seguiment més rigorós dels agressors i una protecció més efectiva per a les víctimes. A més, els Mossos d’Esquadra han fet més de 1.197 presentacions i col·loquis de prevenció de violències masclistes, arribant a un total de més de 34.000 assistents, un increment del 4% respecte a l’any anterior.

En total, fins al 31 d’octubre de 2024, els Mossos d’Esquadra han detingut 6.540 persones per delictes relacionats amb la violència de gènere, un 8% més que l’any anterior, i han investigat un total de 5.970 persones. La franja d’edat amb més detencions és la de 31 a 50 anys, tot i que també s’ha registrat un augment de detencions de menors implicats en aquests delictes, que representen un 1,2% del total.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button