Carla PitarchColumnesNotícies

AQUEST NADAL MENJARÀS SENSE POR

S’acosten les festes i sou molts els que patiu pensant… “Podré pair el dinar?”. Hi ha qui arriba a Sant Esteve digerint, encara, el sopar del 24!

Ets dels que quan menja carn vermella es queda tip fins al’endemà? I l’enciam, no t’acaba de caure bé? Ja saps, fins i tot abans de menjar-los, que tindràs els canelons amunt i avall tota la tarda? Potser pateixes cremor o acidesa després de l’àpat de Nadal. Però estàs tranquil, perquè tens sempre l’antiàcid a la farmaciola, oi?

Segurament penses que tens un problema d’acidesa estomacal. Possiblement, prenguis un inhibidor de la bomba de protons tipus Omeprazol abans d’àpats contundents com els de Nadal, per evitar les freqüents molèsties que pateixes després. I, molt probablement, les teves femtes siguis de consistència pastosa durant aquestsfestius.

Doncs avui m’agradaria explicar-te un secret… El teu problema deriva d’una falta d’acidesa estomacal. Si, com sents, les digestions pesades, el reflux, l’acidesa, la cremor… tot son senyals de falta d’àcid a l’estómac. Tot i això, quin remei sol ser el més emprat? Prendre inhibidors de la bomba de protons, antiàcids o bicarbonat. Agreujant i cronificant, així, un problema que pot derivar en complicades conseqüències. 

L’estómac requereix un pH molt àcid – entre pH 3.5 i 4 – per poder digerir correctament i protegir-se de patògens com l’Helicobàcter Pylori. Si el pH és massa alcalí, les proteïnes no es podran descompondre en aminoàcids més petits i arribaran senceres a l’intestí. Allà, les podran fermentar bacteris proteolítics generant àcid sulfhídric. Aquest tipus de gas fa molta pudor, per tant, aquestes persones tindran gasos amb olor que recorda a l’ou podrit i femtes pastoses.

Com pots saber, doncs, si tens un problema d’hipoclohoridria (falta d’àcid a l’estómac)? En aquests casos veurem que les digestions son molt llargues i pesades. Sovint s’infla la part superior de l’abdomen després de menjar. Les proteïnes, sobretot de la carn, es fan difícils de pair; així com la digestió dels vegetals crus i dels greixos. Molts pateixen cremor o acidesa entre àpats o si estan molta estona sense menjar. Poden patir reflux i, si el problema persisteix, acabar generant una hèrnia de hiat.Solen ser persones que es queden tipes molt ràpid i, si els preguntes, mai tindrien ganes de menjar.

Ara que saps que l’Omeprazol només agreujarà el problema… quina solució hi pots aplicar? Senzill: generar més àcid! I, com ho podem fer això?

El primer serà retirar l’antiàcid en cas que el prenguis. Demana consell a un professional PNIE perquè t’aconselli la millor manera per fer-ho. Un altre gran enemic de l’àcid estomacal és l’estrès. Sí, l’estrès inactiva el sistema nerviós parasimpàtic encarregat de regular la digestió.

Abans de l’àpat caldria prendre estimuladors de l’àcid estomacal com ho son el suc de llimona, el gingebre, el vinagre de sidra o prendre una càpsula de betaïna HCL. Un suplement amb enzims digestius també pot ser de gran ajuda, ja que normalment l’hipoclohoridria va acompanyada de falta d’enzims digestius.

Així que, una bona recepta per no patir digestions pesades aquestes festes pot ser: – Prendre una cullerada de vinagre de sidra o una càpsula de Betaïna HCL i una càpsula d’enzimsdigestius abans del dinar.- Evitar prendre grans quantitats de líquid durant l’àpat, ja que dissolen el poc àcid que es pugui generar.- Prendre tots els aliments cuinats, evitant els crus.- Compartir un àpat de Nadal agradable i distès, senseestrès ni discussions.

Cal tenir en compte que a algunes persones se’ls pot haver afectat la mucosa gàstrica; introduir massa àcid de cop els pot generar molèstia. Si has intentat prendre Betaïna, llimona o vinagre de sidra i has sentit cremor, demana a un professional PNIE que t’ajudi a recuperar la capa mucosa.

Espero que aquests consells et permetin gaudir d’un agradable convit aquestes festes!

Per contactar amb la nutricionista Carla Pitarch de Lloret de Mar: teléfon 621 31 80 84 o al mail Carlapm.nutricio@gmail.com

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button