La GentNotícies

Xavier Termes: “Impulsem des del nucli antic una acció per dignificar, embellir i fer respectar els nostres carrers”

La iniciativa particular d’omplir els carrers amb testos plens de plantes viu una evolució captivadora a la nostra població, sobretot si donem un cop d’ull als voltants del carrer Narcís Monturiol. I diem iniciativa particular, perquè no ha sigut l’ajuntament ni cap associació de veïns qui ha dut a terme aquesta bonica acció. Ha sigut idea d’un dels veïns del carrer, en Xavier Termes, que aprofitant els seus coneixements en jardineria, i amb moltes ganes de què el carrer fes goig, i quedés bonic, va començar a omplir les voreres de grans testos amb plantes per convertir el carrer en un espai més acollidor. La seva determinació va conduir a la creació d’un paisatge verd i acollidor.

“Ens enorgulleix que la gent vingui als nostres carrers a tranquil·litzar-se i pintar un quadre per exemple o fer-se fotos”

Xavier Termes

Xavier Termes ens ha explicat com va començar tot:

Tot va començar amb l’observació dels carrers de Blanes, on aquesta pràctica és ben establerta fa temps als carrers dels voltants de l’església. Vaig pensar que seria bonic fer que els carrers de Lloret, s’omplissin, dins de les possibilitats, de testos plens de vegetació, creant una estampa visualment atractiva i acollidora. I així vaig començar a posar-ho en pràctica al meu carrer, demanant el vistiplau dels veïns.

Jo sóc jardiner, i les plantes que trobava eren petites, aleshores i tot i poder-les comprar a bon preu, calia que trobés un tipus de planta més gran per testos més pesats per dificultar que fossin robades. Les plantes i testos petits haurien durat quatre dies, o menys. Vaig decidir omplir les voreres de testos grans (al nostre carrer no hi ha trànsit de cotxes) i de moment només se’ns han endut un parell o tres.

Les plantes són: Aspidistres, i les vaig aconseguir casualment, quan un client em va demanar que li arranqués d’un parterre unes quantes que ja no volia. Va ser l’oportunitat per trasplantar-les al carrer amb una segona vida. Les Aspidistres són les plantes ideals per a aquesta idea decorativa, ja que s’adapten a la manca de sol directe i requereixen poca atenció.

Alguns racons

Els veïns del carrer s’han implicat?

En general tenen cura de les plantes, aquesta varietat no necessita gaire reg ni atenció. La iniciativa va créixer a mesura que altres veïns es van unir al moviment, plantant testos a altres carrers com el carrer Santa Anna. La interacció i el suport entre els veïns va demostrar que la comunitat estava disposada a acollir aquesta nova estètica urbana. En resposta a l’èxit, fins i tot es van intercanviar testos per regals o accions pròpies de la feina de cada veí, mostrant una solidaritat que va transcendir les plantes.

A banda d’algun robatori de testos, heu tingut algun altre incident?

Petits incidents, com algunes plantes enderrocades per joves, sobretot a l’estiu, però, en general la comunitat ha demostrat ser tolerant i respectuosa.

Aquesta història d’esperança i verdor recorda a tothom que, fins i tot en entorns urbans, podem fomentar la bellesa i la comunitat amb petites accions. Les Aspidistres, resistents i de fàcil manteniment, es converteixen en les heroïnes verdes d’aquesta iniciativa comunitària. Amb l’entusiasme de Termes com a guia, l’esperança és que més ciutadans, i fins i tot l’ajuntament, s’uneixin a la causa, fent que aquesta idea floreixi encara més.

4 Comentaris

  1. Quina meravella! Moltes gràcies per la iniciativa! Cada vegada que vaig a Cadaques, la vila vella de Tossa… penso que hauríem de fer el mateix al nostre poble. Ànims!

    1. Con un poco de retraso! Que buena iniciativa. Pero, eso debería tenerlo en cuenta el Ayuntamiento, y desde muchos años ya. Que triste, sucio y feo es el centro de Lloret! La calle San Pere no tiene ninguna gracia y la de la Iglesia tampoco. Las principales. Ninguna plazoleta acogedora, menos la Iglesia que ahora está bien. Gracias Marles!
      También podrían pintar fachadas con dibujos bonitos. Tantas cosas para embellecer.
      Así que, mano a la obra! Ayuntamiento.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button