EconomiaNotícies

Arriben de nou els Vals Escolars amb novetats i controvèrsia. Qui tindrà dret?

Després d’un mes d’incertesa, finalment s’ha confirmat que els vals escolars per al proper curs acadèmic seran de 60 euros, en lloc dels 70 euros inicialment anunciats. Recordem que l’any passat era un val de 100€. Aquesta decisió afectarà les famílies d’alumnes de primària i secundària, que podran gaudir d’aquesta ajuda per a la compra de llibres, material de papereria, calculadores i motxilles.

La reducció del valor del xec, de 70 a 60 euros, es deu a la manca d’aprovació dels nous pressupostos, mantenint-se el mateix finançament que l’any anterior, malgrat haver d’atendre a un major nombre d’alumnes.

Sol·licitud per aconseguir el Val Escolar

Amb aquesta informació, les famílies ja poden preparar-se per sol·licitar els seus vals escolars per al proper curs acadèmic a través de l’enllaç proporcionat pel Govern de la Generalitat, tot i que hauran d’esperar fins que s’obri el termini de sol·licitud.

Novetats

La informació, anunciada a través de la web oficial del val escolar, gestionada pel Departament d’Educació, també revela que, per primera vegada, els alumnes de l’ESO tindran dret a aquesta ajuda, així com els centres d’educació especial i de formació professional bàsica.

Una altra novetat important és la possibilitat de cedir els vals escolars als centres educatius o a les Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA), perquè puguin gestionar directament la compra de material educatiu, una demanda anteriorment plantejada per diverses famílies i AFA. No obstant això, aquesta decisió ha generat crítiques, amb acusacions d’electoralisme i manca d’equitat, especialment per part d’algunes AFA, que consideren que no s’ajusta als criteris d’igualtat d’oportunitats i no aborda adequadament les necessitats causades per la crisi inflacionista.

Malgrat les controvèrsies, l’ajuda dels vals escolars continua sent un recurs significatiu per a les famílies catalanes, amb gairebé mig milió d’alumnes beneficiats durant el curs anterior, que van utilitzar els seus vals en més de 2.000 establiments adherits a tota Catalunya.

Vals universals

Aquesta ajuda, que es destina a tot tipus de material escolar, és universal i es concedeix independentment de la renda de les famílies o del tipus de centre escolar, sigui públic o concertat. Tot i les expectatives inicials d’una ampliació del programa, les limitacions pressupostàries han impedit aconseguir els objectius establerts, amb una inversió que no ha pogut superar els 55 milions d’euros inicialment previstos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button