Angel AguileraColumnes

Aprovat el PAESC a Lloret de Mar: Un compromís de 30 milions d’Euros cap a un futur sostenible

El Ple Municipal de Lloret cel·lebrat el dia 25 de Setembre s´aprobaba el PAESC, un document que ha de marcar el full de ruta de la política municipal dels propers deu (10) anys en matèria de medi ambient i residu zero, transició energètica i lluita contra el canvi climàtic i reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. El PAESC s´emana com el ´llibre blanc´ en matèria de Transició Energètica del municipi de Lloret de Mar amb uns recursos compromesos de més de 30 milions d’euros.

Lamentem que la institució no hagi comptat amb la participació de les plataformes ciutadanes d’un pla tant rellevant on només han pogut dir la seva durant el període d’exposició pública de 30 dies. Entenem que aquest, es tracta d´un problema estructural de la institució que bé, es podría solventar amb la creació d’una plataforma de participació ciutadana que penjés de la Secció municipal de Participació Ciutadana vegis la plataforma municipal “decidim” que l´Ajuntament de Barcelona va impulsar fa uns anys i on s’escolta l’opinió de la ciutadania en aquells projectes rellevants pel municipi. Volem deixar pal·lès que amb les al·legacions presentades a l´annex no pretenem ni de bon troç desvirtuar la qualitat general del PAESC.

Després de llegir i rellegir el document PAESC, hem pogut analitzar el document i treure les conclusions oportunes. En destaquem positivament el compromís que adopta el consistori en la reducció dels indicadors d’emissions de gasos d’efecte hivernacle del Co2, acomplint així amb la normativa establerta per la Unió Europea. Encara qué compartim el punt de vista de la entitat de preservació del medi natural “SOS LLORET” envers a les seves al·legacions presentades, en quant a que el pla no contempla la hipòtesis del creixement d’emissions de co2 d´aquí a 2030 i es que están prevista la construcció de nous equipaments municipals, l´entitat destaca un institut-escola, la residència de la gent gran. Bé, després d’aquest petit parèntesi, el document reconeix que Lloret es caracteritza com un municipi amb una elevada dependència a combustibles fòssils i, que el pes dels modes de combustió respectuosos es gairebé testimonial tant en la font energètica GLP com en electricitat amb unes xifres qué en termes de consum energètic de mobilitat i transport a dures penes arriben al 0,13%.

Ens impacta positivament que el PAESC contempli accions recollides el nostre Decàleg de bones pràctiques com ara les bonificacions d´ús de VMP a personal de l’Ajuntament, el seguiment de les accions contemplades el PMUS vigent, l´estudi d’una prova-pilot de microplataformes de Distribució Urbana de Mercaderies pel Nucli Antic. Per primer cop observem com un pla municipal desgrana les dades d’emissions de vehicles privats i de vehicles comercials, una petició que en el seu dia també varem fer arribar a la Secció de Mobilitat i Transport del consistori i que permetrá una visió més concreta de cada ús de transport i actuar en conseqüència. En canvi, estem decebuts amb l´assenyalament que el document fa dels autocars discrecionals en tasques d´encotxament i desencotxament a l’Avinguda de la Riera i, que en canvi no s´assenyalin les molèsties provocades fruit del canvi d’hàbit de desplaçament de turistes i visitant que ara arriben el el seu vehicle privat a la destinació.

Ara bé, a diferència de les pretensions de la indústria automotriu i dels seus interessos econòmics, no es pot pretendre reconvertir el 100% de la flota del parc d´automobilístic a vehicle elèctric perqué falten matèries primes, tal i com afirma el científic Dr. Antonio Turiel i es precisament, per aquest motiu que valorem positivament que el Pla reulli a l´acció MS-3 Promoure el carsharing a la ciutadania. El document exposa algo que ja sabiem que el sector del transport es configura com el principal emissor de Co2 tal i com es pot observar a la següent taula. També el pes del sector transport sobre el total té una tendència dels darrers anys va en augment.

En base a aquestes premises ens plau adjuntar les cinc (5) al·legacions presentades a través de Seu Electrònica del consistori en termini i forma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button